Doyle och McNab

6178 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1 Inledning

Deckare och thrillerböcker är något jag personligen är väldigt svag för. De är både spännande och intressanta på ett sådant sätt att jag har väldigt svårt att slita mig när jag väl har påbörjat en sådan bok. Andy McNab och Arthur Conan Doyle är båda världskända författare fast från olika tider. Detta gör bara analysen av deras böcker mer intressant.


1.1 Syfte

Det jag vill få fram med den här uppsatsen är om tiden verkligen spelar någon roll i sättet de skriver sina böcker på. Jag vill framhäva såväl likheter som skillnader mellan författarna och böckernas innehåll.


1.2 Metod och material

Jag kommer att läsa Andy McNabs Kris Fyra och Arthur Conan Doyles De fyras tecken. Jag kommer dessutom att ta reda på mer om författarnas bakgrund och möjligtvis även hur deras uppväxt har påverkat berättarteknikerna. Jag kommer att använda det ändlöst stora informationsbiblioteket, Internet, för att leta rätt på information.

1.3 Disposition

I första avsnittet kommer jag att skriva en kort sammanfattning om vilka författarna är samt lite om deras bakgrund. Därefter kommer jag att skriva själva avhandlingen, där jag faktamässigt kommer att analysera likheterna och skillnaderna mellan så väl de två böckerna som författarna. Avslutningsvis kommer jag att lägga fram resultat av jämförelsen och dessutom diskutera de eventuella felkällorna som finns.


2 Bakgrund

Detta avsnitt innehåller en kort sammanfattning av författarna Arthur Conan Doyle och Andy McNab.


2.1 Arthur Conan Doyle

Doyle föddes 1859 och bodde under sitt liv på Baker Street i Edinburgh där han senare studerade till läkare på universitetet. Trots sin fars alkoholproblem och mentala problem lyckades han genomföra sina studier. Det var även på universitetet han mötte Professor Joseph Bell, som senare skulle komma att bli förebild för hans kända karaktär Sherlock Holmes. Han själv kom att bli förebilden för Dr. Watson. Under Doyles tid på universitetet följde han med professor Bell när denne bistådde polisen med kriminalteknisk tjänst, vilket var en resurs som polisen själva inte stod för på den tiden.

Doyles karaktär av Sherlock Holmes är direktinspirerad av tre olika författare. Av Edgar Allan Poe fick Doyle inspiration till Holmes förmåga att dra slutsatser och till synes läsa andras tankar. Emile Gabouriau gav honom inspirationen till den tekniska brottsplatsundersökningen och slutligen lånade han Eugène Francois Vidocqs maskeringskonst.


2.2 Andy McNab

Andy McNab var bara 16 år när han tog värvning i det brittiska infanteriet. Han blev antagen till SAS (Special Air Service) 1984 där han tjänstgjorde fram till 1993 . Efter sin karriär som SAS-agent började McNab försörja sig på att skriva böcker. Han har hittills skrivit sex böcker, men det är bara de första två böckerna som är helt baserade på verkliga händelser. De resterande fyra böckerna bygger naturligtvis på hans kunskap och erfarenhet inom ämnet.

Andy McNab berättar själv i en intervju att han inte kan undanröja sin identitet på grund av att han skyddar sig själv mot terrorister han har kämpat mot. Informationen som finns om honom är mycket sparsam. Det är svårt att säkerställa vilken information, man hittar om honom, som är sann. Brittiska underrättelsetjänsten har själva försökt ta reda på hans sanna identitet, men misslyckats.


3 Avhandling

Här kommer jag att behandla en något större jämförelse mellan de två böckerna och försöka bevisa de likheter och skillnader som finns.


3.1 Författarnas likheter

Författarnas likheter och underlag för deras böcker gör att böckerna i sig blir väldigt snarlika även då handlingarna är helt olika varandra. Både Doyle och McNab skriver utifrån kunskap och erfarenhet. Dessutom kan man i båda böckerna se att huvudkaraktärerna är baserade på författarna själva.

Något som visar på McNabs erfarenhet och kunskap är hans uttalande:
”Each procedure in the novel has been used, and every technique works.”
Doyle har ju även han kunskap inom sitt ämne efter att han följt med professor Bell på kriminaltekniska undersökningar.
Ingen av författarna tänkte egentligen inte på att skriva böckerna när de fick den här kunskapen och erfarenheten de har med i sitt skrivande. Det var först efter deras tilltänkta karriärer de började skriva sina böcker. Författarna har även gemensamt att ingen av dem har arbetat likt de flesta andra författare, då dessa oftast brukar forska fram den kunskap som behövs i skrivandet av sina böcker. McNab och Doyle har istället använt sig av sina egna kunskaper och erfarenheter under tiden de skrivit.


3.2 Likheter mellan böckerna

I så väl De fyras tecken som i Kris fyra kan man se att de är väldigt innehållsrika på detaljer om hur huvudkaraktärerna ska gå till väga. De båda böckerna har fiktiva handlingar, men bygger ändå på erfarenhet och kunskap från tidigare händelser. En väldigt stor likhet mellan dessa böcker är ändå sättet de skriver på.
Ur De fyras tecken:
”Det som du tycker är egendomligt är det bara för att du inte följer min tankegång eller lägger märke till de smådetaljer som större slutsatser kan hänga på.”
Ur Kris fyra:
”Det är inte bara det du ser. Ibland är det som inte syns lika viktigt som det som syns.”
Genom att läsa dessa två citat märker man genast att andan i böckerna är densamma, att lägga tonvikten på de små detaljerna och att väva in läsarna i dessa tankar.


3.3 Skillnader mellan böckerna

Båda böckerna klassas som deckarböcker, men man märker snabbt att boken Kris fyra helt klart är mer tillhörande thrillergenren. En av anledningarna till detta är att de flesta deckarböckerna grundar sin huvudkonflikt på ett fall som ska lösas, så är dock inte fallet i Kris fyra. Istället är boken ifråga uppbyggd på ett sådant sätt att man följer Nick Stone på hans uppdrag, där man med hjälp av andra karaktärer får insikt i huvudkonflikten. I De fyras tecken får man redan i början av boken reda på huvudkonflikten, vilket man inte får i Kris fyra då den istället uppdagas i slutet av boken. Böckernas huvudpersoner Nick Stone från Kris fyra och Sherlock Holmes från De fyras tecken beter sig dessutom på väldigt olika sätt. Holmes arbetar på helt eget initiativ och på egen vilja, medan Stone däremot arbetar utifrån de order han får av Brittiska underrättelsetjänsten.


4 Slutsats

Här i slutsatsen kommer jag att presentera de resultat jag fått fram från jämförelsen mellan De fyras tecken och Kris fyra samt att jag kommer att diskutera mina egna åsikter kring dem. Jag kommer även att framhäva eventuella felkällor från uppsatsen.


4.1 Resultat och slutdiskussion

Det jag har märkt efter att ha läst och jämfört dessa två böcker är att tidpunkterna då böckerna skrevs och de olika handlingarna egentligen inte har någon större betydelse om man tänker utifrån ett analytiskt perspektiv. Då det finns ett likartat sätt att skriva på finns det många likheter mellan böckerna. Skillnaderna är mycket små trots att Kris fyra är mer en thriller än en deckare. Jag tycker att detta är fascinerande på grund av att handlingarna i de två böckerna är så ojämförliga, samt att de är skrivna på så pass olika tidpunkter att jag till en början tyckte att det borde finnas fler skillnader.


4.2 Eventuella felkällor

Det är inte säkert att informationen om författarna är helt korrekt eftersom det inte skrivits speciellt mycket om dem. Andy McNab är en före detta SA...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Doyle och McNab

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Doyle och McNab
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4062 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×