Informationssökning - en studie av hur informationssökningen på ett multinationellt företag kan underlättas av ett KM-system?

1066 visningar
uppladdat: 2001-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Abstrakt Kunskap har i alla tider hanterats i organisationer på något sätt, förr var det exempelvis vanligt att föra kunskapen vidare från mästare till lärling. Organisationer har blivit mer och mer varse om kunskapens betydelse och idag är Knowledge Management (KM) fö-remål för mycket forskning och många åsikter. Ämnet är aktuellt i dagstidningar såväl som i akademisk press. KM är ett stort och svårdefinierat område där informationssök-ning utgör en liten men viktig del. Informationssökning omfattar distributionen av information till användare beroende på intressen och arbetsuppgifter samt att kunna använda information för att ta beslut, lösa problem eller att stödja arbetet. Att kunna styra information till att finnas på rätt plats i rätt tid, kan komma att förbättra en organisations möjligheter att nå framgång i den för-änderliga tid vi lever i (Skyrme; 1997). En bra informationshantering enbart med hjälp av teknologiska hjälpmedel är en omöjlighet enligt Hildebrand (1992). Vi anser emeller-tid att ett bra IT-baserat system för informationssökning är ett steg på vägen mot bättre Knowledge Management i organisationen. Denna utredning har gjorts för ett multinationellt företag som heter Svenska Cellulosa Aktiebolaget (SCA) med syftet att kartlägga dess behov av ett tekniskt hjälpmedel för informationssökning, ett KM-system vid namn Autonomy. Arbetet utfördes under våren 2001 och bestod i litteraturstudier av ämnet, ett flertal intervjuer med olika avdelnings-föreståndare, intervju med en expert samt praktiska tester och seminarier. Vi hoppas kunna ge läsaren en bild av organisationen och dess avdelningar, deras informationsbe-hov samt hur de olika avdelningarna vid företagets anläggningar i Mölndal, Stockholm och München har för användning av ett KM-system med Autonomys egenskaper. Uppsatsens huvud...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Informationssökning - en studie av hur informationssökningen på ett multinationellt företag kan underlättas av ett KM-system?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-01]   Informationssökning - en studie av hur informationssökningen på ett multinationellt företag kan underlättas av ett KM-system?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=39222 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×