Utvärdering av beteendemodifierande obesitasbehandling : Påverkar kön, ålder och body mass index viktminskning?

1245 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Syfte: Syftet med uppsatsen var att göra en analys av vilka resultat som deltagarna uppnått efter 2 års dagvårdsbehandling på Överviktsenheten, Karolinska Universitetssjukhuset. Följande frågor står i fokus för denna studie:• Svarar män och kvinnor olika på behandlingen i fråga om relativ och absolut viktminskning?• Finns det skillnader mellan ursprungs-BMI (kg/m2) och viktminskningen, i relativa och absoluta termer?• Skiljer sig olika åldersgrupper åt i fråga om relativ och absolut viktminskning?• Hur ändras sjukdomsprevalensen för IGT/diabetes typ II, höga triglyceridnivåer, hypertoni och metabolt syndrom under behandlingens gång?Metod: Behandlingen innefattar beteendemodifikation i form av förändrade kostvanor och ökad fysisk aktivitet. Uträkningarna baseras på tre mätningar; före behandlingsstart, samt efter 1 och 2 år. Dessa består av blodprover samt längd, vikt och blodtryck. Deltagarna har delats in i kön-, ålder- och BMI-grupper och effekterna presenteras i form av relativ samt absolut viktminskning. För behandlingseffekter utifrån följdsjukdomar har fokus varit sjukdom vs. icke sjukdom. Värdena presenteras som medelvärden och standardavvikelse/95 % konfidens-intervall. ITT, intention-to-treat förfarande, har använts och det senast uppmätta värdet har därför lagts in när data saknas. Parametriska tester har genomgående använts.Resultat: Det föreligger ingen signifikant könsskillnad ifråga om viktminskning. De deltagare med ett högre BMI vid start d.v.s. ?40 (kg/m2) har en signifikant större viktminskning (relativ och absolut) än de deltagare med lägre BMI vid start (<35). Det föreligger ingen signifikant skillnad mellan de olika ålderskategoriernas viktminskning. Förändringar av sjukdoms-prevalensen visades mellan 0-1 år. Till exempel var den relativa fördelningen av metabolt syndrom 70% vid behandlingsstart och 55% efter 1 år för männen.Slutsats: Vik...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Utvärdering av beteendemodifierande obesitasbehandling : Påverkar kön, ålder och body mass index viktminskning?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Utvärdering av beteendemodifierande obesitasbehandling : Påverkar kön, ålder och body mass index viktminskning?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=39614 [2024-05-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×