Logosol, ett träförädlingsföretag i världsklass

4113 visningar
uppladdat: 2005-04-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Sammanfattning

Denna rapport är skriven för att kartlägga företaget Logosol’s arbete och utvidgning. Genom studiebesök och inläsning av fakta från internetsidor och tidningar om företaget så har jag kommit fram till att Logosol är ett stort företag som fortfarande utvidgar sig.


Inledning

Företaget Logosol är ett träförädlings företag som främst inriktar sig på att tillverka maskiner som gör hanteringen av träd lättare.
De mesta av maskinerna är till för att en skogshuggare helt utan utbildning ska kunna tillverka egna plank ute i naturen när trädet precis blivit fält.
Massor av maskiner säljs utomlands varje år.


Bakgrund

Företaget grundades av Bengt-Olov Byström 1989 när han tillverkade den första sågen, och flyttade ner till Härnösand och numera sysslar företaget med maskinutveckling för
småskalig trähantering.


Syfte

Logosol har en betydande roll i Härnösands näringsliv om vi ser i ett historiskt perspektiv, Härnösand har ju alltid varit en stor stad för Sveriges träindustri. Men hur stor betydelse har företaget för Sverige?


Metod

Informationen är inhämtad genom studiebesök på Logosol, inläsning av informationslitteratur från företaget, genom föredrag av Härnösands Näringsliv AB och från Logosol’s hemsida.


Resultat

Logosol är ett familjeföretag som grundades av Bengt-Olov Byström, 1989, när han utvecklade Solosågen som är företagets mest köpta produkt.
Direkt när han utvecklade denna såg var det en stor succé, företaget såg genast stora möjligheter för småskalig träförädling över hela världen med denna såg.

Och nu har företaget sålt sågar till andra länder sedan 1989.
Företaget ökar hela tiden ut sin produktkatalog, nu senast med produkten Paketkapen som är utvecklad för sågindustrin men går lika bra att användas av så väl proffs som hobbysnickare, i katalogen finns även större motorsågar.

Den mesta av handeln sker över nätet eller via telefon så placeringen på huvudkontoret i Härnösand har ingen större betydelse.
Företaget har ofta fått komplimanger angående deras väl utvecklade kundkontakt.

Huvudkontoret ligger som sagt i Härnösand och där har företaget 15 anställda, men på grund utav näthandeln så beräknas behovet av arbetskraft kraftigt minska och om några år beräknas all handel ske över nätet. Företagets produktion sker i Hundsjö, norr om Örnsköldsvik.
Företaget har ca 80 stycken underleverantörer över hela världen och på så sätt har Logosol lyckats utveckla ett fungerande nätverk över hela världen som började genom vänner och bekanta.

Logosol företag som säljer direkt från fabrik finns nu även i Norge, Tyskland och USA, direktförsäljningen till kund från fabrik ger en bra kundkontakt och dessutom kan sågarna säljas till ett behagligt pris både till andra företag och till privatpersoner.

Logosols viktigaste handelspartners är Ryssland, Japan och Storbritannien, sammanlagt så säljer Logosol sågar till totalt 65 länder vilket gör Logosol till världens största försäljare av portabla sågverk i aluminium.
Den största produktionen sker i låglöneländer där trähanteringen är livsviktig för familjers överlevnad.

Det är viktigt för Logosols koncept att tillverkningen av sågarna inte blir för dyra eftersom de gärna vill sälja sågarna såväl till proffs och företag som till hobbysnickare. Konkuransen blir hårdare för varje år men än så länge så måste inte företaget höja priserna på varorna de producerar, än så länge är de ganska ensamma på marknaden när det gäller de billiga priserna och den goda standarden.

Bengt-Olov Byström kommer ursprungligen från Hundsjö men flyttade till Härnösand när företaget började komma igång.Han tyckte att Härnösand var den perfekta platsen att starta ett företag där man inriktar sig på sågindustrin, nära till skog där produkterna kan testköras och det var en perfekt plats när man tänker på stadens historia som träförädlings stad med sågverken vi haft.

Företaget Logosol utvidgas hela tiden, från att i början vara ett litet okänt sågverks producerande företag, tills att idag vara kända i nästan hela världen.


Diskussion

Genom detta arbete har jag fått en större inblick i företagets verksamhet.
Om man bara ser till företagets kontor i Härnösand så verkar inte verksamheten vara så stor, men om man tittar under ytan och in i hela den produktion som s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Logosol, ett träförädlingsföretag i världsklass

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-12]   Logosol, ett träförädlingsföretag i världsklass
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3940 [2024-03-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×