Storbritanniens kolonisering av Botswana

2 röster
12959 visningar
uppladdat: 2005-04-12
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Botswana

Geografi och språk

Botswana har en yta på 581 730 km2. 84 % av landet ligger på Kalahari
öknen. En öken med bara sand och som är 1100 meter över havet. Denna öken sträcker ut sig ända till Sydafrika, Namibia och Angola. Själva landet ligger omringat av länder som Namibia, Zambia, Zimbabwe och Sydafrika. Landet ser litet ut på kartan, men det är egentligen lika stort som Frankrike. Det officiella språket i Botswana är engelska, men det nationella språket är setswana. Uttrycket Ha kuna Matata, som betyder inga problem, har man hört ofta i den tecknade filmen Lejonkungen, det kommer faktiskt från detta språk. Fast man säger ga gona mathata (Uttalas: ka jona mathat). Botswana ligger i samma tidszon som oss i Sverige, GMT +1.


Batswana folket och deras traditioner

I Botswana finns det 1,7 miljoner människor, varav 186 000 av dem bor i huvudstaden Gaborone. Det bor 3 invånare per km2. Batswana är en folkgrupp i Botswana, det är dem som för det mesta pratar setswana och delar kulturen Sotho-Tswana. Ungefär 60 % av befolkningen är från Tswana folket. Tswana folket kom till Botswana under 1600-talet. Dem tre stora Tswana grupperna kallas för Bakwena, Bangwato och Bangwaketse.
Boskap är väldigt viktigt i Botswana, både för ekonomin och socialt. Antalet boskap en man äger, visar hur bra hans ekonomi är och hans status i samhället. Förr i tiden var antalet boskap livsviktig, t.ex. Överföringen av en brud och flera andra ritualer. Boskap används än idag som en betalning till din bruds familj, för att ersätta deras förlust av en familjemedlem. Fast man använder sig inte så mycket av denna tradition vid tätorten. Boskap brukar även säljas när
man är i behov av pengar.

Traditionellt så är husen byggda med väggar av gödsel och lera. Taken är gjorda av halm. Förr i tiden så var gården dekorerade av kvinnor och då var dem väldigt fina och väldekorerat. Men nu för tiden är gården mindre dekorerat. Detta är bara ett sätt som dem bor på. Det finns även byar med hövdingar. Där det finns från 15 000 till 30 000 människor.
Den första presidenten, Seretse Khama såg till att hövdingarna fick mindre makt över folket och placerade dem i det nya samhället. Seretse Khama är själv son till en hövding.


Historia
Det kom folk in till Botswana från nord och väst, speciellt från öst och syd. Grupper som redan var i Botswana flyttades också. T.ex. en eller ett par personer gick från sin stam och bildade en ny. Den gruppen som till slut innehöll mest stammar och dominerade var Batswana gruppen. Följden av Batswana gruppen var att det bildades flera Tswana stammar och sedan
deras erövring över resten av landet.

De första kända människorna som fanns i Botswana är jägarfolket Basarwa (även kända som bushmän och San) och boskapsskötande Hottentot folket (även kända som khoe och khoikhoi). Dessa två folkslagen har levt ett oförändrat liv. De har samma livsstil som de haft ända sedan mitten av sten åldern. Så dem är ganska lika, när det gäller livsstil och utseende. Även språket, båda pratar i klick språk. Fast det finns stora skillnader mellan själva språket, som betydelser m.m.


Koloniseringen; orsakerna och följderna

Mer missionärer, handelsmän och boer kom till Botswana. Boerna är vad man kallade de nederländska nybyggarna. 1867 upptäckte man guld i Transvaal, då ökade intresset för detta område, för det mesta av européer. Hövdingen av Tswana folket bad Storbritannien flera gånger om skydd. 1885 byggde britterna ett protektorat på Bechuanaland, området som idag är känt som Botswana. Detta är den tiden då man säger att britterna koloniserade Botswana. Men när man tänker på det, så bad dem britterna att komma. Britterna uttalade namnet fel och därmed fick den namnet Bechuanaland. Med detta protektorat menade inte britterna att dem ska ta över landet för en början, bara beskydda det. I själva fallet styrde dem landet genom lokala råd där även de lokala hövdingarna satt med. Britterna brydde sig egentligen inte så mycket om detta område, och det ledde till att hövdingarna hade stort inflytande på området och dess styrelse.

Vid 1948 orsakade hövding sonen Seretse Khama kris mot britterna genom att gifta sig med engelskan Ruth Williams. Khama bannlystes från sitt hövdingsämbete och paret tvingades till landsflykt. I början av 1950-talet bildade Seretse Khamas anhängare ett par politiska nationalistiska
rörelser i Bechuanaland. Britterna började planera hur dem ska behålla sin självständighet. BPP, Bechuanalands folkparti bildades år 1960, fast ändrades till Bechuanalands demokratiska parti senare, BDP. Namnet ändrades ännu en gång senare, då till Botswanas Demokratiska parti, denna leddes nu av Seretse Khama.

1965 vann Seretse Khamas parti ett val och Bechuanaland blev då självstyrande, men ännu inte självständigt. Den 30 september 1966 fick landet sin självständighet som Republiken Botswana. Seretse Khama som innan var premiärministern blev nu landets första president. Till skillnad från andra länder i området var det ingen gerillagrupp som fick makten, utan unga och välutbildade män. Men trots självständigheten, var landet fortfarande fattigt och landet var i stor behov av utländsk hjälp. 1967 upptäckte man diamantgruvor. Under 1970-talet växte deras ekonomi stort. Seretse Khama blev omvald två gånger till, fram till sin död 1980. Hans efterträdare blev Quett Masire, Masire var Khamas vicepresident. Han satt på presidentposten ända fram till 1998, på grund av en ny lag som sa att varje president fick endast sitta på posten under två femårsperioder. Vicepresidenten Festus Mogae valdes nu till president, han valde att sätta Ian Khama, son till den första presidenten, på vicepresident posten. Storbritannien och Botswana har inte en så dålig relation idag. Storbritannien har i själva verket hjälpt Botswana ett par gånger.


Ekonomi

Botswanas ekonomiska tillväxt har blivit en av de största i världen ända sedan självständigheten 1966. Under den här tiden har landet gått från ett av världens fattigaste land till ett medelinkomstland. Den största anledningen till detta är diamantutvinningen, för tillfället står detta för en tredjedel av landets BNP och står för 90 % av exportinkomsterna.
Det dåliga med Botswanas ekonomi är arbetslösheten och att ungefär hälften av landets invånare är fattiga. Det kan även vara möjligt att diamant tillgångarna håller på att ta slut. Deras BNP per person är just nu 3 531 US Dollar, i Svenska kronor blir det ungefär 24 187 kr.
Men detta gäller egentligen inte alla. Botswana valuta är Pula. 1 pula motsvarar 1,65 kr.


Klimat och Miljö

Vintrarna i Botswana är varma, och sommaren ännu varmare och hetare. Ibland regnar det inte på en lång period, det kallas för en torkperiod. I augusti månad blåser det en västlig vind. Vinden för med sig sand och damm i sådana stora mängder att sikten blir dålig.

Som i många andra länder i Afrika är tillgången på färskvatten begränsad. Ett annat problem är att öknen breder ut sig. Elektriciteten i Botswana produceras av fossila bränslen, det betyder att deras el importeras. I Botswana finns det väldigt många hiv/aids smittade. Nästan 40 % av den vuxna befolkningen är smittade. Det är det högsta antalet i hela världen. Men i Botswana så har de även det mest progressiva arbetet för att hantera sjukdomen i Afrika.


Religion

Dem mesta av befolkningen är anhängare av traditionella afrikanska religioner med inslag av en del animism och även förfädersdyrkan. Tswana folkets kännetäcken är att gud är en moder, och att deras religion har en rik mytologi. Ungefär tre av tio Botswanier har tagit den kristna religionen. Många av dem påstår att de är kristna, men de tillhör ingen kristen kyrka och samtidigt så utövar de traditionellt religiösa ritualer. Det finns två stora kyrkor, den sydafrikanska Sionkyrkan, som har fått väldigt många nya anhängare, för det mesta många fattiga botswanier. Den andra stora kyrkan kallas för romersk-katolska kyrkan och består för det mesta av anhängare i medelklassen. Två till tre procent är muslimer, de har sina moskéer i huvudstaden Gaborone och i staden Lobotse.


Natur- och el tillgångar

Förutom Botswanas rika diamanttillgångar har dem flera andra fyndigheter, som t.ex. Koppar, nickel, kol, guld, silver, uran, pottaska, salt, mangan, kobolt och några andra. Men det är endast några som utvinns kommersiellt, för pengar.

I öster om Botswana finns det stora kolfyndigheter, det är av låg kvalité men används ändå till kraftproduktion. Detta täcker en tredjedel av deras totala elförbrukning. Import av el från Sydafrika täcker resten av deras behov. Till och med oljan importeras från Sydafrika. Men trots detta, så har de flesta botswanier inte tillgång till elektricitet.


Skola och Utbildning

Skolorna i Botswana är kostnadsfria, och utbildningssystemet är väldigt bra utvecklat. På grund av de stora avstånden i glesbygden så är den sjuåriga grundskolan inte obligatorisk. Nästan alla barn skrivs in i grundskolan men nästan hälften fortsätter till treåriga högstadiet.
Tyvärr fortsätter ytterligare färre två år i gymnasiet. Det finns privatskolor som drivs av kyrkosamfund. Även den högre utbildningen är gratis för studenterna, utom kurslitteraturen. I staden Gaborone ligger landets enda universitet och har cirka 9 000 studenter. Universitet har även fått stöd till forskning inom miljövetenskap, kemi, utbildning och om mäns och kvinnors roller i samhället. Det finns också ett 40-tal specialskolor som är för teknisk utbildning med praktisk yrkeskunskap. Även Sverige har hjälp till och bygga över 2000 klassrum och idag går 90 procent av barnen i Skolan.
Sverige har också hjälpt inom kulturområdet, Stockholms museum har länge samarbetat med Botswanas nationalmuseum. På så sätt har Museets verksamhet kunnat utvecklas. Det även än kulturfond som ger stöd till enskilda organisationers arbete med Dans, teater, musik och litteratur


AIDS i Botswana

Botswana är det största landet i Afrika med antal AIDS smittade människor. Medellivslängden i Botswana har fallit från 67 år till 39 år hos män och 38 år hos kvinnor. När man om femtio år skriver vår tids historia kommer man att se att AIDS förändrade vår värld väldigt mycket. Allmänt i Afrika så finns det över 40 miljoner människor smittade av AIDS. Dem mesta bor i söder som Sahara. Denna sjukdom är farligt på olika sätt i världen, i Afrika är den ofta en dödssjukdom, men i Europa finns det däremot medicinering. Man har försökt att hitta ett botemedel i 20 år. Och man har bara kommit på ett vaccin som kan sakta ner processen och ibland, om given väldigt tidigt av sjukdomens tid, stoppa den. Men man håller på och testar ett vaccin som testas på södersjukhuset i Stockholm, som kanske kan lyckas med att skydda de friska från att bli infekterade av Hiv-viruset.

För ungefär 2 år sedan åkte USA:s president George W Bush på en rundtur i Afrika. Hans mål var att försöka rädda liv, sade han när han landade i det svåra AIDS-smittade landet Botswana. Han donerade 15 miljarder kr för kampen mot AIDS i Botswana, men detta är inte tillräckligt för de behövande. Botswanas president Festus Mogae säger att den här sjukdomen hotar landets överlevnad. Han säger att medellivslängden som är ungefär 40 just nu kommer om tio år sjunka ner till bara 30 år. Dem här döden kommer också att påverka deras ekonomi, ekonomin kommer att krympa med 25 till 40 %. Än så länge så känner bara var tionde smittad botswanier till sin situation. I den rika delen av landet säger dem att man inte behöver oroa sig, dem säger att läkarna som tjänar stora pengar kommer att hjälpa dem.


Orsakerna till att så många får AIDS i Botswana

I Botswana satsar man stora resurser på att sprida informationen om AIDS till folket. Men det verkar som om ingen bryr sig, för smittan sprids ändå. Efter flera år av argumentering har man nu börjat dela ut gratis bromsmedicin i Botswana. En rädsla i Botswana är att många sydafrikaner kan komma till Botswana för att få nytta av gratis bromsmedicin.
Efter en diskussion i klassen kom vi fram till att det vi kan göra är att hjälpa till och ge dem bättre utbildning och mer information om aids, eller skicka kondomer. Men det skulle nog inte hjälpa för männen där tycker att det inte är lika skönt med kondomer så dem bryr sig inte, och många kvinnor blir våldtagna. En annan orsak är att många prostituerade får AIDS och sprider det sedan.


Storbritannien

Storbritannien har en yta på 241 752 km2. Befolkningen består av ungefär 58 miljoner människor, varav 7,2 miljoner bor i huvudstaden London. Det bor 687 invånare per km2 och deras statsskick är monarki. I Storbritannien finns det tre olika folkgrupper, Engelsmännen, Skottarna och Walesare. Just nu är medellivslängden 78 år, 75 år för männen och 80 år för kvinnorna. I Storbritannien dominerar engelskan inom språken, och andra varianter av den, som walesiska och gaelsiska. Man pratar även ett par olika asiatiska språk.

Det finns flera olika religioner i Storbritannien, såsom Anglikaner, som består av 27 miljoner människor. Det är en slags kristen religion. Så finns det också Katoliker, Muslimer, Pressbytaner, Metodister, Siker, Jediriddare, Hinduister och Judar. Katolikerna är 9 miljoner och muslimerna 1 miljoner.


Ekonomi

Storbritanniens BNP per invånare är 30 300 US dollar, vilket motsvarar 207 552 kr. Landet har en väldigt stor finanssektor, huvudstaden London är faktiskt världens största finanscentrum. Landet ligger 6:a på listan över största turistorter. Varje år får dem 24 miljoner turister och ungefär 1,8 miljoner anställda. Energisektorn är 10 % av BNP och jordbruket 2 %. Landet gör för det mesta affärer med USA, Tyskland, Nederländerna och Frankrike. Storbritanniens valuta är pund. 1 pund motsvarar 12,96 kr.


Kultur

Flera kända sporter kommer från Storbritannien. Bland dessa finns biljard, cricket, fotboll, golf och rugby. Dem anses ha sin ursprung härifrån, men det är inte säkert. Flera kända författare kommer också härifrån, som William Shakespeare och Charles Dickens. Även flera kända musikband som Beatles, Rolling Stones, Led Zeppelin, Black Sabbath, Spice Girls och Take That. Från Take That gick Robinn Williams ut på sin egen karriär.
Historia

De områden som idag kallas för England och Wales, erövrades av romarna under det första århundradet. På den tiden bodde det Kelter på dessa öar. Romarna behövde sina trupper på andra platser, dem hade andra problem att tänka på, så den delen som utgörs av nuvarande Skottland blev helt oberoende av rommarna. Romarna byggde Antonius mur och Hadrianus mur för att stärka gränsskyddet. Irländare, pikter, angler, saxare och jutar började under 300-talet göra motstånd, så de angrep rommarna, detta blev ett allt större problem. Omkring år 400 lämnade rommarna ön, då började den romerska kulturen försvinna. Ön lämnades till sitt eget öde. De germanska folkgrupperna Saxare, Jutar och Angler började nu ta över området där nuvarande England ligger. De trängde då ut kelterna till området där nuvarande Wales ligger.

Germanerna bildade flera kungariken, som sedan var tvungna till att förenas på grund av trycket de fick av vikingarna. Vikingarna började...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Storbritanniens kolonisering av Botswana

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-12]   Storbritanniens kolonisering av Botswana
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3949 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×