Dingo

7 röster
13589 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Dingon är en outtröttlig, jägare som kan förflytta sig långa sträckor över öknar och buskstäpper för att få tag på ett byte. Den kom som tamhund till Australien med aboriginerna. Den muskulösa och kraftigt byggda dingon varierar i färg från ljust guldfärgad till mörkbrun och svart. Men den vanligaste färgen är rödaktigt guldfärgad. Dingon liknar en tamhund med rakt uppåtstående öron och typisk vit svanstipp.


Vanor

Dingon lever i familjegrupper, de har ett revir som de försvarar. Men det området de rör sig på är större än reviret och kan även vara på andras revir. Unga dingohanar letar mat ensamma och över stora områden, de går ofta så mycket som 6 mil på en natt. Ibland kan dom unga hanarna få komma in i andra grupper om det finns mycket föda. Gamla och svaga individer hålls borta från maten och på det sättet svälter de fort ihjäl.


Fortplantning

På hösten eller tidigt på vintern löper dingohonorna. Då uppvaktas dom av upp till 12 hanar, tills dom väljer ut en av dom- ofta pappan till honans tidigare ungar. De andra hanarna ger sig då iväg och lämnar honan och hanen ifred. Och sedan efter ca 9 veckor föds valparna. Honan föder ungarna i sin gamla skyddade och undangömda lya varje år, om hon inte störs av människor eller andra rovdjur. Några dagar efter födseln, undersöker honan och hanen omgivningarna om det finns några orosmoment, och om det finns några faror så flyttar honan ungarna till en annan lya. Valparna växer snabbt och båda föräldrarna måste samla föda till dem. Föräldrarna jagar långt ifrån lyan och lämnar de djur som finns runt lyan ifred så att valparna kan jaga de när de blivit tillräckligt stora. Ungarna stannar hos föräldrarna i upp till ett år.


Föda

Dingon jagar för det mesta på natten, eftersom de flesta av deras byten är nattdjur. Dingon jagar ensam eller i flock, beroende på bytets storlek. T.ex. kaniner och ödlor är lätta byten för en ensam dingo, men när dem jagar en känguru behövs hela flocken. När flocken fäller ett byte som är så stort att dom inte kan äta upp det direkt så gräver dom ner den och sparar det.
Dingon äter fåglar och deras ägg när det är ont om mat, när flocken jagar ett stort byte tröttar de först ut det och sedan springer dom ikapp det och biter det till döds. De försöker att undvika att bli sparkade, för att en spark från en dingo kan vara dödande. När fårskötseln blev vanlig i Australien blev fåren lätta byten för dingon. Trots h...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Dingo

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Dingo
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4005 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×