En komikers uppväxt

21 röster
46070 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Lars Jonas Holger Gardell föddes i Stockholmsförorten Täby den 2 november 1963. Jonas är inte bara författare utan även konstnär, dramatiker och artist. Han är religiös och det märks på hans böcker och texter. Jonas debuterade som författare år 1985 med boken ”Passionsspelet” som handlar om homosexualitet. Jonas är homosexuell och gift med Mark Levengood sedan 1986. Det stora genombrottet som författare kom 1992 med den självbiografiska boken ”En komikers uppväxt”. Han har även skrivit en uppföljare som heter ”Ett ufo gör entré”, men jag har läst den först nämnda och den ska jag nu berätta lite mer om.

”En komikers uppväxt” handlar om en pojke i elva-tolv års åldern som bor i Stockholmsförorten Sävbyholm. Pojken heter Juha Lindström och är klassens clown, men trots att han är en lustigkurre så är han ändå utanför. Detta är något som Juha har svårt för att inse. Juha är en tönt och en tönt måste vara med andra töntar… Juhas bästa töntvän heter Jenny. Jenny är sladdbarn och hennes föräldrar är gamla och omoderna. Juhas andra töntvän heter Thomas. Hans mamma är från Tyskland och Thomas pappa är död. Juha vill inte vara en tönt och försöker att vara med Thomas och Jenny så lite som möjligt. När de förstår att Juha inte vill vara deras vän blir de båda väldigt sårade, så Juha får dåligt samvete och försöker gottgöra Jenny och Thomas. ” På lördags förmiddagen ringer Juha på hos Jenny. Han ska försonas. I fickan har han en liten present. Hennes far öppnar och blänger surt på Juha.
– Jaså, är det du, muttrar han bistert. Jenny säger att hon är sjuk. Inte för att jag förstår vad som är fel på henne, men hon säger att hon inte vill träffa nån.”

Jag tycker att ”En komikers uppväxt” är en bok som är lätt att tycka om. Det är inga små onödiga krusiduller utan en tvärtom väldigt ren bok. Det är lätt att känna igen sig samtidigt som man undrar vad detta är för hemska, knäppa, udda personer. Att boken utspelar sig någon gång på 70-talet spelar faktiskt ingen roll. Den är ändå rolig och intressant. Anledningen till att man inte vill sluta läsa är just för att Jonas Gardell tar upp vardagsproblem, som mobbning, och det är fortfarande aktuellt. Det finns direkt inget tema i boken, utan författaren skildrar de typiska barn-tonårs problem som Juha stöter på under sin uppväxt. En sak som man fastnar för i boken är alla karaktärer. Det är tuffe Stefan, snygga Eva-Lena, irriterande Pia, megatönten Thomas osv. Ibland får man även följa handlingen ur andra karaktärers synvinklar och inte bara Juhas. Juha förändras väldigt mycket under bokens gång. I början av boken är allt halvbra. Han får vara med tuffa Stefan, ibland. Han är roligast i klassen, ibland. Han leker ofta med Jenny och trivs med det, ibland. Men sen händer det något, Juha börjar vara med Thomas och Juhas popularitet dalar tills den till slut når botten. Där nere i bottenmörkret ser Juha ett svagt ljus och sakta, sakta börjar det gå uppför honom vad som har hänt.
Jonas Gardell använder sig av egen svenska vilket gör boken mer personlig och lätt att förstå. En lite svårare del av boken är de så kallade breven till Thomas som Juha skriver när han är vuxen. Det är svårt för helt plötsligt måste man följa berättelser från två världar. ”En komikers uppväxt” är trots mycket humor en väldigt sorglig bok. Man kan inte bara lägga den ifrån sig när man har läst ut den, utan att tänka efter vad Jonas Gardell menar med boken. Budskapet är nog viktigare än handlingen, att inte vara så egoistisk utan tänka på andra människor också.

Jag tycker att boken är väldigt bra och den riktar sig till åldrarna 13 och uppåt. Boken är bra för man kan lätt fastna i den och man kan vissa gånger känna igen si...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: En komikers uppväxt

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-16

    Kopiera inte denna uppsats; al

  • Inactive member 2007-03-28

    mycket bra :)

  • Inactive member 2008-02-29

    anna claesson, det är bara för

  • Inactive member 2008-11-05

    skitbra

  • Inactive member 2009-05-07

    Konstigt skriven. Du har en del bra poäng men du uttrycker dem på ett dåligt sätt. Varför skulle boken bli mindre rolig och intressant för att den utspelar sig på 70-talet?

  • Inactive member 2018-04-10

    Mycket bra

  • Udai Oudah 2020-05-12

    vilken sida kommer citatet "Jaså, är det du, muttrar han bister. Jenny säger att hon är sjuk. Inte för att jag förstår vad som är fel på henne, men hon säger att hon vill inte träffa nån."

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   En komikers uppväxt
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3636 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×