Irak-kriget

12 röster
22958 visningar
uppladdat: 2005-03-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Strax efter midnatt den 20 mars föll bomberna över Irak. Ett krig som länge förberetts hade inletts. Saddam Husseins skräckvälde skulle snart vara över. Men freden skulle snart visa sig vara längre bort än väntat…


Bakgrund

Irak kom till 1918 när Frankrike och Storbritannien delade upp mellanöstern mellan sig. Landet stod under brittiskt styre fram till 1932 då det blev självständigt. 1968 tog det socialistiska partiet baath över makten och 1979 blev Saddam Hussein president över Irak. Bara ett år senare beordrade han av rädsla för den shiamuslimska revolutionen angrepp på grannlandet Iran, vilket ledde till ett åtta år långt krig. USA stod under kriget neutralt men försedda Irak med vapen och teknologi. Det var med denna teknologiska hjälp som Irak kunde påbörja ett kärnvapens program.


Krigets början

En av anledningarna till kriget var att Bush ansåg att Irak en del hemliga fabriker och utvecklade kärnvapen. Vi vet idag att Irak troligtvis aldrig har haft kärnvapen och om USA hade lyssnat på vad Hans Blix och hans medarbetare hade att säga hade kanske det hade sett annorlunda ut därnere idag. Vicepresident Dick Cheney trodde att Iraks befolkning jublande skulle ta emot de amerikanska trupperna och se de som befriare, tyvärr så blev det inte riktigt så. Istället så tyckte man att USA la sig i för mycket. Vad hade de t.ex. at göra med att Irak hade kärnvapen? De hade det ju själva. Många experter varnade för blodiga gatustrider i Bagdad anhängare till Saddam skulle slåss ut till sista bloddroppen. Det blev inga sådana strider. USA regeringen ansåg före kriget att terrornätverket al-Qaida var verksamt i Irak och samarbetade med Saddam Hussein. Nu efter kriget visade det sig att något sådant samarbete aldrig förekommit.


Under krigstiden

USA:s trupper kom ju inte genast in i Bagdad utan gick från flera olika håll och först efter några veckor nådde de Bagdad.
Ungefär såhär gick trupperna in i landet.

De gick från två olika håll. Från norr och söder.
Vägen i norr: de börjar med att gå från Mosul och sen i en båge in i landet för att så småningom nå Bagdad. Vägen i söder: de börjar Umm Qasr och går rakt upp genom landet mot Bagdad. Det förekommer även strider i Basra under den tiden.

När trupperna väl är inne i Bagdad blir det bara värre och värre. Saddam Hussein insåg tidigt att han inte kunde stå emot USA, och gömde sig alltså i gångar under jorden. Han hittas ungefär 20 dagar senare.
Under krigstiden i Bagdad blir de amerikanska soldaterna beskjutna av Saddams anhängare och kriget kostar USA många soldater. Ja hela kriget blir dyrare och längre än väntat. USA hade räknat med att Irakierna skulle ge sig ganska lätt men man kan aldrig veta något när det gäller krig.


Slutet

Det finns inte så mycket fakta om krigets slut och striderna i Irak och framförallt i Bagdad fortsätter ju än idag. Jag vet inte om det fortfarande finns amerikanska trupper i Irak nu, men det finns det säkert. Och så länge de är där kommer det fortsätta vara oroligt därnere i Irak.


Eftertankar

Vad var egentligen meningen med kriget?
Enligt den fakta jag har hittat så verkar anledningen till kriget vara att USA anser att Irak tillverkar massförstörelsevapen, och USA är rädda för att de ska användas i terrorattacker mot de. Men måste man ställa till ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Irak-kriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-24

    haha det sista orden var fina

  • Inactive member 2012-03-29

    bra jobbat :)

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-23]   Irak-kriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3751 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×