Argumenterande text om rökning

122 röster
147664 visningar
uppladdat: 2005-04-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Varför finns tobak och cigaretter? I dagens samhälle röker så pass många att jag blir rädd, det är inte bra till någonting. De enda som tjänar på det är multimiljard företagen och jag som kommunist är emot allt som har med sådant att göra. Om någon kan nämna någonting som är bra med att röka vill jag gärna höra det.

Enligt en studie gjord av experter från 12 olika länder så orsakar passiv rökning cancer. För en icke rökare som bor med en rökare ökar risken för cancer, särskilt lungcancer med 20-30%. Gruppens arbete har också kommit fram till att rökning är farligare än vad man hittills har förstått. Häften av de vuxna som fortsätter att röka avlider i förtid av tobaksrelaterade sjukdomar, cancer, hjärt-kärlsjukdomar och lungsjukdomar. Av dessa dödsfall inträffar hälften i åldern 35 till 69 år. Livstiden förkortas med mellan 20 och 25 år.
Enligt Socialstyrelsens hälsorapport från år 2004 så inträffar det varje år 500 fall av barncancer p.g.a. föräldrars rökningsproblem.

Med det här vill jag bara fråga samhället, vill vi verkligen ha sådana här saker? På engelskan brukar cigaretter kallas “Death Sticks” och jag tycker att det stämmer in precis. Vill vi verkligen att våra tonårs döttrar och söner ska röka sönder sina lungor innan dom ens har blivit myndiga? Jag tycker det är hela svenska samhället borde skämmas för att tillåta dessa saker, dessa dödsmaskiner. Jag kommer aldrig börja varken röka, dricka eller använda några andra gifter som förstör kroppen.

Vi stöter alla på rökning varje dag, på jobbet, i skolan, kanske t.o.m. i hemmet och jag frågar bara igen, varför gör vi ingenting åt det? Om man tittar på ett vanligt svenskt hem idag, hur ofta röker ingen i familjen? Jag tror att i de flesta svenska hem så röker i alla fall någon i familjen. I mitt hem så röker både min mamma och min pappa, men jag tänker aldrig möta samma öde som dem.

Jag ser ungdomar i min egen ålder varje dag som röker, även i min klass. Vad tjänar det till? Varför gör man det? Det är bara två av många frågor som jag själv frågar mig när jag sitter och skriver den här texten. Ge mig bara en anledning varför cigaretter är bra så ska jag sluta tycka illa om dem, men som sagt, det ända positiva är att multimiljard företagen tjänar på det. Alla som bor i vårat samhälle borde försöka göra något åt detta stora problem.

Jag är glad att socialstyrelsen i Sverige ser relativt hårt på cigaretter och liknande; eftersom tillverkarna är tvingade att skriva något i stil med “Rökning dödar” eller “Rökning förorsakar cancer” på paketen. Men varför inte bara förbjuda det totalt, nu när det är så farligt och förorsakar många dödsfall? Om tillräckligt många...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Argumenterande text om rökning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

 • Inactive member 2006-03-14

  Du verkar vara en pojke med vä

 • Inactive member 2009-02-18

  duktikt

 • Inactive member 2008-12-07

  Grymt bra, tog lite till min argumentationstext :)

 • Inactive member 2008-11-25

  Du ägde dig lite själv där: Ge mig bara en anledning varför cigaretter är bra så ska jag sluta tycka illa om dem, men som sagt, det ända positiva är att multimiljard företagen tjänar på det. Du gav ju själv en bra anledning ;D Annars var den bra !

 • Inactive member 2007-05-21

  Du kommer aldrig dricka??Du

 • Inactive member 2007-05-21

  Inget illa menat*

 • Inactive member 2007-05-21

  Tobaksbolagen omsätter allt fö

 • Inactive member 2008-03-06

  texten handlar absolut inte om

 • Inactive member 2012-06-03

  Texten säger i princip ingenting. Möjligtvis att du är en kille som är smart nog att inte röka, men inte mycket mer. Du hade nog kunnat få till den rätt bra om du hade funderat lite mer djupgående över frågorna som du ställer i texten. Då hade det kunnat bli riktigt intressant. Till exempel , varför röker så många när det är så farligt? hade även varit intressant med någon slags analys kring hur detta påverkar vårt samhälle, både ekonomiskt och socialt.

 • Inactive member 2011-03-29

  Din text innehåller väldigt starka argument men tyvärr så är din text inte så pass väl strukturerad, vilket göra det svårt för läsaren att hänga med.

 • Inactive member 2015-11-21

  Om rökning är skadligt för människans liv, varför de internationella företagen producerar det regelbundet? Det är viktigt att de måste vidta avgörande åtgärder för att stoppa sin produktion och skydda livet för miljontals människor runt om i världen. Såvitt det är känt, många människor dör av rökning som orsakar cancer på lungor. Jag tycker det är viktigt att fabriker som producerar cigaretter bör stängas. Internationella kampanjer mot sin produktion måste vidtas för att skydda livet för många unga människor vars liv är på väg till död. Jag tycker att vi dödar vårt folk med våra egna händer. Men låt oss förespråkar och lobbar för destruktion av alla fabriker som producerar cigaretter i varje del av denna värld. Dessa fabriker kan ersättas med produktion av nyttiga varor till människor. Låt oss kämpa för lycka och välstånd för vårt folk.

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-19]   Argumenterande text om rökning
Mimers Brunn [Online]. http://mimersbrunn.se/article?id=4132 [2018-06-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×

Logga in med Facebook