Analys av Huckleberry Finn, av Mark Twain

8 röster
23786 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Boken handlar om en ung pojke som uppskattar sin frihet. Han har tillbringat nästan all sin tid utomhus och levt väldigt vilt. Han har aldrig behövt anpassa sig till regler och restriktioner som andra barn. Han har gjort det som har fallit honom in och som han tyckt har varit kul. När han sedan blir omhändertagen av en familj blir hans liv lite annorlunda. Han tvingas lära sig läsa och skriva, han får sova i en säng och tvätta sig. Han får inte röka eller svära eller syssla med några av dom trevligheter som han ägnat sig åt tidigare. Men trots det så är han inte alltför missnöjd med sin nya situation. Även om han ofta saknar sin frihet så tycker han nog innerst inne om att vara ompysslad som han blir. Men han håller sig inte helt i skinnet. Han smiter ut på nätterna och lever rövare med sina busiga vänner. Men en dag så kommer pojkens alkoholiserade far tillbaka in i hans liv. Han blir tvingad att följa med fadern till hans smutsiga hem. När pojken till slut får nog fadern som både misshandlar honom och är elak emot honom så iscensätter han sin egen död och rymmer. Väl tillbaka i friheten så hamnar han på en gång i en del besvärliga situationer.

Romanens huvudmotiv är att underhålla. En del av platserna som personerna i boken besöker är platser som författaren har uppskattat när han var barn. En del av personligheterna i boken är baserade på författarens egna barndomsvänner men det är inte några av författarens egna erfarenheter som beskrivs i boken.

Huvudpersonerna i boken är Huckleberry Finn och slaven Jim. Slaven Jim har ägts av Hucks välgörarinna, änkan Douglas. När Hucks pappa kommer tillbaka till staden efter en tids bortavaro så får han veta att Huck har blivit rik. I boken om Tom Sawyer så lyckades Tom och Huckleberry komma över ett rånarbyte. Som tack för att de lämnade tillbaka pengarna så fick de en belöning. Därför vill nu Hucks pappa lägga vantarna på sonen och dessutom hans pengar. Men då Huck har sett till att hans pengar blir förvaltade, just för att han inte vill att fadern skall komma åt dom, har han inga pengar att ge sin pappa. Pappan tror att sonen försöker lura honom och tvingar honom med till sin stuga i skogen för att se till att få det som han vill ha. När Huck sedan rymmer därifrån efter att han låtsats bli dödad så möter han Jim. Jim rymde dagen efter att Hucks pappa hämtade tillbaka sin son. Änkan Douglas, som då hade lite penningbrist, hade beslutat att hon skulle sälja Jim. När det kom till Jims kännedom rymde han därifrån. De två andra bipersonerna är två män som Huck träffar efter det att han rymt från sin pappa. Männen som är bedragare vill bli kallade för Hertigen och Kungen. Dom trasslar till det för sig själva och Huck, sen sticker dom därifrån och lämnar Huck att klar sig själv. Huckleberry Finn är en normalbyggd pojke. Han har brunt hår och är för det mesta ganska smutsig. Jim är mörkhyad och lång och kraftigt byggd. Han har stora muskler då han har fått arbeta väldigt hårt. På ryggen har han ärr efter att han blivit piskad. Huckleberrys pappa är en lortgris. Han har långt otvättat hår och luktar ständigt sprit. Han har dåliga tänder och beskrivs som att han utstrålar elakhet.

Handlingen utspelar sig till att börja med i staden som Huckleberry bor i. Sedan i faderns stuga, och efter att han har rymt, på många olika platser vid och på Mississippi floden. Berättelsen utspelar sig under ungefär en månads tid under sommaren. Tids perioden för berättelsen är under 1800-talet. Det som jag har läst som är väldigt likt Huckleberry Finn och skrivet av samma författare är boken om Tom Sawyer. Den boken handlar också om en ung pojke som uppskattar sin frihet och gillar att göra det som faller honom in. De här två böckerna är egentligen sammanvävda med varandra då Huckleberry Finn är fortsättningen på Tom Sawyer.

Berättaren i boken är huvudpersonen Huckleberry. Han berättar vad som händer honom själv precis när det händer honom. Allting ses ur hans perspektiv och det är hans känslor och tankar vi får läsa om. Synvinkeln skiftar aldrig, det är alltid Huck som berättar. Romanen är uppbyggd i kapitel. Boken består inte av några delar och alla kapitel är sammanhängande. Det är inte några tillbaka blickar utan allting sker i nutid.

Miljön i boken, friheten vid floden naturen påverkar Huck väldigt mycket. Han vill vara fri, få dagdriva och göra bara det han själv vill. Miljön i boken lockar honom till att bara vilja ligga och röka, att slippa allt ansvar och krav och måsten ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Analys av Huckleberry Finn, av Mark Twain

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-10-04

    1. Analys? Skulle ha döpt den

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Analys av Huckleberry Finn, av Mark Twain
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3804 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×