Spring Lola - Filmrecension

5838 visningar
uppladdat: 2005-05-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Filmen Spring Lola som är en annorlunda tysk produktion. Som handlar om en flicka vid namnet Lola (spelas av Franka Potente) som i en kamp mot tiden måste få fram 100 000 mark till sin pojkvän Manni som ligger i trubbel med den undre världen. Manni lägger över all skuld på Lola när han olyckligtvis glömmer pengarna på en tunnelbana och en uteliggare tar dem. Självklart är Lola en omtänksam flickvän och fullkomligt springer genom hela filmen för att rädda livet på sin pojkvän. Vilket är väldigt tur för Manni som inte tar speciellt stort ansvar för sina gärningar och är ganska otålig och räknar med att Lola alltid ska ställa upp för honom. Lola är en mycket färgstark person med yvigt rött hår, gröna byxor och det är hon lyser upp filmen i den gråtoniga staden med dess människor omkring. Miljön runt omkring detta par framhävs som olyckligt och fullt med tristess. Det enda som räknas är allt för kärleken. Det är även detta som känns viktigt i filmen, att två personer hjälper varandra i vått och torrt, även om detta inte speciellt tydligt kommer fram så känns det som att det ligger i grunden.

Det som gör Spring Lola så unikt och härlig är hur den är uppbyggd. Det är i huvudsak en och samma berättelse, men som går om tre gånger och har olika händelseförlopp beroende på vad personerna i filmen gör, värderar eller känner. Jag har aldrig sett någon film tidigare med detta upplägg, men jag gillar det jag sett och jag tycker att det stärker filmen syfte och budskap som mycket tydligare kommer fram. Det starkaste som jag tror att filmen vill att vi ska veta är att en liten händelse kan ändra ett helt händelseförlopp och att allt vi gör och säger får sina konsekvenser, men även att vi människor lever efter tiden istället för att leva livet fritt. Detta kan även kännas igen bland all stress som vi lever idag med, att springa från ett ställa till ett annat. Genom att se dessa tre berättelser som i grund och botten har samma mål sluta olika och innehålla olika är mycket spännande och överraskande. Varje gång en ny del av filmen börjar så blir jag lika förvånad över vad som sker personerna och hur deras handlande är i olika situationer, men det är även detta som gör att filmen går hem hos mig.

Genren på denna film är mycket svår att bestämma, men jag skulle vilja säga att det är en Actiondrama. Även om det inte är speciellt mycket action så är känslan att action ligger nära mycket stark. Handlingen handlar mycket om ett problem som är med den undre världen och detta är mycket typiskt för action filmer.

Filmens teknik är något som måste uppmärksammas eftersom de använder av så många olika tekniker. Musiken i filmen är på många ställen stressig och ger oss den känsla som vi behöver när vi ser Lola springa mot tiden. Tiden är i filmen mycket viktig och de tickande ljuden i början säger en hel del vad som filmen kommer att handla om. Filmen har även många snabbt klippta scener som också hetsar upp stämningen, och får känslan att bli starkare. I filmen använder de många närbilder som förtydligar ansiktsuttryck och medkänsla och stressen känns nära. I vissa delar av filmen när någon tänker tillbaka i tiden visas filmen i svart vitt och utan att förklara så förstår vi att det är något som har hänt förut, detta ger filmen mer variation och i vissa delar innehöll filmen även delar som såg ut att vara amatör filmat. Genom dessa tekniker höjer de filmens innehåll mycket och jag tror inte att filmen skulle fungera lika bra utan det.

Jag tycker att filmen är en skön berättelse som fick mig att inse hur mycket allt som vi gör och säger betyder för framtiden och att allt vi gör ger konsekvenser som kan orsaka problem eller frambringa lycka. Skådespelarnas insatser tycker jag är bra, men i vissa sekvenser känns Lola som lite tvivelaktig och tillgjord mycket...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Spring Lola - Filmrecension

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-03-20

    En jättebra analys av filmen,

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-09]   Spring Lola - Filmrecension
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4214 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×