Historien om James Dean

4 röster
13391 visningar
uppladdat: 2005-05-11
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning.

Jag har valt att arbeta om James Dean då jag inte vet mycket om denna legend. Han är väldigt intressant då han blivit en stor kultfigur trots att han bara hann med en handfull filmer. I detta arbete så förlitar jag mig helt på Internet då James Deans historia är välberättad och därför blir det lätt att hitta skillnader i källor.


2. Uppväxten

James fullständiga namn är James Byron Dean och föddes den 8 februari 1931. Han föddes på en gård i Marion, Indiana. Pappa Winton Dean var tandläkartekniker och mamma Mildred Wilson Dean var bonddotter. Strax efter födseln så flyttade familjen till Fairmount, Indiana. Under tidsperioden i Fairmount så bodde i 3 hus inom stadens gränser och i ett litet hus norr om staden.

När James var 5 år gammal så flyttade familjen till Santa Monica, Kalifornien. När James var drygt 9 år gammal så dog hans mamma i cancer och begravdes i Grant Memorial Park i Marion.

Pappa Winton bestämde då att Dean kanske istället borde bo med sin farbror och faster vid namn Marcus och Ortense Winslow, där bodde också James kusin Joan. Så James flyttade tillbaka till Fairmount och bosatte sig på deras gård. När James var 13 år så fick han ännu en kusin, Marcus Jr.


3. Utbildningen och startskottet.

Han började skolan i Fairmount West Ward och 1945 så började han i Fairmount High School. Där var han väldigt duktig på både drama, idrott och bild. När han senare gick ut 1949 så fick han också priser i dessa ämnen.

Efter skolavslutningen så kom James in till Santa Monica City College, Kalifornien för att studera rättskunskap men ändrade sig 1950 och bytte till U.C.L.A (University of California, Los Angeles) där han läste Drama i två år. När han läst klart så åkte han vidare till New York för att få sitt stora break. Han väntade i drygt två år för att få stå på Broadways scen. Vilket han gjorde galant i ”Se jaguaren” med Arthur Kennedy och Constance Ford. Efter denna teater så fick han givetvis lättare att hitta jobb och i rollen som en arabsmed i ”immoralisten” så vann han Daniel Blum Award som den mest talangfulla nykomlingen och ett filmkontrakt i Öster om eden.


4. Stjärnan James Dean

När publiken såg Öster om Eden så fick de se James Dean och Julie Harris i huvudrollerna. James tog publiken med storm vilket gav honom stjärnstatus över en natt. Han blev bl.a. nominerad för ett Academy Award och vann publikomröstningen för Bäste skådespelare 1955. I hans andra film, som mer eller mindre har speglat hans liv. I Ung rebell spelar Dean med Natalie Wood och Sal Mineo.

Det första James köpte i Hollywood var en ståtlig Palomino häst, sedan köpte han en motorcykel och slutligen en Porsche Spyder 550 för $7000, som han sedermera dog i. James som var en riktig bilfantast tävlade själv i diverse bilrace, under inspelningen av Jätten förbjöds han av filmstudion att delta i biltävlingar för att inte skada sig. Dagen efter filmen var klar så förberedde James sig gladligen för en av årets viktigaste biltävlingar. Han lämnade Los Angeles till förmån för biltävlingen när han plötsligt frontalkrockade med en annan bil och dog ögonblickligen, endast 24 år gammal. James förflyttades tillbaka till Winslows familjegrav i Fairmount, endast ett stenkast från gården han växte upp i. Begravningen hölls i Fairmount Vänskapskyrka den 8 oktober, 1955.


5. Filmerna

1. Fixed Bayonets (1951) Statist.
2. Sailor Beware (1952) Sekond hos en boxningsmotståndare
3. Has Anybody Seen My Gal? (1952) Yngling vid Läskfontän.
4. Trouble Along the Way (1953) Statist
5. Harvest (1953) (TV) Paul Zalinka
6. East of Eden/Öster om Eden (1955) Cal Trask
7. Rebel Without a Cause/Ung Rebell (1955) Jim Stark
8. Giant/Jätten (1956) Jett Rink


6. Kultstatus, hur?

James Byron Dean ser jag mer som en myt än en legend. Helt enkelt en kille som var före sin tid. Denna kille hade dock en gåva, att trollbinda en publik, både på film och scen. Jag har läst många citat från folk som träffat James och en etsade sig fast väldigt mycket i mitt huvud,

It´s a good thing James Dean died when he did. If he´d lived, he´d never have been able to live up to the publicity. -- Humphrey Bogart.

Detta håller jag med om, James dog ung och på toppen av sin karriär och kommer alltid att minnas som den talangfulla skådespelaren han var. Men tänk ifall han blivit 30 år äldre, valt fel huvudroller för honom och kanske t.o.m dalat ner på sitt pedestal. Jag hade hellre sett att James blev äldre men Humphrey Bogart kan ha rätt.


7. Jämförelse, Elvis Presley och James Dean

Både Elvis och James var unika på sitt eget sätt, Den ena gjorde karriär i musik och rundade av med att också spela huvudrollen i många bra filmer medan den andre dog i toppen av sin karriär och missade mycket av livet. Elvis kanske rent av t.o.m fyllde tomheten i Hollywood efter James bortgång.

James var 4 år äldre än Elvis och gjorde sin sista film ett år innan Elvis gjorde sin första. Elvis var inte bara en bra skådespelare utan också en makalös sångare och dansare, något James också kan ha varit, men aldrig hann med. Vilket kan ha bidragit till en del av myten till James Dean. Elvis blev också mycket äldre än James vilket bidrog till att han hann med mer och därför också kan ha blivit mer känd. Elvis hann med 31 filmer samtidigt som han släppte skivor och turnerade medan James endast hann med 3 filmer av samma kaliber.

Min slutsats till detta är att båda stod för en underhållning som världen nog aldrig mer kommer att se. Risken för att Elvis blev ett större namn än James är att han började göra filmer i ett bra skede, Hollywood skrek efter rebeller sedan James bortgång.


8. Källkritik

Informationen jag hittat på diverse hemsidor har varit snarlik varandra, det har inte skiljts något åt utan det har snarare varit bristande information angående namn och sådant på vissa hemsidor.
James Deans Museum gav en bra historia om allt i princip, vilket verkar trovärdig då historian berättades snarlikt på International Movie Database. Sedan använde jag susning.nu för att komma igång med skrivandet, få översättning på filmerna osv.


9. Avslutning

Den här uppsatsen var riktigt rolig att jobba med då jag hittade mycket information om James Dean. Jag har en tendens att ta på mig lite för svåra föremål för uppsatser, vilket gör att det brukar bli ett ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Historien om James Dean

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-11]   Historien om James Dean
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4234 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×