William Shakespeare

8105 visningar
uppladdat: 2005-04-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
I en stad vid namn Stratford-on-Avon levde John Shakespeare och hans fru Mary. John kom från en bondefamilj och studerade handskmakeri men Mary kom från en respekterad familj i grannskapet.
John hade senare en liten handsmakar butik i huset dom bodde i som han trivdes i.

En vacker dag i april år 1564 födde Mary ett vackert barn som fick namnet William Shakespeare. Efter två tidigare missfall blev William deras förste son, och han fick senare fem syskon till. Det gick bra för John och han blev borgmästare, så därför fick William gå i stadens bästa skola, där han fick en mycket bra utbildning. Vid arton årsåldern gifte sig William med en bondedotter som var åtta år äldre en han själv. Hennes namn var Anne Hathaway. William och Anne fick tre barn, Susanna (som föddes bara ett halvår efter deras bröllop) samt tvillingarna Hamnet och Judith (som föddes två år senare). Hamnet dog när han var 11år vilket gjorde William väldigt ledsen.

Dom som kände William visste att var ganska vild av sig. Han deltog tillexempel i förbjudna jakter och stal villebråd i skogarna, efter en sådan händelse rymde William till London (detta hände 1592) och där fick han arbete på en teater. Äktenskapet med Anne var förmodligen inte särskilt lyckligt. William var väldigt duktig både som skådespelare och pjäsförfattare. Hans första verk som publicerades var två långa dikter.

1594 slog han följe med ett nytt skådespelarsällskap under ledning av Richard Burbage. Där han arbetade i mer en tjugo år om skådespelare och pjäsförfattare. Det gick bra för sällskapet och de spelade ofta för Elisabeth I och när hon dog (1603) fick dom kungligt beskydd av James I och blev kallade ”kungens män” vilket, var en stor ära för dom. Shakespeare blev allt mer förmögen tack vare sin andel i The Globe som var den främsta teatern i London. 1597 köpte han ett av de största husen i Stratford, New Place.

Tiden som gick var den mest spännande tiden i Williams liv inom teatern. Dom spelade ofta på hovet och William skrev några av sina mest kända verk. Som, Hamlet och så klart Romeo och Julia…

Dramat utspelar sig i en stad i Verona i Italien. En pojke vid namn Romeo och en flicka vid namn Julia är mycket förälskade i varandra, det ända som hindrar dom, är deras släkter som har varit fiender sedan lång tid tillbaka.
Släkterna handlar om Capulet och Montague.Men Julia och Romeo trotsar sina släkter och bestämmer att gifta sig i hemlighet. Men olyckligtvis så hamnar Romeo i en strid och blir utvisad ur Verona.

Julia släkt bestämmer sig för att gifta bort Julia och Julia blir förtvivlad.
Men en munk kommer till hjälp och ger Julia en drog som kommer värka i 40timmar, meningen är att Romeo ska komma och hämta Julia i släktens gravvalv när Julia vaknar. Sedan ska Romeo och Julia rymma tillsammans långt bort från alla släkter. Men tyvärr så kommer inte meddelandet fram i tid och Romeo får höra att alla säger att Julia är död! Romeo åker genast till släktens gravvalv och där ser han sin älskade ligga död! Olycklig som han blir tar han självmord. Efter bara en stund vaknar Julia och ser Romeo ligga död då tar hon hans kniv och sticker ner i sitt hjärta.
När släkterna hittar dom två förstår dom vilket misstag dom gjort och, släkterna förenas.

De har gjorts många olika filmer om Julia och Romeo och pjäsen är alltid lika sorglig.

Williams sista pjäs hette Stormen. William återvände till Stratford 1611, och var allt mindre i London. Han dog 1616 och begravdes i Den Heliga Treeningehetens kyrka i Stratford. På hans gravsten står det:

Good friend, for Jesus´ sake forbear
To dig the dust enc...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: William Shakespeare

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-21]   William Shakespeare
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4159 [2024-04-26]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×