William Shakespeare

1 röster
11639 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
William Shakespeare föddes 23 april 1564 i den lilla staden Stratford-upon-Avon, en liten stad belägen sydöst om Birmingham. William blev döpt den 26 april 1564. Han var det tredje barnet och den första sonen i en syskonskara på åtta barn. Hans yngsta bror Edmund var skådespelare i London. Hans mamma hette från början Mary Arden och kom ifrån en godsägarsläkt och hade högre rang än fadern John Shakespeare. Fadern tillverkade handskar men försörjde sig som ullhandlare och han drev en butik i hemmet. Runt 1568 blev han även vald till ”high bailiff” det är ungefär samma sak som borgmästare.

Man vet väldigt lite om Williams skolgång, men man tror att han gick på en s.k. ”Grammar School”. Det är en gratis skola som alla stadens pojkar får lov att gå i. Där studerade han latin, grekiska och läran om den kristna etiken. Man tror att det är därifrån han fått intresset för latinska författare. Men man vet att när han var ungefär 14 år tvingades han sluta skolan för att hjälpa till med familjens försörjning.

William gifte sig den 28 november 1582 med den åtta år äldre Anne Hathaway. I maj 1583 föds deras första dotter, Susanne. Detta visar att Anne blev gravid innan de gifte sig. Två år senare föds de båda tvillingarna Hamnet och Judith, döpta efter Williams vänner Hamnet och Judith Sander.

Efter det finns det knappt någon dokumenterad information alls om Shakespeares liv, men man tror att han anslöt sig till ett resande teater sällskap. Varför han lämnade sin familj vet man inte men man tror att det berodde på många orsaker som t.ex. att han blev anklagad för tjuvjakt på rådjur. Ägaren av marken var sir Thomas Lucy och han blev väldigt uppretad av det hela, speciellt eftersom Shakespeare även skrev en dikt om händelsen. Han lämnade alltså Stratford-upon-Avon för att slippa trubbel? Eller var det för att äktenskapet krånglade?

När han först kom till London fick han jobb som hästpojke på en teater vid namn ”teatern”, men han runt 1592 blev han upptäckt och medlem av lord Stranges teatergrupp som hette the Chamberlains men. Det var även nu han skrev sitt första skådespel, Henrik VI, som även blev en stor succé när den framfördes på ”the Rose”.

P.g.a. Pesten stängdes alla teatrar mellan 1592-94. Under den perioden skrev Shakespeare många skådespel och dikter. Någon gång mellan 1593-1594 publicerades för första gången något av hans verk. Det var dom två långa dikterna Venus and Adonis och Lurece. När teatrarna sedan öppnades på nytt kunde men se skådespel som Romeo och Julia på scenen av the Rose.

1894 slog han följe med ett annat teater sällskap som leddes av Richard Burbage. Där stannade han i 20 år, både som skådespelare och författare. En kraftig vänding i Shakespeares liv var när sonen Hamnet dog 1895. Detta fick honom att börja spendera mer tid min sin hustru och sina döttrar.

Under en incident brinner Teater ner, man byggde då istället the Globe som blev mycket mer eftertraktad av folket och det är den teatern som är mest förknippad mest Shakespeare. Men även the Globe fattar eld, detta p.g.a. ett kanonskott, och brinner ner till grunden. Men den återuppbyggs.

Shakespeare köpte Stratford-upon-Avons största hus som han flyttade till 1610 då han bestämde sig för att ta ut sin pension. Han dog den 23 april 1616, 52 år gammal. Dödsorsaken är oklar men man tror han blev sjuk efter en fest och aldrig riktigt återfrisknade. Han begravdes i
Holy Trinity Church i Stratford.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: William Shakespeare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   William Shakespeare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4010 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×