Överensstämmelse mellan teknologi och styrning i tillverkande företag: leder detta till högre effektivitet?

917 visningar
uppladdat: 2004-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Situationsteorin inom ekonomistyrning växte fram på 1970-talet. Tanken som föddes var att vad som är en effektiv organisation bestäms av situationen. Styrningen skulle anpassas efter organisationens egenskaper och omgivning, för att bli så effektiv som möjlig. Situationsteorin är en reaktion mot tanken att det finns ett bästa sätt att styra alla företag. Teorin växlar tyngdpunkt från betoningen på denna rätta väg till det beror på. Enligt situationsteorin når ett företag framgång när det lyckas finna en överensstämmelse, det vill säga en bästa kombination, mellan den situation företaget befinner sig i och den egna strukturen. Studien utgick ifrån situationsteorin och hade till syfte att undersöka vilka kombinationer mellan styrning och teknologi som leder till högre effektivitet. Studien utfördes genom en survey på 100 medelstora tillverkande företag. I undersökningen kunde två typer av rutinteknologi samt tre styrformer identifieras. Undersökningen visar att företag med hög grad av målstyrning och självstyrning kombinerade med låg rutinteknologi har högre affärsmässig effektivitet. Även den yttre effektiviteten är högre i dessa företag. Detta indikerar att tillverkande företag med låg rutinteknologi bäst styrs med hög grad av självstyrning och målstyrning. Arbetsuppgifterna i låg rutinteknologi är relativt varierande och det finns inte förutbestämda sätt att lösa arbetsuppgifterna på. Detta kräver att de anställda i större utsträckning får ta egna initiativ och samarbeta genom informella kontakter. Studien kunde däremot in...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Överensstämmelse mellan teknologi och styrning i tillverkande företag: leder detta till högre effektivitet?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-01]   Överensstämmelse mellan teknologi och styrning i tillverkande företag: leder detta till högre effektivitet?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=38583 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×