Jeanne d´arc

5 röster
16675 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte och frågeställning

Jag valde att skriva om Jeanne d’Arc därför att jag är väldigt intresserad av hur mycket av hennes liv egentligen är sant. Hon är utan tvekan den mest intressanta historiska person jag någonsin läst om, och det var därför jag ville veta mer om henne. Vissa saker vet man med säkerhet är sant. T.ex. att hon bidrog till att Frankrike reste sig och slog tillbaka engelsmännen. Men hur stor betydelse hade hon egentligen? Hade Frankrike kunnat segra utan hennes hjälp? Var hon verkligen så viktig eller har folkfantasin kanske förstorat hennes roll? Är hon rent av påhittad? Man vet att hon blev dömd till kätteri och bränd på bål, men om hon nu var så god och rättvis varför dömde de henne till döden? Jeanne berättade att hon hörde röster, som sade åt henne vad hon skulle göra, och att dessa röster kom från Gud. Men var de verkligen från Gud? Eller var hon galen och hallucinerade?
Dessa frågor ska jag försöka bringa klarhet i, alltså vad Jeanne d’Arcs handlingar hade för betydelse och vad som kan vara osant rörande hennes liv. Vem hon egentligen var och hur en helt vanlig bondflicka på 1400-talet kunde övertala en kung och få tillgång till en armé och få den att besegra en till synes oövervinnlig fiende. Var hon utsänd av Gud?


Källor och metod

I mitt arbete har jag försökt att läsa så mycket som möjligt om Jeanne d’Arc och få en god överblick. Det har inte funnits speciellt mycket fakta, men det går att hitta om man letar. Både böcker och Internet har varit goda källor. Fakta från Internet ska man ta med en liten nypa salt, men jag har bara tagit med det som verkligen verkat trovärdigt, som Stockholms Universitetsbibliotek på Internet. Film och serie om Jeannes liv har jag använt mer som inspirationskälla, även om mycket stämmer överens med det som står i böcker. Men filmskaparna vill alltid lägga till och ändra så att filmen blir så populär som möjligt.
Sven Stolpe skriver oerhört detaljrikt om allt som har med Jeanne att göra. Han gillar också att smyga in lite personliga åsikter i texten, något som man får se upp med och sålla ut. Mark Twain har också skrivit en bok om Jeanne d’Arc, men den kan inte betraktas som direkt tillförlitlig källa då den är mer lik en roman. Mycket bra bok att läsa dock. Letade också efter filmen Joan of Arc med Ingrid Bergman i huvudrollen, men kunde inte hitta den.
Jag har alltså läst så mycket som möjligt om Jeanne d’Arc och sedan använt det som svar på mina frågeställningar. Jag hade en viss uppfattning av dem innan jag började, och nu efteråt har flera blivit besvarade, och några om inte besvarade så i alla fall stärkta. Att svara på alla är omöjligt, Jeanne d’Arc är en gåta som aldrig kommer att lösas helt.






Hundraårskriget

För att förstå anledningen till varför Jeanne d’Arc gjorde det hon gjorde bör man ha klart för sig hur det såg ut i Frankrike på den tiden. Landet låg nämligen i krig med England sedan en lång tid tillbaka och det gick dåligt för Frankrike. Jeannes land var sargat och splittrat och på väg att hamna under engelskt styre. Folket väntade på en räddning...
Kriget mellan de två länderna kallas för hundraårskriget, därför att det höll på i drygt hundra år med vissa avbrott. Man bör veta att det inte krigades hela tiden, det var egentligen få avgörande slag utspridda mellan krigets början år 1337 och krigets slut år 1453. Den viktigaste anledningen till konflikten var att engelsmännen ville erövra Flandern från Frankrike, som var av stor ekonomisk betydelse för den engelske kungen. Flandern hade nämligen blomstrande ylleväverier som gav god avsättning för Englands viktigaste exportvara, ullen. Kungen hade också flera län i Frankrike. Engelsmännen vann länge stora segrar. Först sjöslaget vid l’Ecluse 1340 och sedan krossades den franska adelshären vid Crézy 1346, en av den franska krigshistoriens största katastrofer. England tvingar Frankrike att avstå från flera landområden, bl.a. Guyenne. Kriget fortsätter och engelsmännen vinner ännu en stor seger i slaget vid Azincourt. Den engelske kungen blir erkänd som fransk tronföljare.
Hur kom det sig då att England var Frankrike så övermäktigt? Till att börja med hade fransmännen några av sina egna emot sig. Flandern hade nära förbindelse med Bourgogne som ställde sig på Englands sida i kriget. Engelsmännen hade också en stor militär överlägsenhet. De ägde bättre och fler bågskyttar, kunde använda krutet mer effektivt och använde sig av nya militära taktiker. I slaget vid Crézy hade engelsmännen tjugofemtusen man, som krossade Frankrikes här på sjuttiotusen man. Den franska hären halverades medan de engelska förlusterna var obetydliga. Vid den tidpunkten svepte också digerdöden över landet som förvärrade situationen. Efter pesten såg det faktiskt ut som Frankrike kunde driva tillbaka engelsmännen, detta p.g.a. att den franske kungen Charles V och hans medhjälpare hade lärt sig Englands taktik och kunde vända den till deras fördel. Efter kungens död förlorade dock förmyndarregeringen till Charles VI allt som Frankrike vunnit tillbaka, och det såg dystert ut för Frankrike. England avancerade igen efter vissa avbrott med inbördes bråk i hemlandet. De erövrade allt mer och stod slutligen inför en belägring av staden Orléans. Om denna stad skulle falla är kriget avgjort. Den är nyckeln till det kungatrogna Sydfrankrike och har ett strategiskt läge. Alla har sina blickar riktade mot Orléans, faller staden är allt förlorat för Frankrike. Den dåvarande kungen Charles VII gör vad han kan, han anfaller en stor kolonn med livsmedel på väg till den engelska hären, men hans kungliga trupper misslyckas totalt med denna enkla uppgift och hoppet är så gott som borta i landet. Orléans borgare kämpar dock envist, men kungen sitter apatisk och handlingsförlamad, varför hjälper inte Gud honom om han nu är sann arvtagare till Frankrikes krona?
Det är då som något oväntat händer, in i händelserna stiger en gestalt som inte har sin like i världshistorien.
Hennes liv

I slutet av sitt liv blev Jeanne d’Arc tillfångatagen och grundligt förhörd av kyrkan innan hon brändes på bål. En hemsk händelse, men utan alla långa förhör skulle vi aldrig veta så mycket om henne som vi gör. Kyrkan ställde frågor om hela hennes liv, från början till slut.
Jeanne föddes som en helt vanlig bondflicka omkring 1410 i en by som heter Domrémy och ligger i nordöstra Frankrike. Hon var tredje barnet i en familj som inte var välbärgad men inte heller speciellt fattig om man jämför med andra på den tiden. Hon kunde inte läsa eller skriva och hade ingen annan utbildning än den som gavs i kyrkan och det som modern bidrog med. Prästerna berättade om vad som hände utanför byn, de lärde henne kyrkans historia och namnen på alla helgonen. Jeanne ska ha varit mycket intresserad och var ofta i kyrkan och pratade med prästen eller bad till Gud. Värt att nämna kan vara att modern hade djupa religiösa intressen och fadern var en ledarbegåvning i byn. Hon fick alltså ett värdefullt arv.
Jeanne var godheten personifierad, hon hjälper sin mor med hushållet och sin far och sina bröder med boskapen och jordbruket. Alla i byn tycker om henne och hon ger också allmosor till de fattiga och låter sjuka använda hennes säng medan hon själv ligger på golvet. Hon är alltså en helt vanlig, snäll och gudfruktig flicka.
I och med det rika materialet från förhören under hennes fångenskap senare i hennes liv kan man inte tvivla på att Jeanne d’Arc har existerat. Det finns så många vittnen och anteckningar om hennes liv att tanken på att de alla ska vara påhittade är absurd. Då kan man lika gärna ifrågasätta att Gustav Vasa har existerat. Men när detta enkla konstaterande är avklarat finns det mycket annat oklart.


Rösterna

Vid tretton års ålder händer något som förändrar Jeannes liv. Hon börjar höra röster och får uppenbarelser, något som ter sig väldigt konstigt i vår tid men som inte var så ovanligt på den tiden. Dessa röster talar till henne och hon förstår vad de säger, i början pratar de direkt till Jeanne och ger henne moraliska råd och uppmuntrar henne att gå i kyrkan och leva ett gott liv. Men efter att tiden går fortsätter rösterna att komma till henne och efter fem år så börjar Jeanne förstå vad de vill att hon ska göra, rädda Frankrike.
Anledningen till att Jeanne d’Arc begav sig iväg från sitt trygga hem i byn för att rädda Frankrike var att rösterna sade åt henne att hon skulle göra det. Hon ville alltså inte själv utan hon gjorde som hon blev tillsagd. Jeannes uppenbarelser
Målning av E. Krug (1829-1921)
Var då rösterna sanna, eller var det bara något som Jeanne hittade på? Frågan är ju självklart omöjlig att besvara, men varför skulle hon ljuga om en sådan sak? Och de som säger att hon ljuger får svårt att förklara hur en helt vanlig bondflicka skulle kunna komma på tanken och än mindre genomföra en så svår och omöjlig uppgift som att rädda Frankrike.
Om man nu går med på att rösterna verkligen existerade, var de då bara inbillningar från Jeannes sida eller var de verkliga, ord från Gud? Rationalisten kommer alltid att påstå att de var hallucinationer, men hur kunde en så frisk och ohysterisk flicka som Jeanne få sådana? Man får också tänka på att rösterna måste ha varit mycket starka och övertygande. Hur troligt är det att man inbillar sig något sådant? I vår tid kan det kanske ses som omöjligt och nästan löjeväckande att höra röster och få uppenbarelser. Men Jeanne levde inte på vår tid, hon hade inga fördomar eller kunskaper som hindrade henne att tro på rösterna och förskjuta dem. Hon levde inte i en stads bullrande omgivning utan i en liten bys tystnad och ensamhet med naturen omkring sig. Hon ber mycket och tillbringar mycket tid ensam ute i naturen, hon har lärt sig att vända sig inåt och lyssna. Om man tänker på detta så kanske man kan förstå att hon fick uppenbarelser även om det anses otroligt i vår tid.
Rösterna sade exakt åt henne vad hon skulle göra. De berättade hur hon skulle ta sig från byn och vem hon skulle kontakta för att få hjälp med färden. De berättade att hon skulle häva belägringen av Orléans och kröna den franske kungen. Detta är ännu ett argument för att de var sanna.
Eller var det kanske så att hon egentligen inte ville något hellre än att befria Frankrike efter att ha hört av prästerna om alla hemskheter som hände ute i landet. Kan det vara så att hon själv undermedvetet framtvingade rösterna och på så sätt fick modet att lämna hemmet och resa? Det finns förstås en möjlighet att det var så men den är inte trolig, eftersom som sagts tidigare så började inte rösterna med att säga åt henne att hon skulle ut och frälsa Frankrike. De började med små enkla moraliska råd, och utvecklades sakta i fem år till att avslöja sitt verkliga mål.
Man kan jämföra Jeanne med en sinnesjuk, men skillnaden är, att istället för att göra som den sinnesjuke ofta gör, vara passiv, så ingriper hon aktivt och skapar historia. Alla hennes rösters order blir åtlydda, och deras löften håller, Frankrike blir räddat, även om hon inte får uppleva det innan hennes död.













Hennes handlingar

Vad gjorde då Jeanne d’Arc som gav sådan betydelse för utgången av hundraårskriget? Till att börja med skulle hon befria Orléans från engelsmännen och för att kunna göra det måste hon ha en armé. Rösterna sade åt henne att hon skulle gå till en kapten i grannstaden och be om hjälp. Först vägrade mannen att hjälpa henne och hon fick åka tillbaka till byn. Vad som sedan sker under ett halvår vet man inte. I slutet av 1428 är Jeanne okänd i landet, ett halvår senare är hon hos kungen på väg för att häva belägringen av Orléans. På något sätt lyckades hon övertyga folket i sin hembygd att hon var utvald av Gud att rädda Frankrike och ryktet spred sig genom landet till kungen. Hur kunde hon då övertyga alla att hon var utsänd av Gud? I normala fall skulle antagligen kungen ha avfärdat det som en bluff, men som läget var nu hoppades alla inklusive kungen på ett mirakel. Vad som helst som kunde rädda dem från engelsmännen. Hon blir visserligen noga undersökt och förhörd av prästerna vid hovet. Men alla som känt Jeanne talar bara gott om henne och prästerna bekräftar att hon talar sanning om rösterna. Att hon bär manskläder går också bra, och eftersom hon är jungfru kan hon inte vara besatt av djävulen. Detta att prästerna så fullkomligt accepterar henne och tror på henne är värt att komma ihåg när kyrkan senare dömer henne till döden för kätteri. Det var också väldigt lätt att fatta tycke för Jeanne. Hon var så fast övertygad om vad hon skulle göra och att hon skulle klara av det. Hon misströstade aldrig och offrar allt – sin familj, sitt hem, sitt liv – utan att någonsin klaga. Hon har accepterat vad hon är utvald till och ska nu bara se till att få det gjort. Jeanne d’Arc befriar Orléans
Hon inger alltså mod i den franska Jules Lenepveu (1819-1898)
befolkningen med hjälp av sin trosvisshet och säkerhet på seger. Speciellt viktig är just den utstrålningen vid slaget vid Orléans, där fransmännen vinner och driver tillbaka engelsmännen. En mycket viktig seger för Frankrike. Jeanne d’Arc hade ingen militär utbildning eller någon som helst erfarenhet av krig, ändå ser hon till att Frankrike vinner. Mitt under striden får hon en pil genom axeln. Hon blir buren ut ur striden till en äng och hon gråter av smärta. Men plötsligt reser hon sig och drar själv ut pilen. Blodflödet stillas av en fältskär och hon beger sig tillbaka till striden.
Varifrån fick hon sitt mod och sin styrka? Var det så att hon helt enkelt var en enastående flicka på 19 år som visste hur man övertalade officerare och kungligheter och som kunde leda soldater i krig, eller var hon utsänd av Gud?
Jeanne själv säger att Gud har sänt henne och hon lyckas övertyga ett helt land att det är så. Om Jeanne d’Arc hade varit det minsta mystisk, tillbakadragen, beräknande eller försiktig mot sin omgivning så kunde man kanske tro att hon far med osanning. Men när så många människor vittnar om att hon var den hon var, inte det minsta osjälvisk och gjorde inget för egen vinning, så är det svårt att tro att så var fallet. Hon följde ju bara order, och att ordern kom från Gud själv ökade bara anledningen till att lyda dem.
Hursomhelst innebar Jeannes seger vid Orléans och de många andra segrarna – bland annat segern vid Patay där den engelska huvudstyrkan krossas – att Frankrike kunde driva ut England ur sitt land. Det hade antagligen inte gått utan Jeanne d’Arc. Antagligen hade fransmännen kapitulerat och Frankrike hade blivit en lydstat under England. Utan Jeanne d’Arc hade kanske världskartan sett helt annorlunda ut än den gör idag.


Avrättningen

Efter att den franske kungen hade krönts med hjälp av Jeanne, så trappades striderna ner. Det förekom utdragna förhandlingar och mindre småstrider. Man försökte befria Paris men misslyckades och Jeanne blev sårad på kuppen. För första gången sedan fälttåget startade så upplevde Jeanne nederlag. Hade Gud övergett henne, eller hade helt enkelt krigslyckan vänt? Hursomhelst började det gå dåligt för Jeanne och under några strider norr om Paris mötte hon en övermäktig fiende här, vägrade att reträttera, och blev tillfångatagen. Efter alla nederlag som engelsmännen lidit på grund av Jeanne kan man tycka att de borde ha dödat henne på plats, men antagligen var de rädda för de trodde att hon var en häxa. Eller så insåg de att de skulle kunna pressa den franske kungen på en enorm lösensumma.
Om Jeanne hade varit en vanlig krigsfånge hade detta varit möjligt, men nu ansågs hon vara en kättare och häxa av den katolska kyrkan och därför hamnade hon under kyrkans nåd. Nu startade otaliga förhör och undersökningar av Jeanne. Man frågade om hennes liv, om rösterna och allt annat rörande hennes osannolika framgångar mot engelsmännen. Jeanne försvarade sig skickligt och svarade myndigt på varje fråga. På alla sätt försöker man fälla henne och bevisa att hon är djävulens redskap. Tydligen är alla präster och biskopar redan övertygade om att hon är häxa, men hur kan det komma sig, Jeanne som är godheten själv?
Antagligen är kyrkan starkt påverkad av engelsmännen och deras iver att få henne avrättad och deras oförklarliga förluster skrämmer dem säkert. Här kommer en vanlig bondflicka från ingenstans och visar sig vara den värsta motståndare England stött på under sin erövring av Frankrike. De som är på Jeannes sida är överlyckliga, men det är inte konstigt att hennes motståndare blir skrämda av det som händer. Det har också byggts upp hundratals olika rykten, Jeanne har förhäxat sitt svärd och sitt banér, hon har använt trolldom för att förutspå drabbningar, och hon har gjort kätterska uttalanden. Kyrkan försöker hela tiden misskreditera hennes liv, men misslyckas. De tvekar med att döma henne eftersom man inte kan vara säker på att hennes uppenbarelser verkligen inte är från Gud. De lämnar avgörandet till experterna på Parisuniversitetet som skickar tillbaka ett brev där det står att Jeanne omedelbart bör avrättas. Det franska folket som vilseletts av denna häxa, bör så fort som möjligt föras tillbaka till den sanna läran.
Jeanne ska alltså avrättas, men man ger henne en chans att bli frigiven. Bara hon skriver på ett papper där hon lovar att aldrig mer bära manskläder, föra vapen eller gå omkring med kortklippt hår. Hon går med på att skriva på, men innan hon gör det så smusslar en präst fram ett annat papper som det står att hon istället tar avstånd från sina uppenbarelser. Jeanne märker ingenting och hon ritar ett kors på dokumentet. Men hon blir aldrig frisläppt och hon inser att hon blivit lurad och tar tillbaka avsvärjelsen. Hon berättar också att hennes röster sagt henne att hon begått ett stort svek genom att skriva på för att rädda sitt liv. Jeanne förs till bålet och bränns levande till döds.
Det är märkligt att historiens tappraste och renaste person måste bli Avsvärjelsebrevet
oskyldigt dömd till döden av Guds egna tjänare.


Jeannes betydelse för eftervärlden

Hade det Jeanne gjorde någon betydelse för eftervärlden?
Självklart hade det praktiska hon gjorde stor betydelse speciellt för invånarna i Frankrike, de slapp hamna under engelskt styre och kanske hade Englands makt blivit för stor. Europa kanske skulle ha härskats av en engelsk kung om inte Jeanne funnits även om det inte är speciellt troligt. Däremot kan man se Jeanne d’Arc som en viktig nationell symbol. Under sin livstid samlande hon folket omkring sig och stärkte national känslan något oerhört bland det franska folket. Tillräckligt för att driva tillbaka en övermäktig fiende.
Många är de som har använt Jeanne i politiska syften där man kan se henne både som en symbol för staten, ett land byggt på militär styrka och som symbol för individens frihet. Under andra världskriget t.ex. användes hon både av tyskvänner och motståndsmän i Frankrike. En affisch från 1943 gjord av tyskarna visar Jeanne d’Arc brinnande på bålet och ett av de allierade sönderbombat Rouen i bakgrunden. Under bilden kunde man läsa: ”Brottslingar återvänder alltid till platsen för sitt brott”. Med det menade man att engelsmännen var tillbaka.
Jeanne har alltså blivit en viktig nationell symbol efter sin död och efter att hon helgonförklarats 1920 fick hon en nationell helgdag i Frankrike som infaller första söndagen efter 8 maj. Kyrkan hedrar Jeannes minne på hennes dödsdag den 30 maj.








Slutdiskussion

Flera frågor har diskuterats i detta arbete. Vissa har fått sitt svar andra inte. Men den största och intressantaste frågan är ju, var Jeanne d’Arc verkligen utsänd av Gud för att göra det hon gjorde? Att hon har existerat och att hon hade den avgörande betydelsen för utgången av hundraårskriget tycker jag är självklart. Det fanns helt enkelt ingen annan som kunde införa mod och hopp i folket så som Jeanne gjorde. Men även om man förstår vilken betydelse hon hade så bekräftar det inte att hon var Guds utsände.
Fast det finns ju så otroligt mycket mer. Hennes omänskliga mod, hennes skicklighet i krig trots att hon aldrig hållit i ett svärd innan arton års ålder, hennes skicklighet i att övertyga folk, alla de strider som hon mirakulöst överlevde och att hon visste precis vad hon skulle göra och hur hon skulle göra det. Utan rösterna som vägledare och Gud som beskyddare, hur skulle då allt detta varit möjligt?
Det enda som egentligen talar emot Jeanne under hennes livstid var att hon blev dömd till döden av kyrkan för kätteri. Hur kunde de avrätta en Guds tjänare? Anledningen tror jag är den som tidigare kommits fram till, prästerna var rädda, detta var något oförklarligt och onaturligt. Att sedan engelsmännen inte ville något hellre än att se henne död så de kunde fortsätta sitt krig bidrog nog också en hel del till att de gjorde som de gjorde. Jag tycker bara det är så orättvist på något sätt. Att en oskyldig flicka som totalt underkastar sig Gud måste brinna till döds. Hon kanske var envis och motsträvig mot sina domare men det är inte anledning nog att döma någon till döden. Det visar på att det inte räcker att underkasta sig Gud, man måste underkasta människor med makt också. Fast Jeannes själ var ren ända till slutet. Hon tog tillbaka sin avsvärjelse efter upptäckten av bluffen och lät sig föras till bålet, stolt och med visshet om att Gud var med henne hela tiden. Att hon 500 år senare helgonförklaras av påven visar hur fel kyrkan hade.
Frågan om huruvida Jeanne d’Arc verkligen var utsänd av Gud står kvar. Den kommer aldrig att kunna besvaras helt, men som med så mycket annat här i världen som är oförklarligt men som händer ändå tror jag att det är sant och även om det inte är så kommer jag alltid att beundra Jeanne. För om hon verkligen gjorde allt ensam, utan hjälp från högre makter, är hon inte då den mest beundransvärda personen i historien? Att med sådant mod och vilja göra det hon gjorde är otroligt. Bara att lämna sitt trygga hem med familj och vänner är beundransvärt i sig.
Det kommer alltid att finnas folk som påstår att hon bara var en vanlig men begåvad bondflicka. Men de personerna måste räkna med att vi lever i en annan tid nu, med annorlunda synsätt och tro på det oförklarliga. De måste räkna med att vi har förändrats på de århundraden som passerat, och att självklarheter då känns osannolika nu och tvärtom. Eller som Sven Stolpe uttrycker det: ”Den som inte är villig att räkna med möjligheten av att hans egen erfarenhet är barnsligt begränsad, att hans egen bildning är trång, att vår tids genomsnittsorientering är förvriden och invalid, kan aldrig komma f...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jeanne d´arc

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2005-10-05

    härligt arbete :)

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Jeanne d´arc
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3642 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×