Lego

6 röster
16708 visningar
uppladdat: 2005-02-06
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehåll

Inledning sid 1

Lego sid 1

Historia sid 2

Lego A/S sid 2

Legoland sid 3

Sammanfattning sid 3

Källor sid 3





Inledning

Jag har valt att arbeta med lego för att jag var mycket intresserad av legobygge och hade nästan en hel sjö av legobitar hemma när jag var mindre. Jag har inte tidigare vetat vem uppfinnaren bakom denna geniala byggkloss varit. I detta arbeta får du veta lite om lego, lite kort om legobitens historia, om Lego A/S och om Legoland.


Lego

Lego har alltsedan det lanserades varit en av barns favoritleksaker. Fascinationen i legot är dess oanade kombinationsmöjligheter. Två normalstora klossar kan kombineras på 93 olika sätt. Med tanke på vilka mängder legobitar barn har så inser man snart att kombinationsmöjligheterna är i praktiken obegränsade. Man kan bygga med sina legobitar ett bra tag innan man tröttnar. Det är också det som är det fina med legobitar, vilket Lego själva inte är sena att påpeka i bl.a. reklamen, där deras slogan kan lyder: "Lego, en ny leksak varje dag". Även pedagogiskt har legobitarna hyllats. De sägs utveckla fantasi och kreativitet, i och med att det är upp till barnen i fråga att göra den leksak som man själv helst vill ha. Dessutom lär sig barn en del om social struktur när de leker "stad" bland polisstationer, sjukhus och andra samhällsinrättningar. Barnen lär sig också hållfastighet i olika konstruktioner. I bland leker också flera barn tillsammans med sina legobitar (jag rekommenderar att man inte blanda varandras legobitar). Då utvecklar de även det sociala beteendet. Sist men inte minst tränar man också finmotoriken när de sitter och plockar med små legobitar. Dagens legobitar är indelade i flera olika svårighetsgrader, för att de ska kunna passa olika åldersgrupper. Alla barn upp till 16 år ska kunna leka med lego. Men jag själv skulle ha satt gränsen högst vid 12 år. Jag är inte riktigt uppdaterad på de senaste grejorna som kommit på senare år men de nedanstående legogrupperna fanns när jag lekte:

Duplo - stora legobitar för barn upp till 6 år.

Lego System - legokonstruktioner föreställande konkreta saker ur samhället. Exempelvis bilar, hus och båtar. Främst för tre till sextonåringar.

Lego Technic - stundtals mycket avancerade legomodeller med elektriska motorer och pneumatik. För barn sju till sexton år (min avdelning).

Lego Scala - Legos nya hårdsatsning för att vinna en ny konsumentgrupp som länge varit underrepresenterade i försäljningen, flickorna. Med en mängd nya byggelement i nya färger byggs bl.a. ridstall och vackra hus. För flickor tre till tolv år.

Alla byggklossar passar ihop med varandra utom duplobitarna som är så stora att de endast går att sätta på ovansidan av andra legobitar. Till alla Legos byggsatser ingår det en eller flera ritningar med förslag på modeller. Dessa ritningar är mycket pedagogiskt utformade så att alla ska förstå dem.



Historia

Legohistorian går så långt tillbaks som till 1932. Då startade den driftige snickaren Ole Kirk Christiansen en liten fabrik för framställning av träleksaker. Företaget tillverkade främst träklossar av många olika slag för sammansättning av barnen själva. Tyvärr fanns det inga bra greppytor i trät och klossarna satt inte ihop alltför bra. Detta var ett problem som Ole Kirk skulle komma att fundera mycket över i sin dag. Redan nu hette företaget lego vilket skulle agera förkortning för de danska orden LEg GOdt, som helt enkelt betyder lek bra eller lek väl. Av en slump skulle det senare visa sig att lego även betydde sätta ihop, sätta samman på latin. Affärerna gick inte överdrivet bra förrän Ole i slutet av 40-talet köpte in en äldre plastgjutningsmaskin. Han började så smått tillverka plastklossar istället för träklossar (träklossarna hade länge varit hans främsta produkt). Plastklossarna var ganska simpla. På ovansidan såg de ut som dagens legobitar med små piggar. Skillnaden låg i undersidan. Där var det nämligen helt tomt. Klossarna kunde därför bara sättas rakt på varandra och inte i några komplicerade sidleds konstruktioner. Trots allt var plastklossarna bättre än traditionella träklossar eftersom de inte gled isär i sidled. Än idag kan man få se de gammaldags legobitarna i någon legolåda om man har tur (otur). Faktum var att de hann bli ganska vanliga under den korta tid de fanns. Inte förrän 1957 kom den legobit som vi idag kallar legobit. Det var det året då Ole Kirks son Godtfred Kirk fick en genial snilleblixt. Han satte helt enkelt in ett plaströr i den ihåliga undersidan av plastklossen varpå en äkta legobit bildades. 1958 patenterades den nya legobiten och produktionen började. Samma år tog Godtfred också VD-positionen inom legokoncernen. Ole Kirk hade då avlidit. Som genom ett trollslag ville alla människor köpa legobitar. Affärerna gick strålande och LEGO A/S kunde snabbt utöka sin verksamhet. Tillverkningen av träleksaker fortsatte fram till 1960, då förrådet med träleksaker brann ner. Efter övervägningar kom man fram till att det var olönsamt att fortsätta produktionen av träleksaker, och man lade ner den, för att istället lägga all kraft på legobitarna. Plasten i legobitarna var länge ett problem. Den hade inte rätt hårdhet och var allmänt skör. 1963 byttes därför den gamla cellulosaacetat -plasten ut mot modernare ABS-plast vilket man fortfarande har kvar. Redan 1979 övertogs ledningen av Godtfreds son Kjeld. Godtfred levde som pensionär ända tills 1995, och kunde på så vis i lugn och ro beskåda den explosiva uppgång som lego visade under 80- och början av 90-talet.


Lego A/S

Lego A/S är i dag en världs koncern med omkring 50 dotterföretag i 29 olika länder runt om klotet. I Sverige finns t.ex. Lego AB. Inom legokoncernen finns ca 9200 anställda varav större delen, ca 4210 st, finns i Danmark. Familjen Christiansen har aldrig förlorat kontrollen över företaget. Inga aktie utförsäljningar eller något sånt har skett, utan företaget har expanderat helt med hjälp av egna vinster, på samma sätt som t.ex. Ingvar Kamprads IKEA har gjort.
Legofabriker finns idag i Danmark, USA, Sydkorea, Brasilien och i Schweiz. Försäljning sker i 130 länder runt om i världen. Sedan introduktionen 1958 beräknas 300 miljoner barn världen över ha lekt med lego. Lego A/S hade 1995 en omsättning på 5,2 miljarder danska kronor. Samma år redovisade de en vinst 239,6 miljoner danska kronor. En klar försämring från året innan.


Legoland

Det första Legoland som uppfördes var det i Billund, Danmark. Den stad varifrån de första legobitarna kom och där Legos huvudfabrik ligger. På 30-talet, när Ole Kirk började sina affärer, var Billund en liten by mitt i det danska jordbrukslandskapet. Där låg några hus och en lanthandel. Idag är Billund en förhållandevis stor stad med många invånare, en stor internationell flygplats och miljontals turister varje år. Anledningen till det här är främst, Legos väldiga expansion. Legofabriken och Legoland i Billund har idag ca 4000 anställda, och ytterliggare en del har anställts i turistnäringen som uppstått tack vare Legoland. Legoland är en förhållandevis stor nöjespark av traditionellt amerikanskinspirerat snitt. Skillnaden ligger i att allt ser ut att vara byggt av legobitar; hus, bilar, båtar, allt. I det så kallade Minilandet är allting verkligen byggt av äkta legobitar. Ca 45 miljoner legobitar har gått åt för att bygga exakta kopior i skala 1:20 av världens största sevärdheter. Tower Bridge i London och Eiffeltornet i Paris är bara några exempel på vad som finns avbildat. Legoland i Billund öppnade redan 1968, då som en stor utställning av legobitar. Det fanns alltså bara Miniland. Allt eftersom har Legoland vuxit ut till att bli en ren nöjespark. 1996 hade Legoland i Billund 1,3 miljoner besökare. År 1996 öppnade ett nytt Legoland utanför London i England, kallat Legoland Windsor. I stort sett är det en kopia av den nöjespark som finns i Danmark om än något mindre.


Sammanfattning

Nu är det dags att summera våra nyvunna kunskaper om legos värld. Legobitar är små färgglada plastbitar som lätt fäster i varandra, tack vare små piggar på ovansidan och ihåliga rör på undersidan. Lego kommer sig av danskans LEg GOdt, lek väl, vilket uppfanns av dansken Ole K...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lego

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-02-04

    =)

  • Inactive member 2016-12-02

    Mycket bra skrivit Martin. Detta hjälper inte bara mig som sitter och skriver en fakta text om Lego det hjälper även andra skolelever med som både vill hitta information och övrig fakta om Lego. Du får ett stort A med plus från mig. Men ni som skriver tex en fakta text om Lego och kollar på denna texten, så glöm inte att omformulera om orden till era egna ord. Det får inte vara samma som Martin här har skrivit. Men man kan vända på dessa ord istället.

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-06]   Lego
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3493 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×