Preventivmedel

1 röster
8253 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Historia

I ett gammalt svenskt rättegångsprotokoll står det skrivet ”tröska inne och skaka ute”. Detta visar att avbrutet samlag som preventivmetod användes flitigt i Sverige. Genom årtusende har man framställt olika sorters preventivmedel så som krokodilavföring, elefant avföring blandat med honung, olika brygder av örter och rötter, brygder på kvicksilver och bly samt torkade bävertestiklar upplösta i alkohol.


Akutpiller (”dagen efter piller”)

Det finns två olika typer av akutpreventivmedel p-piller och spiral. De används om kondom skulle gå sönder eller om p-piller glömts. Dess förmåga är att den minskar spermiernas rörelseförmåga. Akutpiller ska tas inom tre dygn efter oskyddat samlag. Behandlingen kan bara användas en gång per menscykel och är inte att rekommendera som enda preventivmetod.


Hormonspiral

Den sätts in i livmodern på samma sätt som en kopparspiral. Den T-formade stommen är likadan. Istället för koppartråd runt t-skaftet sitter en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon som påverkar livmodern och livmoderhalsens sekret så att det blir ogenomträngligt för spermierna. Den kan sitta kvar i livmodern i 5år med fullgod effekt. Spiralen är vanligast bland kvinnor som redan fött barn och de köps på apoteket med recept.


Kondom

Den är det enda preventivmedlet som skyddar både mot befruktning och mot sexuellt överförbara sjukdomar. Kondom är fortfarande det enda preventivmedel som finns för män. Alla kondomer kan kombineras med spermiedödande medel eller glidmedel. Kondomer kan köpas i princip överallt.


Kopparspiral

Den består av en t-formad spole av plast med koppartråd runt skaftet och längst ut på ”T-armarna”. Den är inte större än några centimeter och placeras i livmodern. Genom att utsöndra koppar försämrar spiralen miljön för äggceller och spermier så att befruktning förhindras. Den sätts in i samband med gynekologiskundersökning. Spiral är en säker preventivmetod, men om man blir gravid bör man ta ut den eftersom den ökar risken för missfall.


Minipiller

Det är som p-piller, de innehåller ett av de kvinnliga könshormonerna (gulkroppshormon). Pillerna gör så att spermierna har det svårare att ta sig in i livmodern. Gör att ägget inte kan fästa så lätt. Ska tas varje dag utan uppehåll, under tiden man har menstruation.


Pessar

Det är en lite gummikupa som sätts in i slidan mot livmodertappen och förhindrar spermierna från att ta sig in i livmodern. Sätts in före samlaget, men att det ska vara fullt effektivt ska man ta spermiedödande medel.


P-piller

Nästsäkraste preventivmedlet som finns, den innehåller östrogen och gulkroppshormon. Förhindrar ägglossning samt så påverkar p-pillren livmoderhalsens sekret och därför blir det svårt för spermierna att ta sig igenom. Den reglerar menstruationen så att den blir regelbunden och det minska mensen också.

Storrökare får ej äta p-piller i kombination med rökning, för det ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. De ska även undvikas om man har t.ex. om man tidigare genomgått en hjärtklaffoperation eller haft bröstcancer, akuta leversjukdom osv.


P-spruta

Innehåller gulkroppshormon, men i högre dos än minipiller och p-stavar. Den gör så att ägglossningen upphör och kan användas om man ammar. Ger nästan hundraprocentigt skydd. Nackdelarna är att det kan ta upp till ett år innan ägglossningarna uppkommer igen (efter man tagit det).


P-stavar

De är små, mjuka silikonstavar som sätts in i underhuden på överarmens insida. Utsöndrar gulkroppshormonerna och gör sekretet i livmoderhalsen segt (svårt för spermierna att ta sig in). De är effektiva i fem år och de är även mycket säkra samt lång verkningstid.


Sterilisering

En preventivmetod, Det är viktigt att den som steriliserar sig är medveten om vad operationen innebär och vilka följder det har. Den som har fyllt 25år har rätt att begära att bli steriliserad. Innan man steriliserar sig ska man prata med en läkare eller kurator. Det innebär för båda könen, att fortplantningsförmågan förhindras. Både äggcellerna och spermierna blockeras (att komma ut). Hos kvinnan fortsätter menstruationen som vanligt (och sexlusten). Man behöver inget skydd för att förhindrar sexuellt överförbarsjukdomar.


Övriga preventivmedel

Avbrutet samlag

Det innebär att mannen drar ut sin penis ur slidan innan utlösningen är på väg, detta är för att undvika att spermier kommer in i slidan. Metoden är inte att rekommendera eftersom mannen måste reagera i rätt ögonblick, innan utlösningen kommer för att kunna avbryta i tid. Det kan också finnas spermier i droppen innan utlösningen som kan komma in i slidan.


Rytmmetoden

Innebär att man har samlag bara de dagar då risken för befruktning ä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Preventivmedel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Preventivmedel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4056 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×