Ceausescu

2 röster
11386 visningar
uppladdat: 2005-04-14
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1965 när Rumäniens första generalsekreterare, Gheorhiu-Dej, dog efterträddes han av Nicolae Ceausescu. Och 1974 utsåg han sig själv som landets första president. Detta betyder att han hade kontroll över alla, partiet, staten och krigsmakten.

Folk trodde att Ceausescu skulle rädda rumänerna från deras svåra förhållanden. Och folket i västvärlden trodde att Ceausescu var den sista neutrala gränsen mot Stalin och Sovjet. Han försökte få landet att bli så självständigt som möjligt mot Sovjet. Ceausescu följde alltså den linjen som generalsekreteraren Gheorghiu-Dej. Det levde han på de första 10 åren av sitt ledarskap. Men Ceausescu försökte ha kontakter med västländerna och Kina. Han lurade folk att tro att han försökte få landet på fötter igen. Han gav order om att riva förfallna hus efter andra världskriget, alla hus från flygplatsen in till Bukarest revs och dom byggde upp fina moderna höghus, skrytbyggen. Han gav också order om att göra samma sak med husen inne i huvudstaden och bygga upp lika fina hus. Allt blev nytt och folk utifrån trodde att landet skulle blomstra av modernism.
Men husen var egentligen bara fasader. Det fanns inget där bakom.

Inga lägenheter hade rinnande vatten eller egna toaletter. Folket fick dela på ett dass utomhus på baksidorna. Det var väldigt dyrt och folket var tvungna att släppa till alla resurser för att Ceausescu skulle bli nöjd. Detta fick följderna att folk frös och svalt. Det fanns inte elektricitet eller värme under flera vintrar. Det rumänska folkets levnadsstandard sjönk fort inför ögonen på familjen Ceausescu. Men det verkade som både Nicolae och hans fru Elena blundade för det.

När Nicolae Ceausescu hade varit ledare i 15 år tog han tag i folkets behov, det var vad man trodde i alla fall. Han gick ut till andra länder och ville låna pengar av dem, för att bygga upp samhället igen. Ledarna i de andra länderna var villiga att låna ut pengar eftersom dom såg hur förfallet landet var. Det rumänska folket fick åter hoppet för en ljus framtid. Men pengarna gick inte till dom, dom gick till Ceausescu själv. Han byggde ett palats till sig själv och hans fru Elena. Palatset är det näst största huset i världen, bara Pentagon är större.

Folk började tröttna på att bli lurade av familjen Ceausescu och därför startade dom att demonstrera och strejka.


Rumänien ansågs vara ett av Europas hårdaste polisstat, det var vad folk i andra länder ansåg om Rumänien, men inne i landet styrde Ceausescu verkligen hårt. Han satte in speciella polisstyrkor för att slå ner landets strejkare och kravaller. En del som deltagit i dessa demonstrationer grep och fängslades.

Enligt Amnesty International fanns det under Ceausescus tid över hundra politiska fångar. Men det kan finnas fler, eftersom det rapporterades sällan om någon blivit anhållen i Rumänien.
Under åren hade Nicolae Ceausescu placerat ut en hel rad av sina familjemedlemmar på nyckelposter inom partiet. En av han söner, hans bröder och hans fru hade höga arbeten. Hans fru blev senare ledare av partiets politbyrå, som var polisen inom partiet.

Ceausescus familj var väldigt bortskämd, frun Elena hade över 3000 skor och 2000 klänningar. Hon hade skor som hon inte hade haft på sig innan hon dog. Nicolaes barnbarn hade fyra rum var på en storlek av 120 m2. Fyllda med leksaker som dom kunde leka med när dom kom och hälsade på Hans söner hade fått hus ute på landsbygden. Ceausescu hade beordrat att riva flera bondgårdar för att få plats med husen.
Det har skrivits många böcker om honom, som med många andra diktatorer så figurerade Ceausescu som personkult. Poeter skrev hyllningsdikter till hans ära. Såhär stod det i en sådan dikt om Ceausescu:
”Jag vet en man vars ögon liknar solen efter en storm.
Hans hjärta är stort och gott.
Han har en diktares själ.
Hans sinne är vidare än horisonten.
Jag känner en man, som är vårt lands symbol.
Jag känner en man vars själ brinner.
Den mannen är Nicolae Ceausescu.”

Sedan han störtades och avrättades brändes böckerna på bål i många rumänska städer.

Samtidigt som det politiska motståndet ökade försvagades Ceausescus hälsa. De som träffde honom under den tiden kunde berätta om en man som åldrats mycket snabbt. Det kanske var det som bidrog till hans fall, eftersom han inte orkade styra partiet och landet med samma kraft som förut. Men ändå kom slutet oväntat snabbt, många trodde nog att han skulle orka hålla sig kvar vid makten trots stora förändringar i de övriga öststaterna.

Han trodde nog på det också, därför att i december 1989 samlades tusentals rumäner utanför hans palats, för att få höra honom tala. Han gick ut på balkongen trots alla demonstrationer mot honom. Folket klappade i händerna och tog kort på honom, en sista blid på deras ledare. Han vinkade åt dom att vara tysta så att han kunde börja tala. Det var då folket buade ut honom, han vinkade flera gånger och tillslut sköt dom mot honom, man kan fortfarande se hål efter skotten i väggen där han stod. Nicolae och hans familj klarade sig och flydde sedan i en helikopter från taket.

På något sett fångades familjen in igen och efter en kort rättegång, som anklagade dom för maktmissbruk och folkmord avrättades dom brutalt den 25 december.

De ledare som störtade Ceausescu sa att dom själva inte skulle behålla makten. Dom utlovade istället fria val i landet. Detta hälsades av glädje från folket, de som hade tvingats till tystand sa nu vad dom tyckte om Ceausescu. Alla porträtt slets ut från böcker och alla böcker som han själv skrivit tog bort från bibliotek. Detta och allt annat som på påminde om hans tid eldades upp.

Nu gladdes rumänerna för all hjälp som kom från hela världen. Det var brist på det mesta i landet, men tack vara röda korset och andra hjälporganisationer så kom det snabbt mat, kläder och medicin till det hårt drabbade folket.

Ceausescu begick ett stort misstag som diktator. När landet befann sig i chocktillstånd, människorna var bittra, ilskna och förtvivlade så skulle han ha infört undantagstillstånd där det är förbjudet med folksamlingar. Jag tror att om han hade gjort detta så hade folk inte vågat gå emot honom, revolutionen hade ägt rum mycket senare än vad den gjorde.
Men det var nog också så att Ceausescu kände nog en stor press på sig. Han visste nog att om han lättade trycket på landet så kanske något annat land skulle gå in och störta honom för att styra upp landet.

Jag tror nog att om Ceausescu inte hade tagit makten eller blivit generalsekreterare så skulle Rumäniens utveckling vara mer positiv, och dom skulle nog ha fått demokrati tidigare än vad dom fick.
Pengarna som Ceausescu tog till sitt palats kunde han använt till att hjälpa miljoner människor i landet. Istället svalt dom och många dog. Då kunde dom själva b...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ceausescu

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-10-17

    vi var på en utställning idag

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-14]   Ceausescu
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=3990 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×