Medias påverkan på barn och ungdomar

23 röster
43425 visningar
uppladdat: 2005-04-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Media i alla former framställer samhällets värderingar, och alla som inte kan tänka själva följer godtyckligt det som presenteras som ”normalt” .

Barn och ungdomar kan vara väldigt lättpåverkade och tar till sig allt som visas inom media när det gäller både reklam, tidningar och television. En reklam affisch med Claudia Schiffer i underkläder, som är retuscherad där hon är noggrant sminkad och stylad kan leda till osäkerhet hos ungdomar. Barn och ungdomar med sjukdomar som anorexi, bulimi och ätstörningar kan till stor del bero på medias inflytande. Man kan lätt få en förvrängd bild av samhället och människokroppen där allting visas i perfektion, därför vill barn och ungdomar passa in i idealen, därmed kan det leda till sjukdomar som dessa.

Ungdomsvåldet beror också till stor del på media, när unga killar till exempel kollar på en actionfilm tar de till sig av allt som sker, går ut på gatorna och utför det de tidigare sett. Utseendefixering hos ungdomar är inte så konstigt i dagen läge, alla dessa bilder man ser på vackra kändisar som bär exotiska kläder kan leda till utseendefixering, eftersom barn och ungdomar inte är självsäkra så följer de idolens spår. Jag tror att det i framtiden kommer bli ännu värre, ungdomar kommer praktiskt taget gå nakna på stan, de flesta unga killarna kommer ha suttit häktad åtminstone en gång under sin livstid och fler barn och ungdomar kommer drabbas av sjukdomar av alla former.


Medias påverkan

Media kan påverka i gott syfte också. När en naturkatastrof sker som det gjorde i Asien så påverkade media medborgarna väldigt mycket. Genom reklamaffischer, tidningar och television har vi dygnet runt tagit del av offrenas sorg. Folket har därför donerat pengar till offren i Asien. Utan media vore folket i Sverige blinda för vad som skedde där, man kunde inte ha någon aning om vad som skedde i Asien, därför medför media väldigt mycket gott också. Genom nyheter uppmanar man folket till att agera på olika sätt. Program som Efterlyst hjälper poliserna väldigt mycket, folket tittar på tv och ringer in ifall de har information. Tack vare media är folket mer allmänbildat. I olika artiklar lär man sig om olika saker, saker som man inte alltid tänkt på eller förstått sig på.


Direkt och indirekt påverkan

Direkt:
Genom reklam påverkas man direkt, man kanske inte alltid är medveten om det. När jag säger världens skönaste säng, vad tänker då du på? Hästens. Om jag säger ger dig energi så tänker man på Redbull. Reklam är så påträngande, dagligen visas en reklamsnutt omkring 10-20 ggr.
Pepsodent, ger dig vitare tänder. När du senare går ut för att handla tandkräm så köper du Pepsodent, inte kanske för du sett den på tv, utan för att du matats in med inflytande reklamsnutten gav dig och du tar till dig mer av Pepsodent.

Indirekt:
Låt oss säga att vi befinner oss i en lokal där 200 personer är samlade för att möta två partiledare från Moderaterna och Socialdemokraterna. När var och en talar för sin sak så tar olika personer till sig av det de sagt. Jag kanske känner mer sammanhörning till Socialdemokraterna men min näste känner så till Moderaterna. Partiledarna kallas då opinion ledare. Jag återvänder hem, berättar för min make vad som hänt och därmed påverkas han också av d...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Medias påverkan på barn och ungdomar

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-07

    bra arbete!

Källhänvisning

Inactive member [2005-04-29]   Medias påverkan på barn och ungdomar
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4196 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×