Sydkorea

1 röster
5981 visningar
uppladdat: 2005-04-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bakgrund

Historia

På 1800-talet så var Korea mycket eftertraktat byte för både Kina och Japan och det var Japan som så småningom ockuperade Korea. 1894 startades det japansk-kinesiska kriget och slutade tvärt ett år senare och då blev Korea formellt självständigt men i praktiken styrdes Korea fortfarande av Japan. Efter Rysk-japanska kriget 1904-05 blev reglerna i landet hårdare. Japanerna förde ett mycket brutalt regemente, vissa saker som förbjöds var de Koreanska språket och alla koreaner tvingades byta namn till japanska. Det är nu oppositionsrörelser uppstod. Just under andra världskriget fördes ett par miljoner koreaner som tvångsarbetare till Japan. Det är nu Västmakterna bestämmer att Korea ska bli självständigt.

Den Koreanska halvön omfattar omkring 220 000 km² och då är även Cheju-do ön i söder inräknad. Ytan delas efter att Japanerna kapitulerat efter andra världskriget 1945 i en nordlig, sovjetisk och en sydlig, amerikansk ockupationszon och tre år efter utropades två separata stater, Demokratiska folkrepubliken Korea i norr och Republiken Korea i söder som nu är Nordkorea respektive Sydkorea.

När Sydkorea som var USA-stödda 1948, utropade sin självständighet så skapade det tryck och strax efter utropade de kommunistiska Nordkorea som i sin tur hade stöd av Sovjet sin självständighet. Detta skapades det oro och spänningen mellan nord- respektive Sydkorea och USA respektive Sovjet ökade och utmynnade i Koreakriget 1950-53.

Fredssamtalen påbörjas den 10 juli 1951 efter en invit från Sovjets FN-ambassadör, men det skulle dröja ända till den 27 juli 1953 (med många avbrott däremellan) innan något vapen stillestånd slöts. Stilleståndslinjen består fortfarande av en demilitariserad zon (DMZ). En officiell, undertecknad fred har ännu (år 2004) inte slutits!


Avslut

Nordkorea utmanar ständigt den rådande världsordningen för kärnvapen, baserad på icke-spridningsavtalet (NPT) från 1968. Avtalet tillåter bara de fem stater som är permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd att behålla sina kärnvapen. Alla andra stater skall vara icke-kärnvapenmakter. Och alla dessa skrev så småningom på, utom tre: Indien, Israel och Pakistan.
Nordkorea anslöt sig 1985, men motvilligt och som villkor för hjälp med kärnkraftsteknik från Sovjetunionen. Man krånglade ända från början med de inspektioner som Internationella atomenergiorganet i Wien (IAEA) enligt avtalet skall genomföra.

” 2002 utnämnde Bush Nordkorea som ”axis of evil” de andra två länderna som Bush...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Sydkorea

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-10

    Det verkar bra och sammafattat

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-18]   Sydkorea
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4078 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×