Nutrition ur ett omvårdnadsperspektiv

1790 visningar
uppladdat: 2006-11-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Forskning visar att malnutrition förekommer på sjukhus och att patienter med låg nutritionsstatus ofta inte uppmärksammas och/eller erbjuds adekvat behandling. Olika yrkeskategorier deltar i nutritionsarbetet, men sjuksköterskan kan med sitt holistiska perspektiv anses ha den bästa positionen för att försäkra patienten en god nutrition. Att ge en ur nutritionssynpunkt god vård kan sägas vara en av de mest grundläggande delarna i god omvårdnad. I Orems generella omvårdnadsteori om egenvårdsbrist formuleras när omvårdnad behövs, liksom hur omvårdnadens form och innehåll ser ut. Syftet med arbetet var att studera sjuksköterskors arbete med nutrition i samband med omvårdnad av patienter som vårdas på sjukhus. En systematisk artikelgranskning av 11 vetenskapliga artiklar genomfördes. En kombination av ett induktivt och ett deduktivt arbetssätt användes för att koda meningsbärande enheter som sedan kategoriserades och strukturerades utifrån arbetets tre frågeställningar. Sjuksköterskor hade endast begränsade kunskaper om näringsbehov, medan de hade kunskap om lämpliga kriterier för att bedöma och övervaka nutritionsstatus. Kunskap om adekvata åtgärder när patienten har för litet näringsintag varierade. Sjuksköterskor önskade sig också mera kunskap inom nutritionsområdet. Nutrition sågs generellt som viktigt för patientens behandlingsresultat, men det rådde oklarhet kring ansvarsfördelningen. De flesta sjuksköterskor ansåg ändå att de var ansvariga för att patienternas näringsbehov tillgodosågs. Uppfattningen om vikten av nutritionsbedömning varierade dock, och nutrition sågs inte som ett prioriterat område inom omvårdnaden. Sjuksköterskor utförde bl.a. olika aktiviteter för att hjälpa patienterna under måltiden. De bedömde och övervakade också patientens nutritionsstatus under vårdtiden, liksom utförde åtgärder vid otillräcklig nutrition. Det rådde dock brist på rutiner. Metoden som användes upplevdes relevant, men materialet som hittades var inte så stort. Vidare forskning behövs. Bristen på tydliga och enhetliga rutiner inom nutritionsbevakningen upplevdes vara stor, och detta påverkar sjuksköterskors möjligheter att bedöma patienternas egenvårdsbrist negativt. Sjuksköterskor antas ha kompetens och förmåga att tillgodose pa...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nutrition ur ett omvårdnadsperspektiv

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-11-21]   Nutrition ur ett omvårdnadsperspektiv
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=40393 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×