Wilhelm Olof Peterson Berger

4816 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Olof Wilhelm Peterson Berger föddes i Ångermanland den 27 februari 1867.
Han växte upp som en mycket musikalisk pojke i Umeå och Burträsk.
Han spelade piano och det kom att bli hans allra främsta arbetsredskap, det var just i Burträsk han lärde sig att spela instrumentet.

Han tog studentexamen ett par år senare och flyttade då upp till Stockholm, där ägnande han sig åt privata piano-, harmoni-, och kompstudier för läraren Oscar Bolander. Han antogs ett år senare till MK:s orgelklass med självklart piano och harmonilära som tillval, men där var han inte nöjd och sökte då till Kompklassen där han kom in. Efter ett tag i kompklassen flyttade han till Dresden i Tyskland, vilket var självklart för den tyska kulturen och musiktraditionen tidigt hade tilltalat P-B.

Under denna tiden "verkade många dunkla krafter" i Tyskland, vilket kan få en att tänka mycket negativt om Wilhelm. Men han var i själva verket
helt emot nazismen. Hur vet vi då det ? Jo, han skrev ju artiklar i Dagens Nyheter, där förklarade han med titeln "Nietzsche" och "Nazismen",
hur mycket nazismen påverkade och förstörde, men också hur lätt det var att falla för talen som nazismen utspråkade. Tack vare sina artiklar blev han förbjuden att färdas genom Tyskland när han skulle till Paris 1934.
I Dagens Nyheter blev först känd sedan ökänd. Anledningen tilldetta var hans kritiska sätt att se på andra musikers verk. Han kunde t.ex. skriva : "Uruselt", "De borde helt enkelt inte ha uppträtt".

Tillbaka till Dresden. Tillslut flyttade den unge musikern tillbaka hem till Sverige igen och som ung student kom han till Änge Gård, där tillbringade han sina somrar och tillslut kom han att bygga sitt familjehus dr.
Många av hans texter handlar just om somrarna på Änge Gård, t.ex Frösöblomster och Arnlojt. Innan P-B kom till Dagens Nyheter hann han skriva många,många låttexter och kompade många andras verk.
Hans verk var inte alltid klockrena, det konstaterade en av hans största anhängare Lennart Hedvall, men ändå ansågs han vara otroligt duktig på sitt arbete och hade många lyssnare och åskådare på sina operor och stycken. Många av hans stycken och verk var nationalistiska, som hyllningstexten han skrev till Oscar II:s 25-åriga jubilemum vid tronen. Den nationalromantiska ådran kommer som "en röd tråd" i hans verk, men detta hindrade inte honom att beskriva underbara platser som vackra Grekland och underbara Italien. Han inspirerades mest av Grieg, Wagner och Beethoven, ofta så gjorde han om deras verk, vilket de skulle tagit som en komplimang vid den här tiden. Även många svenska diktares texter satte han melodi till, som t. ex. Gustaf Fröding,Viktor Rydberg och August Strindberg. Han skrev som sagt en del operor men också körverk och pianokonserter. Den mest kända opera...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Wilhelm Olof Peterson Berger

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Wilhelm Olof Peterson Berger
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3809 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×