Nefertiti och Akhenaton

11356 visningar
uppladdat: 2005-04-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Nefertiti

Drottning av Egypten under det nya riket och den 18:e dynastin (1351-1334 f.kr.), hon skall enligt legenden ha varit en av de vackraste kvinnor som någonsin levat. Hon är en av de mest avbildade kungligheterna, känd för sin skönhet, hon står än idag för ett kvinnligt skönhetsideal. Hon var farao Akhenatons maka, Akhenaton är även känd som farao Amenothep IV. Hennes liv var väldigt mystiskt, många frågor om henne är ännu inte besvarade. En av dessa frågor är om hon kom ifrån utlandet eller ifrån Egypten en fråga som vi troligen aldrig får svar på. Ett sådant arbete skulle ta lång tid att genomföra även för dagens vetenskapsmän, men de flesta tror att hon var en prinsessa ifrån Cypern. En sak vetenskapsmännen vet är i alla fall att hon gifte sig vid 12 års ålder med den blivande faraon Amenothep IV. Genom honom lyckades hon att nå gudomlig status och blev mäktigare än någon drottning före henne.

Nefertitis och Akhenatons revolution

Nefertiti var älskad av sin man och alla bilder på de båda är kärleksfulla och personliga. Men om folket gillade henne är tveksamt, men det var med all säkerhet en folkgrupp som inte gillade henne: prästerna. När Amenothep IV besteg tronen så tillbad egyptierna en hel värld av gudar, den mäktigaste var Amon som ansågs vara gudarnas konung och huvudstaden Thebes beskyddare. Amons präster hade under den förra faraons regeringstid skaffat sig enorma rikedomar, om Amon inte längre var den högste guden skulle deras makt försvagas och det var just det som hände under Akhenatons regeringstid. När Akhenaton och hans fru Nefertiti tillträdde till makten försvagades på i stort sett en dag prästernas ställning drastiskt till det sämre. Nefertiti och hennes man bytte ut den gamla religionen emot en ny som gick ut på att det fanns en allsmäktig gud, Aton som styr jorden genom Nefertiti och Akhenaton. Forskarna är inte överens om denna ändring av religionen var för att de båda skulle få mer makt eller om de var övertygade om att detta skall man tro på. Det stängdes gamla tempel och byggdes nya överallt i Egypten till solguden Atons ära. Alla de gamla gudarnas namn och porträtt höggs bort, även konsten blev annorlunda. Konstnärerna fick strikta order om att måla människokroppen livaktigare och med mer realism än vad de hade gjort förut. Farao Amenothep IV bytte redan under sitt andra eller tredje regeringsår namn till Akhenaton ett namn som betyder ”den som är till nytta för Aton”. Akhenaton grundade staden Akhetaton och gjorde den till huvudstad istället för Thebe.

Nefertitis mystiska liv

Vid Akhenatons 12 regeringsår försvann Nefertiti spårlöst ur de historiska uppteckningarna då var hon ungefär 20 år gammal. Vissa forskare menar att hon efterträdde sin make och blev farao under namnet Smenkhare medan andra tror att hon dog när pesten kom. När Akhenaton dog och Smenkhare regerat i två år blev Tutankhamon farao och tog bort alla spår av Akhenaton och Nefertiti troligen mer eller mindre tvingad av sina rådgivare. De gömde deras mumier och förstörde dem delvis. På grund av detta försök av Tutankhamon att dölja deras existens för eftervärlden har hennes liv till stor del blivit ett mysterium. Det år man säger var det hon dog är i alla fall omkring år 1350 f.kr.

Staden Akhetaton

Landets huvudstad Thebe flyttades 1348 f.kr till ett område vid Nilen 280 km längre norrut. Aton hade uppenbarat sig och berättat att världens skapelse ägde rum just där. På ett par år byggdes en stad med 50...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nefertiti och Akhenaton

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-18]   Nefertiti och Akhenaton
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4074 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×