Islam

5 röster
11366 visningar
uppladdat: 2005-02-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Islam- arabernas tro

”Det finns ingen gud utom gud, den levande, den bestående”
trosbekännelsen

Enligt National Encyklopedin finns det runt 1,3 miljarder muslimer, som anhängarna heter. Men den siffran är mycket osäker eftersom befolkningen ökar hela tiden. Islam är alltså en stor religion, världens andra största. Av dom är en femtedel araber.
Islam sträcker sig över nästan hela världen. Men mest i områden kring Afrika.
Om man vill bo i Saudi måste man själv bli en muslim, vilket är ganska enkelt gjort. Man behöver bara läsa trosbekännelsen för två vittnen. Och om man sedan ångrar sig och vill avfalla från islam kan man straffas till döden. Så står det i koranen. ”Den som förnekar guds tecken väntar förvisso ett svårt straff, ja gud är väldig och redo till hämnd”. I och för sig handlar den texten om domedagen, men står det straff så gör det…
Islam är inte bara en religion för araberna i Saudiarabien. Det är också deras sätt att leva och deras regelbok. Hela livet präglas av religionen. Alla muslimer åker på pilgrimsfärd en gång i sitt liv. Då reser de till mekka som ligger i västra SA, och vandrar sju varv motsols runt kabatemplet som står i en moské. För det var så Muhammed gjorde. Men denna resa lyckas långt från alla göra. De har oftast inte råd eller ork.

Islams grundare var Muhammed. En vanlig arab från mekka. Han bodde hos sin farbror eftersom hans föräldrar var döda. Han växte upp under en tid med många olika religioner som hade många gudar. Pilgrimer kom till mekka för att be och köpmän kom för att sälja. Så Muhammed växte upp med stor undran och stort intresse för religion. Sagan säger att han redan som tolvåring blev han spådd av en munk att han skulle bli en stor profet.
Muhammed gifte sig med en vacker änka vi namn Khadija. Han träffade henne på en av sina karavanresor, tillsammans med många andra människor.
För Muhammed betydde tänkandet mycket. En gång per år tog han tid till sig för att tänka, och bodde ensam i en grotta vid berget Hira. På en av alla dessa nätter han tillbringade där, fick han besök. Han hade drömt en mycket märklig dröm, och av någon anledning rusade han upp på bergets topp. Där möter han ängeln Jioril för första gången, som var sänd av guden Allah. Muhammed får reda på att han är profet och blir jätte rädd. Han försöker under en tid förneka allt han sett, men hans fru stödjer honom och till sist förstår han att han måste predika om sina uppenbarelser. Han predikade om helvetet och om domedagen. Han försökte övertyga alla om att de bara fanns en gud. Han sa också att alla människor har en skyldighet att hjälpa alla som har det svårt. Som fattiga eller föräldralösa (precis som han själv varit en gång i tiden) Man skulle inte vara girig eller fördomsfull
Idag betalar man zakat till alla fattiga. Zakat är en skatt på 2,5%. Men om det hjälper mot fördomar vet jag inte. Jag kan tänka mig att det blir tvärt om. Varför får de fattiga våra pengar som vi kämpat för?

Islams fem grundpelare, som alla muslimer har som ideal:
Vittnesbrödet
Tidebönen som man ber fem ggr per dag
Zakaten
Fastan
Pilgrimsfärden som sker under en viss tid på året.

Muhammeds tal hånades till att börja med. Men när han inte slutade blev folket i mekka både rädda och arga. Muhammed förstod inte varför. Han rättade ju bara till judarnas och de kristnas religioner. Det han inte förstod då var att han höll på att skapa en ny religion.
Köpemännen gillade inte att han skulle driva bort folket som kom på pilgrimsfärder till mekka. De ville ha bort honom och så blev det. Han flydde till staden Jatrib med sina få anhängare. Det är när han kom hit som muslimerna börjar år 0. Enligt den kristna räkningen år 1424.
Muhammed lärde sina lärjungar att be till mekka istället för till Jerusalem som judarna gjorde. Han insåg att de kristna ihop med judarna inte ville lyssna på honom.
Så innan Muhammed dog efter att ha erövrat Mekka, pilgrimsfärdade han så som alla muslimska pilgrimer reser idag. Muhammed dog 632 e.kr som härskare över nästan hela arabiska halvön.

Koranen är muslimernas bibel. I den finns det 114 suror (kapitel). Det är denna bok som också är lagboken i Saudiarabien. I alla fall bygger lagarna på den. Koranen är evig. Den har alltid funnits, bara det att andra profeter misstolkat sanningen. Muhammed där emot berättade precis efter urkoranen. Eftersom han var analfabet skrevs berättelserna ner åt honom.
Koranen är nästan som den kristna bibeln, bara några namn och platser har ändrats och lagts till. Jesus är också med, men han är en muslimsk profet. Man börjar läsa koranen när man är runt sju åtta år. Innan dess behövs inte kunskaperna. Muslimer har koranen i undervisningen, så många kan långa stycken utantill. Man använder till och med uttryck och citat från boken i nyheterna.
Koranen är lite rörig att läsa. Den böjar inte med Eva och Adam osv. den talar också mot sig själv. I ena kapitlet står där att man och kvinna ska vara jämnställda, i ett annat står det att världen inte skulle klara sig om kvinnan regerade.
Koranen är översatt på många olika språk med tanke på alla anhängare i andra länder. Men det är bara den koranen som är översatt på arabiska som anses vara den rätta. Så Allah måste ha sin urkoran på arabiska och själv vara arab, eller kanske inte?!?
I koranen beskrivs Allah som en hämndlysten gud för mig. Han ska verkligen straffa alla som inte lytt hans ord. ”utarbetade och trötta, då ska de stekas i brinnande eld…” det är till helvetet alla dessa människor ska komma. När han de få gångerna beskiver kvinnorna, verkar det som om han tallar till männen om kvinnor. ”men om ni fruktar att hon genom sitt uppförande ska reta er till vrede…” Ändå får man inte kritisera koranen, inte ens forskare.
Men jag har en sak att kritisera…koranen förbjuder nämligen homosexuallitet, och föraktar celibat livet. Om man är homosexuell då??? Jag vill inte ens diskutera frågan. Den får rinna ut i sanden.

Att vara kvinna i Saudiarabien eller som muslim överhuvudtaget är nog inte alltid så kul.
Man har inte så mycket att säga till om. Kvinnor går oftast inte ens i kyrkan eller moskén som den heter. Hon ska be och läsa hemma istället, det vill säga om hon inta har sin mens, för då får hon inte läsa koranen.
Att vara muslimsk kvinna innebär att vara en god moder och fru. Hon ska föda många barn och sedan uppfostra dem. Uppfostringen delas in i tre olika faser.
1.Mästare-tiden varar mellan 0-7 år. Barnet får leva någorlunda fritt från religionen.
2.Slav-tiden varar ungefär mellan 8-14 år. Barnen åtskiljs i tjejer och killar. Pojkar fostras till att ta ansvar och alla lär sig om islam.
3. versir varar från slutet på slav-tiden tills barnet är 21 år. Då anses de vara myndiga.

Detta är kvinnans uppgift i livet. Men det absolut inte för att begränsa kvinnans frihet, utan hon ska se på det som en ära, eftersom hon är bäst på att föda barn. Ja mannen kan inte den konsten så det är ganska självklart.
Om man går på en gata i Saudiarabien ser man inte en enda kvinna köra. Det är nämligen förbjudet. Men man ser däremot kvinnor som går på gatan med slöjor, hijab. Om man inte har det kan man räkna med en sträng tillsägning. I koranen står det att hon ska gå med täkt kropp. Hon får inte plotta sin figur för någon annan än familjen.
Koranen beskrev detta som om det var något fint man skulle vara rädd om, ungefär som en hämlig prydnadssak. Och det stämmer att kvinnan är fin, men man behöver inte gömma det fina bakom tio meter tyg. Att en kvinna skulle vika ut sig är helt otänkbart, alltså behandlar västervärlden kvinnan fel.
I rättsystemet finns det många orättvisor mot kvinnan. En mans vittnesmål väger lika tungt som två kvinnliga. En våldtäkt måste ha beskådats av två vittnen för att den ska gillas. (Jag vet inte om samma sak gäller män.) Kvinnan ärver mindre än mannen, eftersom det är manen som har arbetat. Mannen får gifta sig med fyra kvinnor bara han behandlar dem med samma kärlek. Mannen får gifta sig med en judisk eller kristen flicka, men det får inte kvinnan. Mm
Och enligt Sharià, ett rättsystem som Saudiarabien har, får mannen låta stena sin hustru om hon varit otrogen.

Finns det feminism i Saudi då? Självklart! Men de kvinnor som är feminister tycker att de har de relativt bra. Många säger att om man bara hade följt koranen exakt, hade inte problemet funnits. En kvinna som heter Mernissi säger
”det går att finna stöd för allt i koranen: för våld och mot våld, för kvinnans rättigheter och mot kvinnans rättigheter. Ta det d behöver koranen. Det är din text! ”
Men det finns nog inte många muslimska feminister som vill ta efter den västerländska världen heller. Och när hijab kommer på tal anser vissa att den är bra att ha. Man slipper blickar. Meddans andra tycker att den är ett förtryck.
Nu ska inte alla gå och tro att alla muslimska kvinnor har det dåligt. Många nöjer sig med att föda barn åt sin kära man, och några lyckas med en karriären. Och föda barn är inte så illa…

Att vara muslim 2004.
Själv skulle jag vara lite rädd att förknippas med alla självmordsbombare om jag var ifrån arabländerna. Jag skulle nog känna mig lite hotad. Och våldet i Palestina gör inte saken bättre.
Idag finns det mån...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-04-11

    Och om man sedan ångrar sig oc

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-10]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3588 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×