Mannen på blakongen

1 röster
3833 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken jag har läst är skriven av två författare, Maj Sjöwall, Per Whalöö.
Maj Sjöwall och Per Wahlöö är författarparet som skrev böckerna om Martin Beck i serien "Roman om ett brott". Maj Sjöwall är född i Stockholm 1935. Per Wahlöö föddes 1926 och avled 1975. De träffades 1962 och började redan då planera en serie polisromaner som skulle förnya den svenska deckargenren.


Som jag upplever boken är den skriven som en thriller med blandning av polisdeckare.
Boken utspelar sig mitt i Stockholm. Det som händer är att en man går runt i olika parker och våldtar små flickor. Martin Beck m fl tar upp fallet som verkar som ett riktigt knivigt fall.
Det pågår även en massa rån i parkerna som de också ska hinna med.
Gunvald Larsson som är ny på avdelningen kommer inte riktigt in i gruppen och sitter mest på kontoret och tar samtal från olika personer som ringer in och ger tips.

Till slut får de tag på rånaren som har gått lös i parken, det visar sig att han vet en del om mördaren.
Den första flickan som dör heter Annika som var i parken tillsammans med sina kompisar. Det visar sig senare att ett vittne såg när hon mördades, och till och med pratade med mördaren. Det var bara ett problem, vittnet var bara tre år gammal och kunde inte ens prata rent. Martin Beck åker till familjen för att prata med Bosse som han heter, men eftersom han bara är tre år så är det svårt att få ett vettigt samtal med honom. (Bosse var lillebror till en av de andra flickorna som var ute i parken och lekte). Det enda Martin får reda på är att Bosse fått en tunnelbannebiljett av en farbror när han och Annika var i parken.

Medan Martin Beck var och försökte prata med Bosse kom ett samtal in till polisstationen. Gunvald svarade; det var en gammal dam som ringde och ville anmärka att det var en man på andra sidan av gatan som stod där natt och dag och tittade på bilarna och barnen som lekte. Gunvald undrade om mannen hade gjort henne något obehag men det var det ju inte frågan om. ”Varför ringer ni då?!: sa Gunvald till damen. Damen tyckte han var oförskämd och la på telefonen.

Medan en annan man vid namn Lennart förhört ”Rånaren” Rolf Lundgren fick han fram att mannen han såg döda den lilla flickan hade bakåtstruket hår, vit skjorta som var öppen och sjaskiga manchester byxor. Lennart kom tillbaka till kontoret och berättade för de andra. Då kom Gunvald ihåg ett svagt minne av vad den gamla ”kärringen” som han beskrev henne, att hon hade berättat någonting liknande.
Det leder dem in på ett annat spår som läsaren själv får läsa.

Boken utspelar sig i Stockholmsmiljö, i parker som till exempel Vanadislunden och Tantolunden och trakterna där omkring.

När man kommer in i boken tror man, i alla fall jag, att man skulle få en beskrivning av karaktärerna men det hade man inte lagt ner tid på i denna bok, de fick istället växa fram med boken.

Martin Beck var den smarta i gänget som kommer på nya trådar att dra i och Gunvald Larsson den som mest svor åt allt och tyckte att alla är idioter.

Slutet tycket inte jag man ska säga något om, det blir l...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mannen på blakongen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-12-05

    de kan vara bra om du skriver

  • Inactive member 2007-08-31

    ja, det "kanska" ska stå det d

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Mannen på blakongen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3564 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×