Är kommunal strategi för turismutvecklingsarbetet i fas med turistisk efterfrågan, för destinationen Gällivare?

1488 visningar
uppladdat: 2004-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Denna uppsats behandlar området turistisk efterfrågan relevant för destinationen Gällivare. I bakgrunden finns ett gemensamt beslut hos samhällets olika aktörer om en destinationsutveckling för Gällivare Kommun. I förarbetet för pågående turismutvecklingsprocess samt i tidigare studier (ETOUR) konstateras däremot ett svagt kunskapsläge på framförallt efterfrågan som ofta likställs med utbudet/utövade aktiviteter. Detta är också utmärkande för svensk planering och förvaltning av naturresurser för friluftsliv och turism. Utan kunskap om efterfrågan försvåras dock möjligheten att förstå orsaker till förändringar och förverkliga visionen för turismutvecklingsarbetet "vi gör människors längtan till verklighet". Syftet med arbetet har varit att analysera turistisk efterfrågan relevant för destinationen Gällivare, samt efterfrågan i förhållande till rådande turismutveckling och kommunal strategi för turismutvecklingsarbetet. De frågeställningar jag använt till detta är följande: Hur ser efterfrågan ut (generellt och specifikt, trender mm)?, Hur ser den efterfrågan ut som lokala turismföretag möter?, Hur överstämmer den turistiska efterfrågan för destinationen Gällivare med turismutvecklingen och kommunal strategi för området? Resultatet visar att efterfrågan på relevanta kvaliteter ökar inom alla turismkategorier av olika orsaker, både generellt ökat intresse för natur och generell ökning av resande samt pga. en mer nischad uppdelning för mer kulturbetonade motiv. Platsidentitet och hemkänsla är huvudmotiv för mer stabila besöksmönster och innefattar främst inhemsk turism. Motiv handlar ofta om kontraster till urban livsstil och sådana kvaliteter inom destinationen kommer att möta en ökande efterfrågan allteftersom urbaniseringsgraden ökar. Det finns ett ökad efterfrågan från andra länder på aktiviteter i subarktiskt klimat som alternativ till liknande mer svårtillgängliga platser och kvaliteter synonymt med norra halvklotet, mot vilka området har konkurrensfördelar. Lokala entreprenörer menar att för dessa besökare är destinationen Gällivare okänd, men finns i ett område med kvaliteter och attraktioner som indikerar en utvecklingspotential. Besökare frågar efter det man hört talas om och Icehotel utgör på detta sätt ett dragplåster, möjligen också markören "Lappland". Gällivare kommuns utvecklingsprojekt är i fas med efterfrågan. Men strategiska dokument saknar en ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Är kommunal strategi för turismutvecklingsarbetet i fas med turistisk efterfrågan, för destinationen Gällivare?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2004-01-01]   Är kommunal strategi för turismutvecklingsarbetet i fas med turistisk efterfrågan, för destinationen Gällivare?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=40751 [2024-05-12]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×