Jämställdhet inom barnskötsel och hushållsarbete

2 röster
7749 visningar
uppladdat: 2005-04-15
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Vi har i Sverige i jämförelse med andra länder kommit ganska långt när det gäller jämställdhet. Men när det gäller jämställdhet i familjen har vi inte kommit särskilt långt.


Hushållsarbete

Under 1800-talet fanns det typiska kvinnosysslor och typiska mansysslor. Kvinnor var inte förbjudna att sköta männens arbete, både kvinnor och män lärdes att kvinnan varken ville eller kunde göra någonting annat än föda barn och sköta hushållet. Uppfattningen var att männen inte var kapabla att sköta kvinnornas sysslor.

En husmor på 1800-talet skulle ha praktiska kunskaper om hushållsarbete som hon lärt sig av sin mor. Som sin makes stöd och barnens fostrarinna behövde hon allmänbildning. De få flickor som läste på flickskolor gjorde det oftast för att få allmänbildning inför arbete i hemmet. På 1930-talet kom moderskapspenningen som gick direkt till modern. Innan hade många kvinnor inte kunnat köpa tex. lakan och kläder åt barnen. Inte för att familjen var för fattig utan för att mannen hade makten över familjeekonomin.

Idag tycker 8 av 10 i Sverige att det praktiska ansvaret för försörjning, familj och hushållsarbete ska delas lika mellan man och kvinna i en familj. Ändå sköter kvinnor det mesta av hushållsarbetet och uppdelningen av hushållssysslorna är traditionell. Kvinnor tvättar, stryker och handlar kläder. Männen sköter bilen och bostadsunderhållet.

Kvinnan jobbar i genomsnitt 19 timmar med hushållsarbete i veckan, männen jobbar i genomsnitt 5 timmar. Även när mannen utför sysslor så är det kvinnan som har ansvar för att det blir gjort. Männen är ofta nöjda med den nuvarande situationen, kvinnorna är mycket ofta missnöjda. Idag förvärvsarbetar de flesta männen och de flesta kvinnorna. Ändå har kvinnorna störst ansvar för hushållsarbetet.

De flesta utbrända är kvinnor, en orsak kan vara att de känner att de inte får ihop alla delar i livet. Ändå har saker förändrats. Idag utför männen hushållssysslor som de skulle skämts att utföra ett par decennier tidigare. De typiska man och kvinnosysslorna är inte lika fasta som tidigare utan varierar från familj till familj.


Skötsel av barn

Att kvinnor haft ansvar för barnen verkar från början varit biologiskt nödvändigt och var inte kulturellt. Kvinnorna var ofta gravida och ammade länge. De blev då inte så rörliga utan fick hålla sig kring hemmet med barnen. De blev naturligt att de fick sköta barnen och hemmet. Med tiden fick man uppfattningen att män inte kunde ta hand om barn. Om en man blev änkling på 1800-talet fick han gifta om sig eller lämna bort barnen som var under sju år. Under 1950-talet ansågs kvinnan i praktiken helt ansvarig för barnens vård. 1974 ändrades moderskapspenningen till en föräldraförsäkring för att män skulle utveckla sin föräldraroll. Idag ägnar både män och kvinnor mer tid åt sina barn än de gjorde...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Jämställdhet inom barnskötsel och hushållsarbete

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-15]   Jämställdhet inom barnskötsel och hushållsarbete
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4066 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×