Kondition och hälsa

29 röster
56537 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag tror många är omedvetna om hur lätt det är att förbättra sin hälsa och själ. För de flesta är tiden det värsta problemet men det är att överskatta sin motståndare. Du har minst en till två lediga timmar om dagen. Använd din lediga tid istället för att sjunka ner i soffan framför TV:n. Dra på dig kängorna och stick ut och rör på benen. En lätt joggingtur ger mer än du tror.

Det första man tänker på då ordet konditionsträning dyker upp är oftast ”bättre flås” (uthållighet). Men vad innebär det egentligen? Om en person förbättrat sitt flås har han också förbättrat sin kondition, förmodligen genom att utöva någon form av jogging. Ju bättre kondition man har desto mer syre får musklerna tillgång till. Det finns två saker som förbättras vid konditionsträning och leder till att musklerna kan få mer syre. Det ena är slagvolymen, mängden blod hjärtat pumpar ut för varje slag. Om hjärtat pumpar ut mer blod för varje slag pumpar det också ut mer röda blodkroppar per slag. Blodkropparna eller hemoglobinet binder syre och levererar det till kroppens alla muskler och organ. Att de är röda beror på att hemoglobin är järn vilket blir rött då det kommer i kontakt med syre, precis som när bilar rostar. Om du konditionstränar regelbundet för en period kommer mängden hemoglobin att öka. Ett annat sätt att få mer hemoglobin är att bosätta sig på en mycket hög höjd. På höga höjder minskar syrehalten vilket leder blodet uppgraderas för att kroppen ständigt får för lite syre. Med mer hemoglobin i blodet blir det, kan man säga, effektivare eftersom varje slag med blod rymmer mer syre. I samband med detta förbättras också musklernas kapacitet att fånga upp syre från blodet. Om du förbättrat ditt flås har du alltså förbättrat mer än en sak.

Vi kan sammanfatta det med ett starkare hjärta och bättre syreupptagning. Löpningen har visat sig att utöver dessa effekter ha mycket mer att ge. Man skulle faktiskt kunna jämföra löpning med meditation. Under tiden kroppen arbetar vid jogging, frigörs det adrenalin och endorfiner samt andra kemiska ämnen. Adrenalinet ökar takten på hjärtats pumpning, om du inte skulle få adrenalin skulle du inte orka mycket, musklerna skulle inte få tillräckligt med syre. Adrenalinet och endorfinerna gör att du piggnar till vilket påverkar ditt tänkande. Tankarna flödar snabbt och smidigt genom hjärnan och du bearbetar dem smidigt. Man blir på gott humör efter en löparrunda. En annan orsak till välbefinnande är att kroppen byter nervsystem. Vi har två nervsystem i kroppen, det parasympatiska och det sympatiska. När vi utsätts för hård dysisk ansträngning tar det sympatiska nervsystemet över. Det har många effekter. Samtidigt som pupillen vidgas och spottkörtlarna producerar mer saliv producerar magsäcken mindre magsaft samtidigt som tarmrörelserna lugnas. Då man är ute och springer är det viktigt att det parasympatiska nervsystemet jobbar. När vi joggat klart kommer kroppen bättre gå över till det parasympatiska nervsystemet. Alltså från en ökning av hjärtats slaghastighet till lugnande mage samt avslappning av många andra organ. Även detta är en anledning till att kroppen så lätt slappnar av efter en t.ex löparrunda.

En god ide är att man pluggar innan träningen och försöker gå igenom dem under löpningen. Du förlorar inte heller din psykiska friskhet då träningen är över utan behåller det i samma goda form. Om skoleleverna fick röra på sig mer skulle också arbetsförmågan och koncentrationen förbättras hos eleverna. Träningen skulle alltså gynna fler än bara eleverna.

Stressen är ett problem som drabbar allt fler och fler. Den bästa lösningen är nog att motionera. Efter varje löpning slappnar musklerna av, precis som hjärnan. På många arbetsplatser finns tillgång till gym och lunchrasterna brukar vara långa nog för att man ska hinna med en snabb joggingrunda. Om du har huset fullt med barn som väntar i hemmet. Ta vara på den tiden och sätt fart. Efter en period med träning kommer det inte längre kännas lika jobbigt att snöra på gympaskorna. Motionsträningen blir en del av ditt liv och du kommer förmodligen att bli en mindre stressad person. Kroppens tid att återhämta sig förbättras också vid konditions träning.

De flesta börjar motionsträna för att minska vikten. Fetma blir allt vanligare och snabbmatsbutikerna går på högvarv. Att man går ner i vikt beror på att kroppen under ansträngning förbränner kalorier. Kroppar förvarar energi på ett flertal stället, men det är inte i kylskåpet. Då man är ute och motionerar går det åt extra mycket energi vilket kroppen är beroende av. Men istället för att energin tas ifrån kylskåpet tas den ifrån levern. I levern finns socker (glykogen) vilket är det första kroppen förbränner. Dock måste kroppen vid ett senare tillfälle fylla på glykogenlagret och det är då fettvävnaderna får donera energi, om du stoppar i dig mat så fort du kommer hem. Jag själv skulle inte tro att det är någon risk. Efter jag motionerat känner jag mig oftast inte alls hungrig. Man får bara se till att inte sluta äta för då får kylen ständigt nattbesök. Ät sunt.
Om du är rökare så får det samma effekt som med maten. Du förlorar lusten. Att motionera underlättar oftast om man ska sluta röka.

Man skulle lätt kunna jämföra konditionsträning vid en sorts försäkring. Den minskar nämligen risken för sjukdomar. För diabetiker samt personer med högre blodtryck är konditionsträning en av de bästa medicinerna. Särskilt diabetiker får stränga order om att röra på sig. Diabetes innebär att man har ett för högt blodsocker värde. Det beror på att kroppen har brist på insulin. Insulinet fungerar ungefär som nycklar som öppnar cellerna åt blodsockret. Diabetiker har för lite insulin och därför får de ett mycket högt sockervärde. För att minska på sockervärdet använder de insulinsprutor men joggingen hjälper också till en hel del. Då man motionerar blir insulinet effektivare vilket leder till att blodsockret sjunker, detta utnyttjar så klart diabetiker. Att gamla motionerar beror på att de håller hjärtat i form.

Kroppens immunförsvar förstärks dessutom. Då mitt blodsocker sjunker blir jag mycket lättirriterad och gnällig samtidigt som jag får ett otroligt godissug. Godis fungerar alldeles utmärkt om man vill stilla socker begäret snabbt. Det beror på att det är snabba kalorier men då blir räcker inte mättningen särskilt länge. Det är viktigt att man äter ordentligt. Bara för att man motionerar kan man inte tänkta att man kan äta hur mycket som helst av vad som helst. Kosten är minst lika viktig. I och med att man kommer in i den fas att man äter bra och motionerar minskar samtidigt kroppens begär efter ciggaretter och andra lyx produkter.
Vi kan konstatera att en halvtimmas pass löpning ger mer än en stund framför TV:n.

Under tiden du är ute och springer belastas skelettet. Skelettet slits samtidigt som det tränas. Om du löper mycket hindrar du skelettet från att urkalkas. Även detta är en god faktor till att äldre bör träna, särskilt kvinnor. Dagliga promenader är utmärkt för att stärka skelettet Om skelettet urkalkas bryts kalken ner och hamnar i blodet. På grund av detta kan säga att motionsträning också minskar risken för hjärt- och kärl sjukdomar. Ju mer kalk i blodet ju trängre och större risk är det för en propp av något slag. Skelettet blir självfallet starkare efter en tids träning.
De akuta effekterna musklerna får är att dem spänns. Musklerna arbetar. Precis som skelettet tränas musklerna och blir starkare. Musklerna tränas olika beroende på om du springer långa eller korta sträckor. Precis som det ser ut De olympiska spelen blir musklerna som störst vid intensiv träning. De löpare som springer distanser som 60 och 100 meter brukar vara väldigt välbyggda, tyvärr också dopade. Om någon är dopad har han/hon oftast använt ett hormon som ökar musklernas tillväxt.
Då man är ute och springer är det mycket som utsätts för större tryck än vad som är nödvändigt. Knäet är något som lätt blir skadat under löparträning. För att undvika sådana skador bör man använda dämpande skor samt heller inte springa så mycket på asfalt.
När vi är ute och springer börjar hjärtat slå snabbare. Att det slå snabbare beror på att musklerna behöver mer syre och näring. Om man jämför en erfaren löpare med en otränad individ så har den erfarne löparen en större slagvolym (läs sid.1). Bättre slagvolymen är något som förbättras efter en tids löpning. Om musklerna inte får tillräckligt med syre försöker kroppen kompensera syret med laktat. Vanligtvis förbränner kroppen glykogen, men när det inte finns tillräckligt med syre förbränner den laktat istället. Dessvärre är laktat inte lika effektivt och har ett mycket lågt ph. När laktatet tillsätts svider det i musklerna vilket beror på att laktatet har ett så lågt ph-värde (surt). Laktat kallas vanligtvis mjölksyra.

Om man vill förbättra sin kondition bör man inte börja för häftigt. Man behöver absolut inte ta ut sig totalt för att träningen ska ge effekt. 2-3 pass i veckan räcker väl. Lägg upp ett schema för veckan, hur länge/långt du ska springa och vart. Femton till tjugo minuter brukar vara en bra tid att hålla. Efter en till två månader brukar det vara dags att förlänga tiden och öka tempot.

Varje träning bör börja med ett lugnt tempo vilket ökar med tiden.
Om man röker så tror jag inte det är klokt att sluta direkt. För de flesta minskar suget successivt. Men det är klart det är bättra att motionera och röka än att röka och inte motionera alls. Andra faktorer som påverkar din kondition och hälsa är sömnen. Att konditionsträna kräver mycket sömn så att kroppen alla organ hinner vila upp sig. Att stänga av TV n en halvtimme tidigare kan göra underverk. En av de viktigaste faktorer var det gäller att förbättra sin kondition är kosten. Att äta rätt vid rätt tid samt rätt mängd ger en strålande effekt..

Din kost ger huvudsakligen tre energigivande näringsämnen, protein, fett och kolhydrater. För att du ska fungera så bra som möjligt är kolhydrater den rätta energi källan. Kolhydrater finns redan i muskulaturen och fungerar effektivast vid förbränning. Det finns två typer av kolhydrater, långsamma och snabba. Snabba kolhydrater är inte bra på något vis förutom att de kan generera energi mycket snabbt. Dock håller sig inte energin kvar i kroppen så länge. Om man skulle rita upp ett diagram, energi på y-axeln och tid på x-axeln, och jämföra kurvorna ser vi att kurvan för dem snabba kolhydraterna blir smal medan kurvan för dem långsamma kolhydraterna blir bred. Om man studerar diagrammet noga upptäcker man att efter förbränning av snabba kolhydrater få ett lägre blodsockervärde än innan. Man skulle kunna säga att blodsockret styr vårt humör.
Godis, glass och andra sötsaker består mestadels av snabba kolhydrater.
Långsamma kolhydrater finns i bl.a potatis, morötter och pasta. Långsamma kolhydrater ger bäst effekt och under längst tid. Proteiner och fett, de övriga näringsämnena hör inte hemma i förbränningskretsarna utan används till annat. Protein finns i t.ex kött, ägg och sojabönor. Proteinets huvudsakliga uppgift är att bygga upp kroppen, en sorts byggsten alltså. Om kroppen får brist på kolhydrater kan proteinet faktiskt omvandlas till energi men i övergången förlorar den kraft vilken ger en försvagad effekt. På grund av detta kan man säga att kolhydrater motverkar nedbrytning av kroppsvävnad (proteinväggar). Fettet fungerar precis som glykogenet men används istället efter långa perioder utan mat. Kroppens fettdepåer har lagrad energi som räcker för två till tre månader utan mat medan kolhydrat depåerna tar slut på bara ett dygn. Fettvävnaderna är tyvärr inte lika användbara i dag som för många många år sedan. Troligen hjälpte fettet många att hålla sig vid liv. I dag ser man fett mer som ohyra som något man helst avstår från. Världen styrs allt mer och mer av utseendet. Synd är väl det samtidigt som folk börjar träna allt mer och mer. Dock kvarstår problemet med snabbmaten.
Robinssonmedlemmarna kan i alla fall vara glada att de hade en del fettvävnader innan de for iväg. Många tror att man kan banta sig smal, göra som Robinsson medlemmarna för att gå ner i vikt. Det är helt fel. Ät som vanligt men sunt. Egentligen är det inte fettet som är farligt för viktökning. Fett mättar väldigt bra, det är mäktigt som man brukar säga, vilket gör att man inte orkar så mycket. Orsaken till att man blir mätt på fett så fort är att fett bryts ner så långsamt. Det farligaste för viktökning är de snabba kolhydraterna av vilka man kan äta mycket av utan att bli mätt. Det är okej att äta en bakelse någon gång men den ingår icke på mirakeltallriken. På mirakeltallriken (ät sunt tallriken) ska det finnas gott om långsamma kolhydrater. Det är ju de man vill åt för att uppnå en så god träning som möjligt. De långsamma kolhydraterna minskar också risken för hjärt- och kärl sjukdomar. När du äter långsamma kolhydrater minskar suget för sötsaker vilka ökar risken för dessa sjukdomar.
Oavsett kost bör man tänka på att inte äta för tätt inpå en träning. Maten behöver tid för att smälta. Vänta en till två timmar. Om du har mat i magen under träningen ges bara motsatt effekt.

Aerob träning innebär att kroppen har en konstant tillgång till syre. Alltså har en person som har en god aerob uthållighet en god förmåga att utföra ett medelhårt arbete under en längre tid. För äldre och överviktiga personer lämpar sig den aeroba träningen. Aerob träning är mycket nyttigt och inte alls krävande. En promenad är ett utmärkt exempel på aerob träning. Detta kräver inte någon speciell ansträngning och kroppen har tid på sig att leverera syre till behövande celler. Om man vill förbättra sin allmänna kondition utövar man aerob träning. Den anaeroba träningen ger bara förbättringar vid de explosiva tillfällena. Om du är ute efter att förbättra ditt flås för att orka mer en dag på arbetet ska du träna just det. Alltså låg ansträngning under en längre tid. Saker som skidor, jogging och simning är huvudsakligen aerob träning

Under anaerob träning utsätts kroppen för explosiva arbeten. Under korta distanser då man tar ut sig totalt utsätts kroppen för anaerob träning. På de olympiska spelen ser man tydliga skillnader på långdistans löpare (aerobt tränade) och sprinterlöpare (anaerobt tränade). De anaerobt tränade har en betydligt mer välbyggd struktur. Detta beror på att de anaeroba löparna har en väldigt stor användning för muskler. Ifall de aeroba löparna var bemästrade med muskler skulle det bara försämra tiden. Musklerna skulle visserligen vara bra till en början men efter en inte så lång tid skulle det bildas mjölksyra. För långa sträckor bör man väga så lite som möjligt men samtidigt ha en god syreupptagning samt mycket hemoglobin. Hundrameters löpare springer så korta distanser att musklerna följer med hela loppet. Där gäller det att skjuta ifrån samt axelerera och använda överkroppen för att frambringa pendelrörelser. Då man utövar anaerob träning arbetar kroppen på gränsen av sin förmåga. Även detta är en anledning till att många föredrar aerob träning. Det som känns i benen vid ett hundrameterslopp är mjölksyra. Då kroppen utsätts för anaerob träning får den som sagt inget syre. På grund av detta kan kroppen heller inte förbränna glykogenet från levern och musklerna förbränner istället laktat. Det är därför man så lätt får mjölksyra vid explosiva övningar. Spjälkningen mellan de två olika träningarna skiljer sig alltså. Under den aeroba träningen använder du ett helt annat bränsle för att kroppen ska orka. Aerob träning är något som gymnaster är mycket vana vid. Saker som att stå på händer och snurra runt i en barr skulle generera mycket mjölksyra till en otränad person.

Att värma upp inför en träning är mycket viktigt. Man presterar klart bättre om man har värmt upp innan en träning. Vid uppvärmning stiger temperaturen i kroppen och då transporteras syret bättre till kroppens alla organ. Blodcirkulationen kommer igång rejält vilket leder till att du kommer in i fas två. Om du inte värmer upp inför ett löpningslopp kommer du antagligen börja flåsa som mest i början. Detta beror på att kroppen inte riktigt kommit igång, efter det kommer man in i fas två. Vid uppvärmning mjuknar även musklerna och att blodcirkulationen kommer igång ger blodkärlen möjlighet att leverera mer näring och syre till muskelcellerna vilket gör att musklerna kan arbeta effektivare. Med den ökade värmen hos musklerna blir bindvävstrådarna mer eftergivliga och då blir nervtrådens förbindelse med muskeln klart förbättrad. Att musklernas böjlighet ökar är mycket bra. Det minskar risken för skador och kroppen arbetar smidigare. Andra faktor som gör att kroppen blir smidigare är ledvätska vilken smörjer och mjukar upp leder och ligament. Naturligtvis bör man värma upp oavsett sport. Om man ska pröva på en ny sport är det extra bra att värma upp eftersom det minskar risken för träningsvärk. Träningsvärk innebär att musklerna blivit ömma. Om man ska träna extra hårt krävs även då en noggrann kroppsförberedelse.
Man får inte glömma att uppvärmningen också har en psykisk effekt. Att du känner dig uppvärmd skänker självförtroende och självsäkerhet.
Töjövningar brukar vara bra att ha med i ett uppvärmningspass. Om du töjer på musklerna (sträcker ut) minskar risken för sträckningar vilket är den vanligaste skadan inom idrott. Ovana äldre människor brukar vara dåliga på att värma upp. Faktum är att uppvärmningen är viktigare för deras del. Kroppen blir allt mer stel med åren och risken för skador ökar.
Om man utför ordentliga uppvärmningar innan varje träning i veckan blir man en vigare person. Man behöver inte bara se uppvärmningen som ett sätt att prestera bättre under träning utan också som en träning för en behagligare vardag.

En uppvärmning bör börja med ett lugnt tempo där blodcirkulationen går igång t.ex jogga eller hoppa hopprep. Det är viktigt att musklerna och leder smörjs och därför bör man arbeta med olika rörelser där många muskelgrupper deltar. Snabba och ryckiga rörelser är inte att rekommendera, då kan du lätt sträcka dig. Som avslutning är stretch- och töjövningar lämpliga.

Styrketräning är något man oftast börjar med för att skapa sig en ny kropp. Man är ute efter att öka muskelmassa och styrka. Då man styrketränar belastar man muskeln med mer än vad man vanligtvis brukar. Alltså är en promenad i trappan en sorts styrketräning. Männen har tjugo gånger mer testosteron i kroppen än vad kvinnorna har. Testosteronet påverkar inte bara muskelvävnader utan också stämbanden vilket är orsaken till basröst. Anabola är den del av hormonet testosteron som påverkar muskelvävnaderna.

Tyvärr använder många anabola stereoider i dag. De anabola steroiderna stimulerar kroppen och effektiviserar musklerna så vi orkar mycket mer. Men om man använder anabola steroider för länge kommer kroppen att ta stryk. Musklernas tillväxt går då med en högre hastighet än de övriga strukturerna i kroppen. Detta ökar risken för skador något enormt. Anabola steroider har även andra negativa effekter speciellt för kvinnor. Kvinnor som missbrukar anabola steroider kan få en betydligt mörkare röst samtidigt som hårväxten ökar. Mitt råd är naturligtvis att man håller sig undan för sådana preparat. Träna efter vad din kropp klarar av, ingen konstgjord. Vad många inte vet är att styrketräning också har en hälsosam effekt. Tidigare berättade jag att man lätt får skador i leder och knän. Genom att styrketräna förstärks kroppens senor och skelett. Detta gör att de tål större påfrestningar och förbättrar ”kvaliteten”. Precis som när du springer ökar hjärtats slagvolym till en viss mån av styrketräningen.
Om man jämför en vanlig otränad person med en person som styrketränar några gången i veckan och studerar deras vardagsliv upptäcker man mycket. Vi döper den otränade personen till Stina och den tränade till Siv.
Att Siv går till gymmet några gånger i veckan har en lugnande effekt. Träningen hjälper henna att slappna av. Efter Siv tränat känner hon sig alltid avslappnad och lätt. Det beror på att hon under träningen spänner musklerna hela tiden. Då hon sedan slutar kan musklerna slappna och vila i ett djupare tillstånd än vanligt. En annan faktor till att Siv känner sig mer avslappnad än Stina beror på att hennes hjärna kan skicka nervsignalerna mer koncentrerat än Stinas. Desto större koncentration nervsignalerna kan skickas i desto effektivare arbetar muskeln. Av att styrketräna effektiviseras alltså rörelserna. Hjärnan får större lärdom om vart den ska skicka nervsignalerna vilket leder till att inga onödiga muskler spänns. Stina spänner faktiskt mer muskler än nödvändigt under sin vardag. Man kan säga att man sparar på ansträngning genom styrketräning.
Kort sagt orkar man mer genom att styrketräna, både fysiskt och mentalt. Eftersom kroppen orkar mer, minskar också risken för slitning och då håller kroppen friskare för en längre tid.

Utöver detta hjälper träningen en att äta rätt och tänka sunt. Då man väl börjat med styrketräning brukar man bli duktigare på att äta sunt, dels på grund av självförtroendet. Man skulle kunna utrycka det så att man skapar en ny syn på sig själv. Man ser inte längre sig själv som den onyttiga TV smackaren utan istället som den vältränade ansvarsfulla friluftstypen. Genom sådan tankar förstärker man sin vilja att äta rätt och motionera ordentligt. Det gäller huvudsakligen att ta initiativet att börja träna.

Vad händer egentligen i musklerna då du tränar?
När du lyfter en hantel sänder nervsystemet signaler till muskeln/musklerna som ska arbeta. I muskeln börjar nu olika fibrer att dras samman. Avgörande för styrkan är hur många muskelfibrer som finns och vilken typ de är utav. Efter en periods träning blir fibrerna större och ökar i antal. Genom dem motoriska nerver som reglerar muskelaktiviteten vet nervsystemet hur kraftiga signaler som ska skickas för hur hårt fibrerna ska dras samman. För att musklerna ska klara av dessa påfrestningar flera gånger i veckan försvarar sig kroppen genom att öka muskelmassan.

Stretchingen bör vara första steget i varje träning. Stretchingen mjukar upp kroppen så att vi kan arbeta effektivare och med en minskad risk för skador. Folk som stretchar får vanligtvis en finare hållning vilket är mycket bekvämt och uppiggande. Stretchingen har också en minskad effekt på muskelns slaggprodukter vilka leder till träningsvärk. Det är synd att så många hoppar över stretchingen, de är nog inte medvetna om hur mycket bättre resultaten kommer att bli. Vid styrketräning är det självklart eftersom en väl uttöjd muskel får en bättre blodgenomströmning och näringsomsättning samt en snabbare tillväxt. Stretching är inte heller någonting som endast lämpar sig för hurtiga människor. Det är inte minst lika viktigt om inte viktigare för folk som inte tränar att sträcka ordentligt på muskler och leder. Datorer blir allt vanligare i hemmen. Vid datorskrivning spänns skulderbladen samt nackpartiet. Ett enkelt sätt att bli av med symptomen är att stretcha utsidan och baksidan av nacke skuldra. Stretching är något som kräver mognad av ligament och muskler. Barn ska inte stretcha och behöver det heller inte, dels för att de inte utsätts och bör utsättas för sådan ansträngning. Låt ord som töja och stretcha komma som en god överraskning en vacker dag.

När man stretchar finns det fyra viktiga saker att tänka på.
*Du ska absolut inte få känslan av smärta. Om du stretchar på rätt sätt skall det kännas någorlunda behagligt.
*Varje övning skall pågå i minst tjugo sekunder
*Stretchingen bör utföras på en uppvärmd muskel och i ett lugnt tempo
*Koncentrera dig bara på den muskel som ska stretchas och slappna av.

Det finns olika typer av stretching. Den vanligaste formen är den där muskeln sträcks ut. En annan metod är Kat-metoden(kontraktion, avslappning och töjning). Vid användning av den metoden följs detta schema.

1. Spänn muskeln utan att röra den i fem sekunder. Genom att spänna den så värms den upp.
2. Slappna helt av under några sekunder.
3. Töj gradvis och långsamt under 20 sekunder.

Kat-metoden är som mest användbar då muskulaturen inte är uppvärmd

Då vi stretchar bör vi anpassa övningarna till musklerna som ska användas. Det finns sju muskler vilka används väldigt ofta och bör användas vid uppvärmningen.
vaderna
höftböjaren
lårets framsida och baksida
sätesmuskeln
bröstmuskeln
övre och mellersta delen av ryggen

När vi stretchar förlänger vi bindväven som vilar runtom muskeln till dess totala längd. Det tar ett tag för bindväven att ändra struktur och det är just därför som varje stretchövning bör pågå i minst tjugo sekunder. Bindväv är bl.a ligament som förankrar musklerna i skelettet.


Det är viktigt att dricka mycket, både till vardags och vid träning. Koppen har ett stort behov av vatten. Vattnet har många funktioner i kroppen och ingår nästan överallt. Bland annat transporterar vattnet näringsämnen i blodet i form av blodplasma, utan det skulle blodet stanna upp. Förutom denna livsavgörande effekt hjälper vattnet till att reglera kroppstemperaturen samt tar bort avfallsämnen. Människan består av 60 % vatten. Varje dag försvinner två liter och om man dessutom tränar går mycket vatten bort vid förbränning. När kroppsbränsle(druvsocker) bryts ner i cellerna bildas vatten. Druvsocker är kolhydrater som brutits ner. Både fett protein och långsamma kolhydrater bryts ner till druvsocker när det väl ska användas, snabba kolhydrater är redan druvsocker, och förbränns därför direkt.

Druvsocker = H2O(vatten)+CO2 (koldioxid)+ >>energi<<. Som ni ser är vatten en av restprodukterna vid förbränning. Vattnet som försvinner på det här viset måste ersättas, annars riskerar man att drabbas av vätskebrist. Vätskebrist leder till många otrevligheter.

Hjärnans signaler till kroppen manar fram en känsla av törst. När kroppens organ tvingas arbeta med mindre vätska än vanligt blir man trött och orkar mycket mindre än vanligt. Huvudvärk är ett säkert kort vid underskott på vatten. Mindre vatten leder också till mindre syre. Det är hjärnans brist på syre som orsakar huvudvärken. Ett enligt mig märkligt fenomen är att man tappar aptiten. Kroppen borde istället ge signaler om mer mat. Genom maten får vi i oss en del av det dagliga vätskebehovet. Grönsaker är mycket viktiga p.g.a den höga vattenhalten. Gurka innehåller nästan 100% vatten. För att man inte ska drabbas av vätskebrist under träning bör vi lägga till lite grönsaker på mirakeltallriken. Illamående och andra obehagliga känslor är goda symptom på vätskebrist. Illamåendet beror till viss del på att kroppen får ett överskott på salt(natriumklorid). Ett bra sätt att kontrollera sin vätskebalans är att studera urinfärgen. Starkt gul till brunt betyder att lider brist på vätska. Att det blir mörkare beror på att det är mindre vatten, mer ämnen per vatten. Om du är helt frisk och druckit tillräckligt tar urinen en ljusgul eller färglös skepnad. Om vi inte utsätt kroppen för fysisk tränar är två till tre liter vatten tillräckligt. Slarva inte med drickandet, vattnet är minst lika viktigt som maten.


Om jag vill förbättra min kondition vet jag vilken aktivitet jag ska välja genom att studera till exempel olika TV program. Internet skulle passa mig alldeles utmärkt. Först och främst skulle jag förstås ”tänka”. Vad har till exempel min idrottslärare sagt. Förmodligen vet de flesta att man kan förbättra sin kondition genom att springa precis som man vet att man får tjockare hud under fötterna genom att utsätta de för slitning. Eftersom världen i dag hela tiden predikar om fetma och hur man ska gå till väga för att bearbeta den är den inte svårt att undgå höra ett sätt att samtidigt förbättra sin kondition på. Ett tips är att välja den sortens träning som roar en själv. En person som tycker om att spela fotboll skulle kunna sparka en boll framför sig under löpning. Det är från person till person vad man föredrar och utefter det bestämma vilken sorts aktivitet som lämpar sig för att förbättra kondition...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kondition och hälsa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-08

    GRYMT bra arbete!!du motiver

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Kondition och hälsa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3808 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×