Lady Chatterleys älskare

3 röster
10204 visningar
uppladdat: 2001-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Porrbok förbjuds

En bok av D.H. Lawrence har förbjudits över hela Europa. I England är boken föremål för en rättstvist angående dess utgivning eller ej.

Så här skulle det mycket väl kunnat ha stått i dagstidningarna år 1928. Boken innehåller målande beskrivningar av samlag och det som moralpredikarna reagerade mest över, en kvinnas orgasm! Det var helt otänkbart att prata om detta på denna tiden för att inte tala om att skriva det, en hel roman dessutom.
Nu kan det tyckas konstigt att en författare skriver en bok som inte får tryckas, men detta var Lawrence mycket medveten om. Den bok som efter mycket om och men gavs ut var den tredje, omarbetade versionen. Ändå förbjöds boken under lång tid i många länder. Den var så omtalad att den under en tid var ett eftertraktat köp på svarta-börs marknaden.

Boken
Connie gifter sig med Sir Clifford Chatterley, som ett halvår senare kommer tillbaka från kriget som en krigsinvalid. Han har blivit förlamad från höfterna och neråt och bunden till sin rullstol för all framtid. De slår sig ned på familjen Chatterleys herresäte som ligger när den gruva som Clifford äger. Han tjänar pengar dels på gruvdriften och dels på att skriva noveller. Connie hjälper honom och han är på alla sätt beroende av henne. För Connie räcker det inte med att ha en livskamrat utan hon söker efter något annat, erotik och åtrå. Hon har ett sexuellt äventyr med deras bekanta, Michaelis, men han ger henne inte det hon vill ha. Hon börjar intressera sig för skogsvaktaren som bor i en liten stuga mitt i skogen. Han har flytt den allt mer mekaniserad värld som byggs upp runt omkring dem. Han är full med bitterhet från sin barndom och från sitt tidigare äktenskap. De inleder ett förhållande som blir mycket lyckat. De finner båda tillfredställelse i varandra, både psykiskt och fysikt. Clifford vet inget om deras förhållande men han säger till Connie att han inte har något emot ifall hon skaffar sig en älskare som kan ge honom ett barn och en arvinge. Connie avslöjar dock inte sin affär för Clifford eftersom han är en mycket klassmedveten man.
Connie börjar bli äcklad av Clifford och anställer en sköterska som skall ta hand om honom. Sköterskan listar ut Connies och skogsvaktarens förhållande men håller tyst. Connie gör en resa till Venedig och får där reda på att hon är med barn. Under tiden hemma så försöker skogsvaktaren få skilsmässa med sin fru (de har inte bott tillsammans på flera år, hon hatar honom) men hon vägrar. I ilska avslöjar hon Connie som hans älskarinna och Clifford ser ingen annan väg än att avskeda honom. Clifford blir
rasande på Connie och vägrar henne skilsmässa. Connie flyttar till Skottland och skogsvaktaren börjar arbeta på en gård. Nu väntar de bara på att deras skilsmässor skall avslutas.

Tiden
Då boken skrevs i slutet av 1800-talet så var mycket i boken kontroversiellt. Både att Connie hade ett förhållande och blev kär i en man ur en klass som var långt under hennes, och den nakna beskrivningen av en kvinnas sexuallitet och lustar. Allt visar på att Lawrence föraktade klasstänkandet. Han värderade kvinnan högt och ansåg att män och kvinnor har lika värde.
Lawrence skriver på ett målande sätt och man skulle nästan kunna tro att han är kvinna. Så bra beskriver han hur kvinnor känner och tycker. Jag vet inte så mycket om detta själv eftersom jag är man, men att döma av de framgångar boken rönt får man anta att så är fallet. Speciellt kvinnor tycks älska boken. Även män kan ha en stor behållning av att läsa boken, om inte annat så för att förstå kvinnor bättre. Han beskriver männen på ett ibland konsti...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Lady Chatterleys älskare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-22]   Lady Chatterleys älskare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=395 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×