Rom

4 röster
12896 visningar
uppladdat: 2005-02-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hur klädde sig romarna?

Romarnas kläder liknar inte alls våra. De satt löst och var bekväma i den heta värmen. Tunikan bars av både män, kvinnor och barn. Togan bar bara män som var romerska medborgare. Kalsongerna gjordes av ett tygstycke som lindades runt midjan. Kvinnornas bh motsvarade ett band runt bröstet. Alla gick i sandaler.

Kvinnorna hade enkla frisyrer - ofta bara en knut baktill uppsatt med hårnålar eller hårnät. Peruker kunde man köpa om man hade råd. Under kejsar tiden var det populärt med utarbetade frisyrer. Modemedvetna män kammade sitt hår framåt i pannan. Männen rakade sig fram till andra århundradet e.Kr. Sen blev det modernt att ha skägg.



Hade romarna familj precis som vi?

Barnen lekte med leksaker. Småbarn hade också skallror och leksaksdjur som gav ljud ifrån sig. Små figurer var omtyckta. Alla i hele den romerska världen tycktes spela spelbräde. Ordet familj kommer från det latinska ordet familia. För romarna betydde familj hela hushållet. Slavarna tjänade familjen och kunde inte lämna den.

Det var vanligt att en flicka på 12 år och en pojke på 14 år förlovade sig. Föräldrarna bestämde det. Ofta gifte de sig många år senare. Romarna trodde att senare hälften av juni var bästa tiden att gifta sig. De var mycket vidskepliga. Bröllopsceremonin hölls vanligen till i flickans hem. Gästerna ropade ”Lycka till”! Och kastade nötter åt barnen. Sen förde maken sin nyblivna fru till deras eget hem och bar henne över tröskeln.


Bodde romarna i hus precis som vi?

Var romarna bodde berodde på vad man hade råd till. Många bodde i egna hus, precis som vi. Men de flesta människorna i städerna bodde på hyra i lägenheter eller rum.

De flesta städerna var indelade i regelrätta kvarter genom ett nät av gator och gränder. Dessa områden var fyllda av bostadskvarter och butiker. I rom var bostadshusen fem eller sex våningar höga, men i andra orter var antalet våningar kanske bara två eller tre. Butiksägare och verkstäder bodde vanligen ovanför sin arbetsplats. Det var trångbott i sådana bostäder.


Odlade romarna sin jord?

Utan lantbruk skulle det romerska riket aldrig ha kunnat bli så stort som det blev, och lyckats föda sina 60 miljoner invånare.

Romarna hade förstås inga hjälpmedel som t.ex. traktorer. Men de uppfann en skördemaskin för sädesslag som vete och korn som hete vallas. Den skuffades av en åsna eller mula. Den hade breda blad framtill som skar säden och matade in den i behållaren baktill.

De som ägde stora lantegendomar brukade ofta bygga en central grupp byggnader som kallades villa. Där fanns lantbrukarens hus, ett hus för hans förman, bostäder för slavarna, lager och stall. En mur höll de vilda djuren på avstånd och hindrade slavarna från att rymma.

Jakt spelade en stor roll för det man år i Rom. Genom jakt fick man fram mat av de mest skilda slag, som t.ex. vildsvin.

Romarna konstruerade en ny plog. Den vände jorden. Vanligen var det ett par oxar som spändes för plogen.
Fanns det läkare i Rom?

Romarna tillbad läkarkonstens gud Aesculapius. Läkarkonsten kom till Italien från Grekland. Man känner till romerska läkare för män och för kvinnor, och ögonspecialister, och barnmorskor som hjälpte till vid förlossningarna. Ibland anställde städerna läkare för hela samhället och betalade lön åt dem. En liten stad fick ha fem läkare enligt lag.

Läkarna använde en mängd olika kurer vid behandlingen av sjukdomar. T.ex. heta mosade rovor kunde användas mot kylskador och senap mot magont. Man använde nålar att sy ihop sår med, pincetter och sonder. I apoteken såldes salvor mot ögonsjukdomar och inflammationer. Salvorna levererades i block.

Läkarna kunde behandla en de...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Rom

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-02-11]   Rom
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3686 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×