Att hjälpa eller stjälpa : kan hälsopedagoger vara en resurs i arbetet med självhjälpsgrupper?

865 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte och frågeställningarSyftet med denna studie var att ta reda på vilka funktioner självhjälpsgrupper idag fyller i samhället inom olika hälsoområden. Syftet var också att belysa hur självhjälpsgrupper anser att deras arbete går att kombinera med professionell hjälpverksamhet och då i synnerhet om och hur en hälsopedagog kan och bör samarbeta med självhjälpsgrupper.MetodStudien inleddes med en litteraturgenomgång för att ta reda på forskarnas inställning till professionellas arbete med självhjälpsgrupper. Via internet och sökmotorn på www.msn.se har lämpliga självhjälpsgrupper för studien sökts fram. Urvalet till grupperna är baserat på de hälsoämnen som ingått i hälsopedagogutbildningen på Idrottshögskolan i Stockholm under tiden 2002-2005. I samtliga fall har en eller två av organisationen utsedda representanter som arbetat för sin respektive självhjälpsgrupp eller dess samordnare intervjuats. Intervjun har varit ostrukturerad med endast stödjande frågor för att få svar på ovanstående frågeställningar. Efter intervjuerna har svaren sammanställts i essäform samt sänts tillbaka till de intervjuade för genomläsning.ResultatSamtliga studerade grupper/organisationer berör hälsoområden inom psykisk hälsa/ohälsa respektive alkoholism. Grupperna har en relativt enad syn på att professionella inte hör hemma i arbetet med självhjälp. Den undersökta gruppen PersonalDialog skiljer sig från detta då de redan bygger en del av sin metod på professionell hjälp. Ingen av de undersökta grupperna har idag ett direkt samarbete med hälsopedagoger.SlutsatsSamarbete mellan hälsopedagoger och självhjälpsgrupper finns idag knappt. Alla har dock, oavsett professionell bakgrund eller som förespråkare av självhjälpsgrupper samma syfte, nämligen att förbättra individernas hälsa och stärka deras självkänsla. Att som hälsopedagog vara medveten om att självhjälpsgrupper finns är viktigt. Vilken roll man sedan väljer att ta i arbetet mås...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Att hjälpa eller stjälpa : kan hälsopedagoger vara en resurs i arbetet med självhjälpsgrupper?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Att hjälpa eller stjälpa : kan hälsopedagoger vara en resurs i arbetet med självhjälpsgrupper?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=35774 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×