Sagan om Klanen Otori - Över Näktergalens golv

1 röster
12035 visningar
uppladdat: 2005-03-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
(Bonnier Carlsen Bokförlag, Stockholm 2003 - 314 sidor)

”Över näktergalens golv” är den första delen i den ännu inte färdigskrivna trilogin av Lian Hearn. Hela sagan utspelas i japansk miljö under den feodala tiden och det är i detta sagolandskap om mäktiga krigare som vi får möta Takeo, en blott 15 år gammal pojke, som lever ett stilla och skyddat liv hos ”de Gömda”. En dag förändras dock allt när den mordiske Iida Sadamu skövlar hela byn och dess befolkning och det är där, i Takeos kaotiska flykt som hela sagan tar sin början.

Som ni kanske förstår lyckas Takeo fly och blir räddad av den unge herremannen Otori Shigeru som för honom till sitt hem, adopterar honom och uppfostrar honom som sin egen son och arvinge. Chockad som Takeo är av sina närmaste släktingars bortgång talar han inte men istället börjar hans hörsel att utvecklas. En natt vaknar han upp när han hör ljud utanför fönstret och plötsligt vet han att sin räddares liv är i fara. Sakta kryper han bort till denne och förvarnar honom och snart faller lönnmördaren för, Jato, Shigerus svärd och banden mellan Takeo och Otori Shigeru stärks. Tiden efter mordförsöket lider sakta framåt och Takeo som åter börjat tala börjar märka att han har underliga förmågor. En dag stöter han på en man som han sedermera kommer att få reda på tillhör det legendariska ”Släktet” och långsamt uppgår det för Takeo att även han tillhör Släktet (en släkt med ovanliga gåvor som ofta blir lönnmördare) och vilket öde som väntar honom.

Den mystiske mannen, Kenji, lär honom om Släktets alla gåvor, som t.ex. förmågan att bli osynlig eller att vara på två platser samtidigt men mörkare sanningar lurar även i de mest harmlösa och Takeo upptäcker vilka mörka underströmmar som stormar inom honom, speciellt mot den man som dödade hans familj, Iida Sadamu. I sitt sinne beslutar han sig för att mörda denne men för att komma åt den mycket mäktige och bevakade härskaren måste han ljudlöst vandra över näktergalens golv. Hur det går sedan får du själv ta reda på men jag kan starkt rekommendera boken till den som gillade filmer som ”Hero” och ”Crouching Tiger, Hidden Dragon”.

Över hela sagan vilar mysticism, kärlek och ett fång av känslor som man gärna slukar med en växande hunger efter mer. Det är en sådan där bok som bara blir bättre för varje sida man läser och även om språket inte är målande som hos Tolkien eller lika mytiskt som hos Eddings så gör enkelheten det hela påtagligt vackert likt scenen i ”Hero” där de slåss med höstlöven virvlade kring sig. Man upplever skirheten och förundras över den asiatiska påtagligheten som känns lika mystisk och vacker som en japans målning och den innehåller verkligen allt det där som bör finnas i en saga, grymhet, svek, ändlös kärlek, vackra damer och tappra riddare. Så låt dig för...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sagan om Klanen Otori - Över Näktergalens golv

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-06

    hadeju inte skadat om den va

Källhänvisning

Inactive member [2005-03-31]   Sagan om Klanen Otori - Över Näktergalens golv
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3817 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×