Den Egyptiska Kulturen

7 röster
12884 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Melllan 600-talet och 1100 F.kr var egypten en stor makt. Dess makt sträckte sig från Nilen till Eurfat. Nilen är Egyptens Guldgruva på 1000km. Tack våre den kunde man bedriva jordbruk på den 20 km breda landremsan. Under år tusenden har nilen svämmat över och lämnat ett tunt lager av fruktbar guttja. Och det var anledningen till att där uppstod en lyssande kultur och jordens stora rike. Egypter lärde sig att så i det slamm floden gav.

Okring 3100 hade egypterna bildat en stad under en gemensam härskare. I 2000år kom det riket att finnas. Den gemensamme härskare var enväldig och betraktades som gud. Man vågade inte kalla sin härskare med sitt namn utan man tilltalade honom Farao. Allt tillhörde Farao allt från människor till mark.

Det var när man började tillsammans odla jorden som kultur som odlingen tog fart och utvecklades. Till högkultur brukar man räkna skatt , uppdelning i yrken stadskulturer , ämbetsmänn, militärer och civila. På flera olika områden kom egypterna tidigt med nyheter, uppfinningar och blev förbilder för andra folk. inte minst grekerna som tog mycket från den egyptiska högkulturen.

För sitt intresse för Nilens översvämmningar lärde sig egypterna och kunnde räkna ut att årets längd är 365 dagar. En kalender med tolv månader som vi använder oss av i det dagliga livet. Genom att arbeta på att lösa problem i samband med lant mäteri och byggnads arbeten gjordes flera framsteg i matematik och geometri. Tex insåg manatt rätlinjen är den kortaste vägen mellan två punkter. Genom att man balsemerade den dödes kropp fick man fram nya kunskaper om människo kroppen, på så sätt utvecklades medicin och kirurgi bla var man först med hjärnoperationer. På senare tid började man utveckla och använda skrivtecken. Egypternas äldsta skrivtecken var hieroglyfer, det var bild skrivet. Och ordet papper av papyrus som är vass som växte vid nilen. Och det blev deras viktisgaste skriv matriell. Egyptern brydde sig också om hur dem såg ut. Man designade kläder, man sminkade sig både männ och kvinnor. Egypterna var också kännda för dem smycken dem tillverkade. Man hade örhänge , guld armband och halsband. Men det var offtast faronerna som förfogade över dem. Egypterna var först med att framställa ölen. Både ölen och vinet bryggdes. Ölen var en vardags dryck. Det var kvinnorna som gjorde ölen den gjordes av Bröd deg och jäst och sedan smaksattes med dadlar. Oftast så drack man öl till brödet, Väggmålningar har visat hur arbetareplockar druvor och lägger dem i en press. Vinet fick mogna i stora urnoroch på dem angavs årgång, druvtyp,region och namnet på den somägde vingården.

Ja som man ser det idag så var Egypterna ett ganska intelegent folk som var lika goda hanverkare som öl bryggare. Men vad hände med riket sen ? hur försvanna den kulturen och vart tog faronerna vägen? Jo. På 30-talet Fkr Romarna tog över marken i Egypten och förbjöd deras gudar( egypterna hade ett 10-tal gudar). Präster i Egypten tillbad des...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Den Egyptiska Kulturen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-08-29

    Vill veta vad dem hade som nöj

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Den Egyptiska Kulturen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3795 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×