Träd

6852 visningar
uppladdat: 2001-01-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Träd

Bok Fa´gus sylva´tica
Trädet Bok är en bok i familjen bokväxter. Den växer i södra Sverige, Skåne, Blekinge och Halland, och invandrade omkr. 2500 f. Kr. men fick först 2000 år senare stor utbredning.
Trädet är ungefär 40 m högt, och är rakt med silvergrå stam, men har en mycket lövrik och tät krona. Trädets utseende är otroligt varierande, det har tom. fått olika namn som blodbok, pyramidbok, hängbok och vresbok.
Boken är enkönig, både han- och honblommor i samma träd. Den blommar samtidigt som lövsprickningen sker. Men den börjar inte blomma för än den är 60 år. Trädets frukt är en trekantig nöt som kallas bokollon.
Bokveden används till allt från möbler, parketter och vagnar, till glasspinnar och träskor. Boken har högt värmevärde, vilket gör den till bra träkol.



Björk Bet’tula
I Sverige finns tre olika arter, dvärgbjörk, glasjörk och vårtbjörk. De är vanligt förekommande, och vållar ofta problem vid barrskogsföryngringar. Det pga. att de har så stark ungdomstillväxt. Det är ett lövträd som är grönt på sommaren och vållar stora allegiska problem med dess pollen. Björkens frukt är väldigt små nötter fast i två vingar, som flyger med vinden. Barken, som kallas näver, är oftast vit
Björken är enkönig och har både han- och honblommor på samma träd. Trät används i möbler, prydnadsföremål. Förr användes det även till verktyg, skidor, träskor och även som utmärkt bränsle.




Gulröda löv på hösten
I takt med att dagarna blir kortare, nätterna kallare och vintern närmare, omvandlas våra lövträd och blir till färgspakande skepnader. Man kan undra vad träden tjänar på att fälla sina löv, för att sedan framställa nya till våren. Träden känner genom pigmentändringar av hur mörkret faller tidigare för var dag. Det är denna ändring som får trädet att börja suga ut det som är värt att spara ur löven, och det är kvävet. Utan väte blir det ingen fotosyntes och löven blir oanvändbara. Trädet kan visserligen ändå inte ha någon fotosyntes på vintern, då inget mycket ljus finns. I och med att klorofyllet försvinner, ändras lövets färg till rött och gult. Nu är bladen bara till el...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Träd

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-01-23]   Träd
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=408 [2024-04-23]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×