Vietnamkriget

8775 visningar
uppladdat: 2005-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund

Vietnam hade sedan 1800-talet vart en av stormakten Frankrikes många kolonier. Att vara ett koloniserat land innebär att de som bor där inte har mycket att säga till om, speciellt inte när det gäller politik. Och när ett land inte får bestämma om hur det ska vara och se ut där, vilka lagar man ska ha och inte få påverka politiken så säger till slut människorna ”stopp, nu orkar vi inte det här mer”. Det var precis det som hände med Vietnam efter andra världskriget.

Det uppkom nu många olika problem då Frankrike inte ville ge ifrån sig någon sorts makt till Vietnam, eftersom de var rädda att förlora hela landet på sikt om de skulle ge vietnameserna ökat självstyre. Inga överenskommelser kunde göras, ingen ville ge sig i denna viktiga fråga. Allt detta ledde till ett åtta årigt krig mellan länderna. Allt satsades för att de skulle få sin frihet tillbaka, som de varit berövade på i mer än hundra år. När kriget var slut delades Vietnam in i två delar, nord och syd. Detta gjordes för att det inte skulle bryta ut krig i det egna landet.


Kriget startar

I början på 1960-talet hade Nord planer på att ena landet genom ett kommunistiskt styre, de ville så gärna få igenom detta förslag som de haft i tankarna så länge. Men det uppstod ett problem. Självklart skulle ju USA lägga sig i även detta krig och visa att de var den största stormakten. Problemet var ju bara det att USA stödde den sydliga delen, och Nordvietnam fick utstå stora bombangrepp från USA, men trots detta så gick det bättre än USA och Sydvietnam någonsin kunde drömma om. Detta kan verka lite konstigt eftersom det var USA som hade tillgång till de modernaste vapnen och största arméerna. USA bombade tre gånger så mycket bomber över Nordvietnam än det hade fallit under hela andra världskriget.

Hela världen började nu bli upprörda över att USA gav sig in i ett krig så att det blev värre än det hade varit om de båda länderna fått klara sig själva.
Genom detta skaffade sig Nordvietnam många människors medlidande och Kina och Sovjet gav de vapen för att kunna stå emot USA.

I början av -70 talet började USA dra sig ur kriget och utan stormakten förlorade Sydvietnam ganska direkt. Och 1975 enades landet kommunistisk regi, efter mer än hundra år av andra länders styre och inverkan.


Konsekvenser

Precis som i alla andra krig dog ett stort antal människor i kriget. Beräkningar uppgår till knappt 60 000 döda amerikaner och mellan två – tre miljoner vietnameser fick sätta livet till.

När ett land inte har styrt sitt eget folk på över hundra år finns det problem som uppstår som kan medföra problem för invånarna. Det blev inte lättare av att inbördeskriget var så nära inpå. Vietnam fick inte heller igång sitt jordbruk och affärer som de hade tänkt sig och en ekonomisk kris kom att drabba landet.


Slutsats

Slutsatsen man kan dra av detta är att länder med olika sorters människor ofta skapar konflikter.
Tyvärr så tänker vi människor ofta inte särskilt långt på att fredliga lösningar oftare löser problem än vad krig gör. USA:s inblandning i kriget var totalt meningslöst, de hade ingen som helst anledning till att lägga sig i, utan de ville bara visa sin makt.

D...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vietnamkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-06-02

    Det är massa fakta fel i texten som t.ex. att det var inte medlidandet som gjorde att Kina och Sovjet gav sig in i kriget utan att Kina var redan inblandade långt innan och Sovjet såg sin chans att äntligen skada USA utan att få skulden. Ett annat fel är att det var MYCKET mer än 2 - 3 miljoner vietnameser som dog det var ungefär 5,4 miljoner vilket motsvarade mer än 10% av deras befolkning. Det sista felet var att USA inte attackerade vietnam för att vissa hur stora dem var men för att inte låta kommunismen sprida sig som domino brickor...

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-23]   Vietnamkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3750 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×