Datorteket

9356 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Virus, maskar, trojanska hästar, brandväggar, modem, portar, ADSL, XDSL, bredband, e-mail, e-betalningar, shopping, söka jobb, beställa pizza, boka bio biljetter, avbeställa tandläkartider... Internet har gjort det enkelt att bokstavligen ha världen under fingertopparna. Ett musklick här och en webbadress där och plötsligt så chattar jag med min mamma på andra sidan Atlanten. Möjligheterna är oändliga och utvecklingen går framåt med storm steg. Skulle man träffa någon idag som inte har en mailadress, så skulle det vara lika konstigt som att inte ha en telefon. De flesta i den yngre generation som har i stort sett vuxit upp framför sin datamaskiner tycker att det är helt naturligt, men det finns fortfarande många som tycker att datorer är ett mysterium. För de som är intresserade av att lära sig hur en dator fungerar och kunna utnyttja dess möjligheter finns Datorteket...


1994 togs det ett beslut i Sveriges Riksdag att det Datortek skulle byggas upp över hela Sverige. Datortekens uppgift är att handleda deltagare i datautbildning, projekt som man kan ha nytta av på arbetsmarknaden och hjälpa till med aktiviteter som kan leda till arbeten. Idag finns det 180 Datortek i över hela Sverige.

Deltagarna som anmäler sig till Datortekets kurser har möjlighet att ta datakörkortet (ECDL), vilket kan vara till nytta när man skal ut på arbetsmarknaden. Man får lära sig om internet och First Class, datorkunskapsutbildningen på gymnasienivå, bokföringsprogrammet SPCS, Microsoft Office programmen, Word, Excel och Power Point, vidare finns det kurser i webbteknik och photoshop. Man kan också läsa teorin inför körkortet. All datautbildning är gratis inklusive de olika momenten inför datakörkortet.

Datorteket tar emot ungefär 20 elever under en period på tolv veckor. Det läggs mycket vikt på den social delen genom grupparbeten. Utbildningen är väldigt verklighetsanknuten och kunskapen kan användas i varadagen.Under utbildningen förutom arbetet vid datorerna så får eleverna göra ett projekt arbete i grupp, de gör studiebesök och intervjuer, man har tema dagar, och yrkesvalsaktiviteter. Ett av syftena med Datorteket är att man ska få ökad självkännedom och självförtroende samtidigt som man stärks i sin sociala kompetens och lära sig att ta egna initiativ.


Datortekstiden är upplagd så, att minst halva tiden ägnas åt datautbildning och resten av tiden används till projektarbete, jobbsökeriaktiviteter och personlig utveckling. Under projektarbetet försöker man skapa gemensamma intressegrupper bland deltagarna och lär sig sedan hur man driver ett projekt bl a genom att använda sig av projektplan och en aktivitetsplan. Sen kan man lära sig hur man genomför en intervju, gruppdynamik och presentationsteknik.

När man arbetar med att sköka jobb och olika yrkesvals aktiviteter, gör man olika tester, skriver personliga brev, gör en meritförteckning, man får yrkesvägledning, och man får vägledning om olika utbildningar. En del av dessa aktiviteter görs tillsammans med arbetsförmedlingens personal. Efter Datortekstiden har man fått både nya kontakter och väl gjorda ansökningshandlingar, det kommer även att bidra till att man rent allmänt känner sig säkrare när man sen fortsätter att söka jobb. Har man klarat av att ta datakörkortet så är detta också en viktig del av ens ansökningshandlingar.

När man läser webdesign får man lära sig om HTML, vilket är det programmeringsspråk som används på nästan alla hemsidor, man får göra en egen hemsida, lära sig om programmet photoshop, där man kan lägga in bilder och redigera dem. Man får också lära sig om presentation och animering. Detta kommer sen att leda till ett gymnasiebetyg i webdesign.
När man läser bokföring arbetar man med ett program som heter SPCS. I kursen läser man företagsekonomi och lär sig att förstå de vanligaste företagsekonomiska begreppen lite bättre. Man få lära sig om kalkyler, budgetarbeten, affärsidee och olika företagsformer. Man har sen möjligheten att få ett gymnasiebetyg för Företagsekonomi A.

Idag är det många företag som söker personal som är väldigt kunniga i Microsoft Office programmen. På Datorteket kan man därför få något som kallas MOUS-certifiering och betyder Microsoft Office User Specialist. Detta är som att ta ett datakörkort och är en väldig merit på arbetsmarknaden.


Det man får ut av att gå på Datorteket är kunskap som man kommer att ha väldigt stor nytta av i framtiden. Dels på arbetsmarknaden och sen också i privatlivet. Det kan öppna möjligheter för att kunna hålla kontakt med släkt och vänner på ett väldigt bekvämt sätt. Samtidigt så finns det ju en så enorm mängd av information på internet att det nog finns svar på det mesta. Office programmen är otroligt bra verktyg som man har oändlig nytta av. I och med att utvecklingen s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Datorteket

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Datorteket
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3802 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×