Soul

10 röster
23428 visningar
uppladdat: 2005-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

I detta arbete om soul har jag velat berätta om hur musikstilen uppkommit, och vad den består av. Men jag har också velat vara mer personlig och därför berättar jag också om två artister som framför denna typ av musik, och som har blivit mycket kända. Jag har valt en kvinnlig artist och en manlig, en från stilens ”födelse” och en artist som just börjat sin karriär.


Soulmusikens historia

När de svarta slavar som tagits från Afrika till USA frigavs i slutet av 1800-talet började de utveckla en egen sång- och musikstil. Den kallades blues och handlade om det hårda och slitsamma liv som dessa människor tvingades leva. Musiken framfördes på enkla instrument som munspel eller gitarr, och melodin var ofta vemodig. Bluesen kom att bli den ena grenen som soulen skulle utvecklas ur.

Den andra grenen var gospel-musiken. Ordet kommer ursprungligen från godspell - goda nyheter, och musiken utvecklades som en gudstjänstmusik. Den förknippas med de svartas frikyrkor, som än i dag oftast har en gospelkör. Gudtjänsterna där gospelmusiken växte fram karakteriseras av en för afroamerikansk musik typisk växelsång mellan kyrkobesökarna och själva predikan. Publiken medverkar genom spontana rop, svar och handklappningar som driver upp stämningen.

Ur dessa båda musikstilar utvecklade alltså på 1950-60 talet den musikstil som kom att kallas soul (själ). Det finns flera viktiga musiker som lade grunden för den nya musikstilen. När Sam Cooke 1957 lämnade sin gospelgrupp och fick ett genombrott som soloartist med låten ”You send me” kanske den första byggstenen lades. Annars anses även Ray Charles vara stilens grundare. Andra viktiga artister har varit, Aretha Franklin (”lady Soul”), James Brown och Ottis Reeding. Många av dessa artister har börjat sin karriär som gospelsångare men har senare lämnat de religiösa texterna.

Från gospel kan man fortfarande ofta höra den typiska växelsången mellan artisten och antigen kören eller instrumenten. Men texterna är inte alls religiösa utan helt världsliga, de handlar ofta om kärlek eller ibland om politik. När man lyssnar på soul kan man ibland höra ”dysterheten” från bluesen, men ibland låter den mer som ”glad blues”.
Idag har vi kvar soulmusiken som en stor egen musikstil, men genom soulen har även funk, disco och hip-hop utvecklats. Moderna artister är t.ex. Whitney Houston, (vars mamma, Cissy Houston, anses vara en av soulens stora kvinnor) och En Vouge. Många av de moderna soulartisterna har även blandat sin soul med hip-hop, t.ex. Alicia Keys.


Ray Charles

Ray Charles, eller Ray Charles Robinson som han egentligen hette, föddes 1930 i amerikanska söder. Där hade nog de flesta svarta pojkar en tuff uppväxt. Men för Ray Charles blev det nog tuffare än för de flesta. Som femåring stod han och tittade på när hans lillebror drunknade i en badbalja framför honom. Två år senare blev han helt blind av den ögonsjukdom han led av. Hans mamma gav honom en attityd till sitt handikapp, att aldrig låta sig behandlas som mindre värd bara för att han var svart, och handikappad. Men det var inte slut på eländet. Som tonåring miste han båda sina föräldrar. Som gammal skrev ha i sin självbiografi att han föddes med musiken inom sig och det var nog det som gjorde att han orkade med all tragik. Han fick gå i en musikskola för blinda, och han lärde sig både sång och att spela många musikinstrument. Som vuxen blev han sedan även låtskrivare, och han blev en av de första som började blanda gospel med blues i mitten av 1950-talet. Han var av soulmusikens första och största. Han var en av dem som lyckades visa och bära fram den här musiken även till en vit publik. Bland hans mest kända låtar märks "I Got a Woman" (1954), "Hallelujah I Love Her So" (1956), "What´d I Say" (1959), "Georgia on My Mind" (1960), "Hit the Road Jack" (1961) och "I Can´t Stop Loving You" (1962).

Men hans tragiska barndom gjorde sig påmind även i vuxenlivet, och man brukar säga om Ray Charles att han förutom musiken hade två ytterligare stora kärlekar, heroinet och kvinnorna. Har var gift, men han hade hela tiden otrohetsaffärer som var mer eller mindre officiella. Och att han var heroinmissbrukare var inte heller någon hemlighet, Trots detta levde han tills han blev 74 år, och han dog 2004, efter att ha vunnit massor med utmärkelser, bland annat Polarpriset här i Sverige 2003.


Alicia Keys

Alicia Keys är en modern soulartist som kombinerar klassisk soul med modern hip-hop, och hon är något av en nydanare. Hon föddes 1981 i New York, och är skolad både som sångerska och pianist. Familjen hade knappa ekonomiska omständigheter, men föräldrarna såg till att hon fick undervisning i både ballett och piano. Flera lärare på den artistskola Alicia gick på som liten såg också till att hon fick utveckla sina talanger. Men man kan verkligen inte säga att det bara är andra som velat hjälpa fram denna artist, Det är ett utmärkande drag hos henne att hon satsar hårt, och har en mycket professionell inställning till musik och sin karriär. Hon visar tydligt att hon vet att ingenting är gratis, särskilt inte i musikbranschen, och trots att hon idag är mycket känd, och har vunnit flera prestigefyllda priser tar hon t.ex. fortfarande pianolektioner för att vidareutvecklas som artist. Denna unga men mycket framgångsrika artist skriver de flesta av sina låtar själv, så även den oerhört stora genombrottslåten ”Fallin” från debutalbumet ”Songs in A Minor” (3 miljoner i USA). Och det märks att hon har en gedigen musikutbildning, och att hon har inspirerats av såväl klassiska artister som Beethoven, Chopin och Mozart, som av moderna soulartister som Prince, Aretha Franklin och Stewe Wonder.


Källor

http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=712246&i_word=blues
http://www.ne.se/jsp/search/article.jsp?i_art_id=312026&i_w...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Soul

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-23]   Soul
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3747 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×