Anorexia Nervosa

1 röster
5641 visningar
uppladdat: 2005-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Anorexia innebär självsvält d.v.s. att man avsiktligt vägrar att äta. Ordagrant betyder det nervös aptitlöshet men anorektiker är inte det utan de är rädda för att äta, för att gå upp i vikt. Oftast drabbas flickor i åldern 12-20 år men även pojkar råkar ur för sjukdomen. En av tio drabbade är pojkar. 1% av alla tonårsflickor har anorexia.

En anorektiker känner sig tjock fast de väger för lite. Personens liv kretsar kring mat, ångest och rädslan för att gå upp i vikt. Sjukdomen är mycket allvarlig och leder ibland till döden p.g.a. självmord eller svält. Anorektiker äter knappast någonting, de tränar hårt (fysiskt), kräks mycket och använder en massa laxeringsmedel. Konsekvenserna är följande: man går ner i vikt, menstruationen upphör, man får låg puls och lågt blodtryck, man tappar hår, fryser, får blåfärgade fingrar och tår, man får sämre motståndskraft mot infektioner mm. 80% av anorektikerna blir efter hand återställda, de går upp i vikt och får menstruation igång igen. Men 10% av de sjuka dör och resten får kroniska sjukdomar.


Historia

Sjukdomen är känd inom medicinen sedan 1600-talet och är alltmer vanlig. Richard Mortons (en läkares) beskrivning av sjukdomen anses vara en av de tidigaste av sjukdomen. Han fick en patient som hade anorexia och han började beskriva hennes symptom.


Orsaker

Anledningen till att anorexia är vanligast bland tjejer kan vara att under puberteten får flickorna mera fettvävnader och kraftigare höfter, lår och överarmar. En kvinna har en fettmängd på 25% av kroppsvikten medan mannen har 20%. Förändringen kan vara en orsak till anorexia är vanligare bland tjejer. Det hela börjar ofta med bantning. Efter ett tag blir reglerna allt strängare, man äter mindre etc. Veckotidningar och andra källor uppmanar kvinnor att banta. Störda familjerelationer kan orsaka sjukdomen genom att personen får dåligt självförtroende och självständighet. Man vet inte exakt varför man får det.


Behandling

Det första man gör är att stoppa svälten. Man får näringsdrycker etc.
Sedan lär man säg att äta normalt. Man använder tallriksmodellen. Då består målet av en tredjedel pasta, potatis eller ris (kolhydrater). Nästa del består av baljväxter och grönsaker och den sista innehåller proteiner som kött, fisk, ägg mm. Man tränar på att äta varje del i taget.
Anorektiker känner sig ofta ensamma därför är det viktigt att de få stöd av familjen. Man behöver professionell hjälp, en behandlare som man möter ofta. Vissa måste besöka psykologer för att tillfriskna och använda medicin.


Källor<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Anorexia Nervosa

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-14]   Anorexia Nervosa
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3986 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×