Islam

3 röster
18066 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Att vara muslim, vad innebär det egentligen? Mitt intresse för denhär religionen vaknade då jag en vacker dag fick chansen att diskutera med en kille som kunde det mesta om kulturen i länder där islam är en maktfaktor i samhället. Det fick mig att fundera på vår religion här i Finland och hur stor skillnad det verkligen är mellan olika samhällen. Hur påverkar kristendomen, den lutherska kyrkan, våra liv till vardagen? Påverkar den ens? Vad har islam för betydelse för dem som bor i islamiska länder, hur påverkar den vardagen?

Vi kan ju tycka att traditioner är trevliga, det är då man t.ex. får pynta julgranen och får ledigt från jobbet eller skolan. Det skadar aldrig med lov! I islamiska länder finns det också traditioner, men vad anser människor om dem? Det är klart att de är trevliga för många, men det kan vara en krävande plikt för en del. Och vad är då rätt? Är det bra att en religion har så stor makt över samhället att man glömmer bort mänskliga rättigheter? Finns det religionsfrihet över huvud taget i dehär länderna? Klart att det varierar från land till land, kanske det finns teoretiska ”lagar” om religionsfrihet, men hur går det till i praktiken?

Jag ska försöka beskriva den här religionen och kulturen så bra som möjligt, kanske det väcker några tankar om rättvisa eller orättvisa. Det kanske är lite svårt att förstå den här ibland påträngande kulturen från våra fria synvinklar, men det är säkert värt att försöka.

Vad gjorde araberna innan islam?


Före islam, dvs. före 600 e.Kr., livnärde sig de flesta araber genom handel, de vandrade omkring som dagens nomader från plats till plats för att sälja sina produkter. De kallas beduiner. Men de fanns också de som var jordbrukare, de som odlade växter och fick sitt kött och sin mjölk genom handel med beduinerna. Beduinerna bedrev karavanhandel och bytte ut sina produkter med jordbrukarnas. Livet var svårt för båda ”samhällsgrupperna”. Klimatet där var och är väldigt känsligt för klimatförändringar och ibland var det omöjligt att odla växter. Det kunde vara så svårt att jordbrukarna hamnade resa norr för att hitta mat, fara på jakt efter byte för att överleva.

Det kan vara en orsak till varför araberna hade en sorts naturreligion före 600-talet. De dyrkade flera olika gudar och vid sidan om det också heliga träd, stenar och källor. De dyrkade bl.a. den svarta stenen, Ka´ba, i staden Mecka, som fortfarande är väldigt viktig för kulturen och den nuvarande religionen.



Islams profet


Muhammed, född i Mecka ca 570 e.Kr., var en föräldralös pojke vars förmyndare var hans farbröder. Man vet inte mycket om hans barndom men antagligen var han en helt vanlig arabisk pojke som deltog i de olika pre-islamiska riterna och festerna som alla andra. Han följde de religiösa traditioner som hölls i Mecka. På den tiden dyrkade man ännu flera gudar.

Han var en ganska fattig ung man då han gifte sig med en femton år äldre rik änka, och det var ju en fördel för honom. Nu var hans försörjning tryggad. Med en stor förmögenhet i handen var det onödigt för honom att stressa med någonting som arbete. Muhammed började istället fördjupa sig i frågor angående religion. Enligt koranen tillbringade han en månad om året med meditation och bön i en grotta vid berget Hira. Där en natt år 610 uppenbarade sig en ängel för honom. Han berättade att Muhammed var Guds profet. Först var Muhammed orolig om saken, men accepterade det sedan och började predika om den nya läran, som ängeln bad honom skriva upp, för invånarna i Mecka.

Invånarna reagerade inte riktigt så som Muhammed kanske förutspått, han berättade ju för all del att det fanns bara en Gud i ett samhälle där man dyrkade många gudar. Dessutom berättade han om att han fick sina budskap från Gud genom ängeln Gabriel, vilket säkert skapade avundsjuka bland de andra. Han predikade också om domedagen som var alla otrognas öde.

De rika borgarna i Mecka ogillade honom mest. Hans förkunnelser stred mot deras tro på gudarna och stenar, vilket var en stor inkomstkälla för dem. Också det att domedagen väntade på dem som dyrkar avgudar uppfattade de som ett hot mot dem själva vilket gjorde Muhammed ännu mer ogillad. Och under tio år lyckades han bara vinna ett 60-tal anhängare bland meckaborna.

Det blev hårda tider för honom och hans få anhängare. Det gick t.o.m. så långt att de hamnade att fly till Medina, en liten oasstad norr om Mecka. Det var en stad med tre olika stammar som levde väldigt utspritt och försörjde sig med jordbruk. Eftersom de inte kunde väldigt mycket om jordbruk hade de svårt att försörja sig. Det var då konflikterna med Mecka började på allvar. Det samlade föda med att gå på meckabornas karavaner, de plundrade dem på både mat och värdesaker. Och när stölderna en gång börjat var det ingen som förhindrade dem att börja använda vapen också.

Muhammeds första stora seger fick hans namn att komma på allas läppar. Han var en mästare i att förhandla och behöll goda kontakter med beduinerna. Med sin starka personlighet gjorde han intryck på folk. Han upprättade ett nät av bundsförvanter vilket ökade hans militära möjligheter. Han fick en stor roll inom politiken, om man kan forma det så, och med sin starka ställning och efter att han avgjort att den heliga stenen i Mecka var värd att dyrka lyckades han helt övervinna meckabornas motstånd.

Muhammed fick en ännu starkare position och den religiösa övergången från pre-islamisk polyteism till islam skedde och grundmurades ännu under hans livstid. Mecka erövrades 630 och Ka´ba rensades därefter på gudabilder och utvecklades till islams religiösa centrum. Islams expansion gick väldigt snabbt. Men när Muhammed dog år 632 var det ännu mycket som var ogjort. Den inre Arabien hade förut invaderat flera områden som Palestina, Syrien och Irak för att hitta nya inkomstmöjligheter men den här gången var blev något helt annorlunda. Meckaborna hade från ett par hundra år som beduiner förändrats till etablerade köpmän. De hade nu en politisk-religiös organisation. Islams styrelse var ett ideal för många vilket ledde till en originell allians mellan stadsbor och nomader. Det blev grunden till islams styrka.





Islams utbredning


Efter Muhammeds död rådde en kraftig oro över stammar och hans efterträdare var tvungna att hitta en gemensam fiende för att ena stammarna. Det var början till det s.k. heliga kriget. De stora erövringarna var kalifen Omars vinst och ansvar. Syrien och Palestina intogs ganska snabbt.

Omars soldater fick som belöning istället för jord en fast lön. Araberna var inte tillåtna att äga jord utanför Arabien så de bodde i olika läger eller garnisonsstäder. De var sällan i kontakt med den lokala befolkningen. Styrelsen tog över all jord som varit kronans eller som lämnats i flykt.

Nu var det ju inte så att alla intog religionen islam i sitt liv. Det fanns de som kallades ”ickemuslimer”. De fick stanna kvar och äga jord mot betalning av skatt förstås. De behövde inte heller fullgöra någon militärtjänst och alla som var monoteister hade fritt fram att utöva sin religion. Sen kan man ju fråga sig om det verkligen fungerade så i praktiken, om man jämför med modern tid.

Expansionen var utbrett i ett långt bälte, ända från tredje världens länder till dagens Spanien, längre än det var det nästan omöjligt att nå. De sista kaliferna härskade då över ett imperium som sträckte sig från de nordspanska bergen ända bort till kinesernas gränsposter. Det var en stor framgång för islam.


Koranen


Koranen är enligt muslimer Guds ord till mänskligheten. Den innehåller alla de uppenbarelser som Muhammed fick under sin livstid. Han lär ha skrivit upp det ärkeängeln Gabriel dikterade för honom och för folket. Materialet samlades in och redigerades under kalifen ’Uthma¯n ibn ’Affa¯n (644-656). ’Uthma¯n samlade ihop en kommission som sedan fastställde hur Koranen skulle se ut och vad den skulle innehålla.

Koranen är uppdelad i 114 suror, kapitel, som i sin tur är uppdelade i verser. Varje sura har ett eget namn och i den muslimska världen refererar man vanligt vis till namnet och inte till dess nummer.

Enligt traditionen fick Muhammed de olika uppenbarelserna i mindre enheter av ärkeängeln Gabriel. Man har försökt få exaktare information om när de var uppenbarade. I allmänhet innehåller de uppenbarelserna som han fick i Medina om bestämmelser om sociala och ekonomiska förhållanden medan de tidigare från Mecka fokuserar sig på skildringar av Domens dag och lovprisning av Gud.

När Muhammed blev beskylld för att ha hittat på koranen fanns det plötsligt en till sura där det stod att Koranen bara bekräftar det som kommit före, d.v.s. Gamla testamentet. Det finns många motsägelser till detta, så det var nästan konstigt att folk trodde på det. Men eftersom denna kombination ”finns” så godkänner muslimer judar och kristna, de kallas dhimmii. Dhimmii betyder skyddsfolk. Muslimer anser att judar, som fick budskapet före dem, förvrängde och misstolkade budskapet. Och eftersom kristendomen kommer från judendomen inkluderas de i dhimmi. Teoretiskt fungerar det här hur bra som helst, men i praktiken... se bara på konflikterna i Israel.

Koranen består av massor av regler och många lagar, men det allra viktigaste är de fem pelarna.

Trosbekännelsen
”Det finns ingen Gud förutom Gud. Muhammed är hans profet.” Så lyder trosbekännelsen. Den läses varje gång när man ber och i gudstjänster. Nyfödda barn får den viskad i sina öron.

Bönen
En muslim ber fem gånger om dagen, under fastställda tidpunkter. Alltid vänd mot Mecka. Bönen har vissa rörelser som understryker att man underkastar sig för Allah, som t.ex. knäböjning, man bugar sig, lyfter händerna och vidrör marken med pannan. En muslim bär med sig en liten matta för att kunna göra dessa rörelser.

Allmosan
Enligt Koranen är alla människor jämlika. Därför ska man hjälpa dem som behöver hjälp. Allmosan är en viss pengsumma, 2,5 % av lönen, som man ger under Zakat.

Fastan
Ramandan kallas islams fastemånad. Denhär månaden har ingen fast tidpunkt, men när den sedan börjar, vid månvarvsskiftet får man varken äta eller dricka. Men det gäller bara mellan solens uppgång och nergång. Det finns undantag t.ex. om man är sjuk eller barn så måste man inte fasta. En gravid kvinna behöver inte fasta heller. I slutet av månaden när fastan är slut firar man.

Den sista pelaren är Vallfärden.
En muslim bör besöka Mecka minst en gång under sitt liv. Där vandrar man sju varv motsols runt Ka’ba. De som kan försöker röra eller kyssa den heliga stenen, som är inmurad i ett hörn av Ka’ba. I och utanför Mecka finns också andra platser som besöks av pilgrimmarna, där de deltar i olika riter och ceremonier.

Livet i ett islamskt land varierar förstås beroende på landet, men vissa saker påverkar alla. Ceremonierna kan vara en aning annorlunda och muslimer i ett visst land kanske prioriterar någon tradition över en annan.

Synen på kvinnorna är det som mest kanske förargar oss västerlänningar. Muhammed hävdar att mannen är över kvinnan och han har rätt att äga henne. Det står nog i Koranen att man inte får tvinga sina tjänarinnor till otukt och så, men det är ändå tillåtet! Själv skulle jag säga att islam egentligen bara är en religion för män. I paradiset ska det finnas friskt vatten, mjölk som inte surnar, vin som inte ”fördunklar sinnet” och kvinnor. Det låter ju inte så lockande, inte för mig i alla fall.
Det finns ju också andra problem när det gäller denhär saken. Kvinnorna får till exempel inte utbilda sig eller arbeta, de ska föda barn och behaga sin man. Och i de mest ”gammal modigaste” samhällen får kvinnan knappt gå ut alls, hon får inte synas för allmänheten. Hon får helt enkelt bara sköta barnen och hushållet. Samhället utvecklas inte som här i väst.

I en muslimsk tidning kan det t.ex. stå skrivet att kvinnor här i väst har äktenskap som baserar sig på penningbegär, medan en muslimsk kvinna har ett äktenskap baserat på äkta kärlek. Det kan ju stämma att en viss del av oss gifter sig för pengarnas skull, men nej, långt ifrån alla, nästan ingen gör det. Men muslimska kvinnor kan knappast kalla sitt äktenskap för ”äkta kärlek”, det är ju deras föräldrar som väljer man åt dem. De får inte ens neka sin man sex om de inte är sjuka eller gravida! ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-03-27

    Jag tyckte det var intressant

  • Inactive member 2006-03-28

    Jag är säker på att någonting

  • Inactive member 2008-02-25

    Jag tycker det sista var bra s

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3553 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×