Svenska Akademien - De aderton

2 röster
11429 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur och när kom Akademien till?

Den 5 april 1786 grundade Gustav III den Svenska Akademien. Han grundade den efter förebild av Franska Akademien, men i Sverige fick den arton ledamöter istället för Frankrikes fyrtio, därav De aderton.
Gustav III hade till stor del skrivit Akademiens stadgar själv och de påminner mycket om reglerna för den Franska Akademiens. Sveriges Kung ville höja det svenska språket och den svenska litteraturen till de ledande kulturländernas nivå. Han gav Akademien valspråket Snille och smak. Då betydde ordet snille ”begåvning eller talang” och ordet smak stod för ”ledamöternas urskillningsförmåga och måttfullhet med de språkliga uttrycksmedlen”.
Svenska Akademiens uppgift var främst att vårda den svenska litteraturen och det svenska språket, och med Gustav III egna ord: "att arbeta uppå svenska språkets renhet, styrka och höghet".
Vid instiftandet samlades kungen och hans åhörare i Börssalen, ett kungligt brev om inrättandet lästes upp och kungen höll ett berömt tal där han berättade om vad Akademiens syfte var och presenterade de 13 första ledamöterna som han själv hade utsett. När Gustav III instiftade Akademien ville han göra den ekonomiskt oberoende och därför gav han den vissa inkomstkällor. En av dem var utgivningsrätten till Post- och Inrikes Tidningar, denna rätten har de kvar än idag.

Vad gör Svenska Akademien?

Det Akademien är mest känt för hos allmänheten är nog utdelandet av Nobelpriset som sker den 10 december varje år. Denna uppgift åtog sig Akademien vid sekelskiftet 1900. Svenska Akademiens Nobelbibliotek som har över 200 000 volymer finns som hjälp vid Nobelarbetet.
Men de har även många andra uppgifter och projekt. Till exempel Svenska Akademiens ordbok (SAOB) som är en omfattande historisk ordbok, Svenska Akademiens ordlista (SAOL) och Svenska Akademiens nusvenska ordbok (SAN). Dessutom har de en egen almanacka, Akademialmanackan. Hösten 1999 kom även Svenska Akademiens grammatik. Och tillsammans med Musikaliska Akademien, Konstakademien och Samfundet De Nio ger de ut kulturtidningen Artes.

Akademiens arbetsår ligger mellan perioderna 15 januari – 13 maj och 15 september – 20 december. Den 20 december varje år har Akademien en speciell högtidssammankomst.
Svenska Akademien har en sekreterare som är deras verkställande ledamot och som även agerar som deras ansikte utåt. Under Gustav III tid skulle denne enligt stadgarna utses på livstid, men nu har man infört regeln att sekreteraren måste avgå senast det år han fyller 70 år. Den nuvarande sekreteraren heter Horace Engdahl. Ledamöterna i Svenska Akademien är i hu...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Svenska Akademien - De aderton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Svenska Akademien - De aderton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3535 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×