Ondskan

6242 visningar
uppladdat: 2005-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jan Guillou - Ondskan
Huvudpersonen Erik lever på slutet av femtiotalet som en tonåring på en skola i Stockholm. Där är han Gängledare för ett utav de gäng som förekommer på skolan. Som person är han stark, modig, bra fysik och gillar att slås. Han bor tillsammans med sin mamma, sin lillebror och hans styvfar, som är brutal och psykiskt sjuk.
Det hela börjar med att efter en tid på skolan så blir han reglerad på grund av sitt beteende mot andra på skolan. Hans mamma ordnar då så att han ska få gå på en internat skola. Skolan heter Stjärnsberg och det är där Erik påbörjar ett "nytt" liv, inga slagsmål och inget våld. Men när han kommer till skolan får han se mer våld och mobbning än väntat.
Han blir inte omtyckt då de får reda på hur han är som person. Men Erik blir inte rädd utav Rådet och fjärderingarna. Rådet är de äldre eleverna som går på skolan. Det är dom som bestämmer, utnyttjar och driver dom yngre och svagare eleverna på skolan. Det är det som de kallar kamratuppfostran. Men det går inte Erik med på och går genast emot dem, vilket ingen har vågat innan. Det tar inte lång tid innan han står där i Rutan. Rutan är det område som rådet har som straff för de som inte lyder, en plats där två äldre killar ska slå på en mindre tills han kryper ut ur den så kallade rutan. Man får göra motstånd, men det är det ingen som vågat. Man får då oftast mer problem. Men Erik är inte den person man leker med, så han slår tillbaka.
Men vill man lyckas på skolan ska man vara så osynlig som möjligt och ha bra kontakter. Erik är motsatsen och får många ovänner, de flesta inom rådet. Men trots det blir han näst bäst i klassen. Det är till största del hans bästa vän Pierre. Som från början bara var en smart, mullig och svag, rumskamrat som han hade hamnat hos. Men dom står nu sida vid sida genom allt som händer på skolan. Även genom den mobbning som Rådet gör mot Pierre, det som slutar med att Pierre byter skola.
Boken slutar med att Erik går ur skolan med bra betyg, efter mycket konflikter även mellan Lärarna på skolan. Givetvis tar han hämnd på Rådet och sin styvfar. Men boken måste sluta lyckligt. Han träffar sin kompis Pierre igen som nu har börjat på en advokatskola.
Boken är mycket detaljerad, på så sätt att man lär känna personerna och hur det tänker. Och även den avsky som e mot de falska och elaka människorna. Det ger en bra inlevelse i berättelsen. Men även talet i boken är lite gammaldags. Vilket ger ännu mer känsla för tiden som den utspelas i. Själv gillar man boken för att den ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ondskan

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-06]   Ondskan
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3488 [2024-05-08]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×