Steven Spielberg - Filmvärldens Kung Midas

7572 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hajar, dinousarier, en arkeolog med ormskräck, gulliga rymdvarelser, Tyskland under förintelsen, blodiga kroppsdelar som flyger på en strand i Frankrike under andra världskriget. Steven Spielberg är i mångas ögon filmvärldens Kung Midas. Det flesta filmer han har gjort har blivit succéer inkomstmässigt samtidigt som de har blivit kultförklarade. Han åstadkommit en del mindre bra filmer också men hittills i sin karriär är han kung.

Steven Spielberg föddes den 18 december 1946 i Cincinnati i staten Ohio. När han var 21 år började hans karriär inom filmindustrin när han fick ett kontrakt med filmbolaget Universal. Han regisserade några tv-filmer och hans talang lyste igenom redan då. Han är gift och har sju barn varav en styvdotter.

Steven Spielbergs första film heter ”Sugarland Express” och kom ut 1974. Hans första storfilm ”Hajen” utkom 1975 och satte skräck i alla havsbadare. Nästa film heter ”Närkontakt av tredje graden” för vilken han fick sin första Oscars-nominering. Efter det gjorde han komedifilmen 1941 som blev ett misslyckande. Han började då arbeta med producenten George Lucas och tillsammans skapade de ”Indiana Jones” trilogin som blev en enorm framgång. Den första av dessa tre filmer, ”Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten” gav Spielberg en andra Oscars nominering. En av de största och mest sedda och uppmärksammade filmerna genom tiderna var ”E.T”, den gulliga rymdvarelsen som av misstag blivit kvarlämnad på jorden och väldigt gärna vill komma hem igen. ”E.T phone home” är ett klassiskt filmcitat. Filmen hade mångmiljon publik och hamnade på listan av de filmer som spelat in mest pengar. Spielberg blev än en gång nominerad till en Oscar, men tog inte hem den. Hans två nästa projekt ”Purpurfärgen” och ”Solens Rike” blev också väl mottagna av såväl kritiker som publiken. Hans följande projekt ”Hook”, som handlar om den numera vuxna Peter Pan, fick ta emot mycket ris. Men detta bakslag glömdes bort när hans nästa film ”Jurassic Park”, kom till biograferna. Publiken älskade filmerna och de otroliga specialeffekterna. Filmen klättrade snabbt upp på listorna och blev den mest sedda filmen någonsin! Samtidigt som dinosaurierna jagade forskarna på vita duken höll Spielberg på med sitt nästa projekt, ”Schindlers List” som handlar om en man som räddade över 1000 judar i Polen under andra världskriget. Filmen blev Spielbergs största framgång dittills och han fick två Oscars för bästa film och bästa regi.

1994 startade han tillsammans med två kompanjoner filmbolaget ”Dreamworks”, detta bolag skulle producera spelfilmer, teckande filmer, tv program, musik och interaktiva mjukvaru program. Detta filmbolag ligger bakom filmer som exempelvis ”American Beauty” och ”Catch me if you can”.

1998 hade storfilmen ”Rädda menige Ryan” premiär, en film där andra världskriget skildras. Spielberg fick återigen en Oscar för bästa regi. Han fortsatte sedan med filmen A.I som hade påbörjats av Stanley Kubrick innan hans bortgång. Hans senaste film heter ”Catch me if you can” och handlar om en 17-årig kille som med falska checkar lurar banker över hela USA och lyckas skrapa ihop en nätt summa innan han åker fast.


Steven Spielbergs namn har en magisk klang. Vet man att han står bakom en film och bara det drar till sig extra publik. flera av hans filmer är med på top 10-listan över de mest sedda filmerna genom tiderna. Hans storfilmer säljer inte bara biobiljetter och senare video och dvd filmer, det finns en hel uppsjö av varor till salu, dockor, muggar ,leksaker, tvålar, affischer, tv och data-spel, allt finns att få tag i. Steven Spielberg är den regissör vars filmer har spelat in mest pengar någonsin, och det kommer att krävas mycket för att någon ska kunna komma ikapp honom.

Steven Spielberg vet vad biopubliken vill ha, spänning, romantik, storslagna specialeffkter, han framkallar skräck och gråt och skratt, de mest otroliga saker kan ske i hans filmer utan att det är det minsta konstigt. De flesta filmer är inte så djupa , utan ren underhållning men det finns några undantag.


I mina ögon så har Steven Spielberg försäkrat sig om...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Steven Spielberg - Filmvärldens Kung Midas

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Steven Spielberg - Filmvärldens Kung Midas
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3801 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×