Flodvågen

6659 visningar
uppladdat: 2005-03-10
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
FLODVÅGEN

( Svensk tid 01.58 = Lokal tid 06.48 )

I Indiska Oceanen utbröt flodvågen, 150 km väster om den norra delen av Indonesiska ön Sumatra, två plattor som var de Indiska och Burmesiska försökts i upp till 100 mil lång spricka i höjdled. De flyttades 40 km under havet och var ca 10 meter hög, som påverkade hela oceanen ovanför medan de pågick någon sekund i havsbotten innan. Skalvet har mäts 8,9 richterskalan. Mycket, mycket starkare orkaner kan påverka vattenskiktet sattes vattnet i rörelse från jordbävningen i havsbotten med en enorm energi. Vågen eller som man också kallar den – Tsunami – märktes knappt för att den var mycket låg ute till havs men den hade en enorm längdled, hastigheten var upp till 500 kilometer i timmen till havs och rörde sig fort ut mot centrum. Vågen saktade ner omkring 45 kilometer i timmen när den närmade sig i land och då det blev grundare, energin och kraften fanns kvar i vågen som började växa i höjdled och den blev upp till 10 meter. När vågen anföll land så försvann den lika snabbt som den kom och den förstörde allt i dens väg, möbler, husrester, bilar dessutom kostade den massor av oskyldiga människors liv, kvar efter vågen är förödelse och lik.

Den första vågrörelsen rapporterades i Thailand i staden Phuket, en halvtimme efter jordskalvet 02.30 i svensk tid, en och en halvtimme senare klockan 10 på förmiddagen hade Phukets paradis stränder ödelagts av svallvågen, längst kusten hade dom vackra hotellen och byggnaderna blivit vällda av vatten, vågen lämnade en enorm förödelse bakom sig fast den kom lika snabbt som den gick.



• 05.00 Svensk tid nådde Tsunamin Indiens östkust.
• 05.30 nådde den östra delarna av Sir Lanka.
• 07.15 drabbades också Bangladesh.
• 07.30 nådde vågen Maldiverna.
• 16.00 nådde enda in till Afrikas västkust, båtarna förstördes och sjönk ner i havet, människorna flydde i panik från stränderna, det var dom hårda vindarna och tunga vågorna som gjorde att det blev värre.


Det är många svenskar som ännu fattas i Thailand, några har kommit hem från mardrömmen med flyg, några utan sin bror eller syster, eller en anhörig, men även många kom tillbacka i en kista. Polisen ville inte ge ut några uppgifter innan om hur många som ännu skadades i Thailand men äntligen har man avslöjat det, 1650 svenskar saknades, idag saknas runt 637 svenskar ännu i Thailand, 1201 har anmälts hittade, uppgifterna ska skickas till ID - kommissionen i Thailand. Många är förvirrade, frågan finns ännu kvar, vad har hänt med resten av svenskarna?
Men polisen säger att dom tar detta på allvar och gör allt för att hitta dom ännu saknade svenskarna, sllt från tandkort, DNA till hårstrån och andra uppgifter som kan vara till nytta.



En åttaårig pojke satte sig upp i massgraven, röjningsarbetarna trodde han var död och la honom bland alla kroppar som skulle läggas in i en massgrav. Detta skedde i Indien, pojken är fortfarande chockad och ligger på sjukhus han är så chockad så han inte kan tala, det enda dom fick ut ur honom var vart han bodde och att han hette Anthony. Man har inte hittat alla döda och saknade en. Det flyter kroppar in varje dag skriver aftonbladet.


Lilla Cathy 2 veckor gammal öve...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Flodvågen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-10]   Flodvågen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3725 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×