90-talets Mode

5 röster
29684 visningar
uppladdat: 2005-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

På 90-talet hände en hel del i världen som tex komunismen föll i östeuropa liksom Berlinmuren, VM guld för Tre Kronor, prinsessan Diana dör i bilkraschen, Buch är president i USA alla i årskurs 9 vinglar ut i världen på ostadiga ben och mycket mycket mer! Men det jag ska berätta om är modet för kvinnan under detta årtionde, liksom idag kunnde man redan då se hur de gamla stilarna lämnade sina avtryck här och där i det dåvarande modet. Under 90-talet kunnde man se inslag av 60-talet i tygernas mönster. Färger, mönster och accessoarerna blir allt populärare.
Jag ska bland annat berätta om hur sportkläderna tog form liksom kontorskläderna och det revolutionerande osm hände för de ”större” kvinnorna.


Sportkläder

Under 90-talet ökade intresset för sportkläder. Träningsklädern skulle vara bekväma, vara elastiska och hålla formen så de vanligaste materialen var Lycra/bomull eller Lycra/nylon (Lycra är ett syntetiskt material). Då var basballkepsar på modet men istället för att bära dem bak och fram som tidigare, vände man på dem så att hästsvansen hängde ut vid spännet. Och om man tittar sig runt ser man att det håller än idag. I USA och Europa delade sig meningarna om hur kläderna skulle se ut.

I USA tog man fram gamla traditioner och sa att kläderna skulle vara lika behagliga som en pyjamas men samtidigt snygga, passa och känns amerikanska. Men i Europa inriktade man sig på bomullstyger och exotiska mönster så att man kunnde kombinera de populära sprt- och danskläderna till utlivet och ravefesterna.


Mode på arbetet

I början på 90-talet var det inne med kort kort till långa kavajer i olika färger och material för en kvinna ute i arbetslivet, tillsammans med sjalar och accessoarer. Accessoarer kom att bli mer och mer synliga, som pärlhalsband, handväskor och spännen i alla möjliga olika kombinationer och färger.

Men modet förändrades, såklart, med åren och kvninna fick många kontorsstilar att välja mellan. Kvinnor med höga positioner behövde inte längre klä sig ”manligt” utan fick framhäva en mer kvinnligt look med hjälp av klänningar, skodon, accessoarer och kombinationsplagg i alla priskklasser. Men det måste vara en lämpöig kontorsklädsel. Plaggen på de rymliga eller åtsittande plaggen hade både starka och dämpade färger.


Accessoarer

I början av 90-talet var det accessoarernas tid och kvinnorna bar stora gilttrande örhängen. Det var absolut inget att skämas över om smyckena var oäkta till och med de rika köpte oäkta. Det var inne med glittrande kjedjor lindade flera varv runt hals och handleder, handskar i olika material, det fanns små axelväskor med juvelprydda lås men också de mer traditionella väskmodellerna fanns på modet. Liskom skor fans det klassiska högklackade med diverse utsmyckningar eller varför inte remsandaler med öppen häl. De yngre gick på stilettklackar, 10-15cm, eller platåskor. Och sist men inte minst var det inne med breda skärp utsmyckade med juveler.


Kvinnor med kurvor

Modeindustrin fick plötsligt upp ögonen för kvinnor med kurvor, det vill säga de som behövde storlek 42 och uppåt och inte var mannekängsmala. Detta var mycket bra eftersom en undersökning i USA visade att 60% av kvinnorna behövde storlek 42 eller uppåt. Det superslanka kvinnoidealet hade vairt på modet länge men nu dök det upp till och med upporganisationer för folk med ”normal” vikt och för de som var överviktiga. Detta var lite om modet under 90-talet. Det årtiondet varade ju inte för så länge sedan så en del kommer jag ihåg. Hoppas du haft en trevlig lässtund och kanske lärt dig något nytt.


Rättigheternas kläder

Nu blev också världen uppmärksammad på naturen och djurens rättigheter. Företagen började göra ”gröna”produkter och Greenpeace gjorde reklam för sig genom t-shirts och andra plagg. I och med detta fick djurvännerna sin röst hörd och dåliga imitationer av fuskpälsar dök upp på modet. Vem vill bli attakerad av färg och skällsord på gatan, just för sin päls? Kosmetikaindustrin blev såklart drabb...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: 90-talets Mode

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-30

    Tack! detta var precis vad jag

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-21]   90-talets Mode
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4150 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×