Förutsättningar för balanserade styrkort i ett litet företag: en fallstudie av Vittjärvshus AB

1012 visningar
uppladdat: 2003-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Dagens samhälle präglas av en ökad internationell konkurrens och snabb teknisk utveckling. Detta ställer allt högre krav på företagens verksamhetsstyrningar. Traditionell mätning som fokuserar på extern bokföring blir allt mer kritiserad. Kritikerna anser att det traditionella systemet blivit förlegat eftersom det uppmanar till ett alltför kortsiktigt tänkande som leder till suboptimering av verksamheten. Det finns styrmodeller vilka kompletterar de finansiella nyckeltalen med andra mätetal. En modell som blivit populär är det balanserade styrkortet (BSC). Modellen, som utvecklades av Dr Robert S. Kaplan och David P. Norton, tar hänsyn till både finansiella och ickefinansiella mått. Vittjärvshus AB är ett litet företag som verkar inom byggbranschen på den svenska och nordnorska marknaden. Syftet med denna rapport är att precisera vilka förutsättningar som krävs för att kunna implementera konceptet balanserade styrkort på ett litet svenskt företag samt undersöka om dessa förutsättningar finns på Vittjärvshus idag. Insamlingen av primärdata lades upp i tre delmoment. Första delen gick ut på att ta reda på hur Vittjärvshus styrsystem ser ut idag. Den andra delen avsåg att undersöka vilka förutsättningar Vittjärvshus har för att arbeta med förändringsarbete. Tredje delen avslutade empiristudien med en fokusgrupp. De grundläggande förutsättningar som identifierats var följande:
  • För att företaget ska kunna inleda arbetet med implementering av balanserade styrkort krävs att man har en god kunskap om branschen i stort och var företaget står idag.
  • Engagerad ledning är den viktigaste förutsättningen för en lyckad implementering eftersom ledningens engagemang reflekteras i hela verksamheten.
  • Tid är också en grundläggande förutsättning. I ett litet företag kommer tiden många gånger att ha större betydelse än kapitalinsatsen.
  • En väl fungerande kommunikation är en viktig förutsättning för alla företag, framförallt i arbetet med förändringar.
  • Företagskulturen har identifierats som ett starkt instrument för att påverka människor och är dessutom svår att förändra.
Balanserade styrkort mäter verksamheten utifrån fyra olika perspektiv. Dessa är finansiella-, kund-, process- och lärandeperspektivet. Om man jämför dessa fyra perspektiv med Vittjärvshus dagliga verksamhet framkommer det tydligt att företaget har ett starkt kund- och processfokus. Resultatet av analysen visade att Vittjärvs...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Förutsättningar för balanserade styrkort i ett litet företag: en fallstudie av Vittjärvshus AB

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2003-01-01]   Förutsättningar för balanserade styrkort i ett litet företag: en fallstudie av Vittjärvshus AB
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=36953 [2024-05-10]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×