Kräftfisket i Råneälv: en analys av institutionerna som reglerar en gemensam resurspool

1878 visningar
uppladdat: 2005-01-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Kräftfisket i Råneälv utgör en gemensam resurspool, en sk. common - pool resource (CPR). Runtom i världen utarmas sådana resurspooler i allt snabbare takt eftersom ett stort problem med allmänna resurser är att de kan tömmas men det är mycket svårt att stänga användare ute. Kräftbeståndet i Råneälv är av arten flodkräfta, vilken är väldigt känslig för både sjukdomar och miljöförändringar. Vad är det då som gör att man fiskat kräftor i Råneå sedan 1960-talet och det finns inga tecken som tyder på att resursen skulle vara hotad av överutnyttjande? Detta trots att resursen måste möta även både biologiska och ekonomiska potentiella hotbilder. De regler som den amerikanske professorn Elinor Ostrom med kollegor återfunnit som en sorts nyckelförutsättningar hos fungerande förvaltningssituationer bildar designprinciper för utformandet av institutioner för hållbar förvaltning. Dessa åtta (sju används i uppsatsen) designprinciper har kommit fram genom mer än femton års forskning om gemensamma resurspooler världen över. Går det att återfinna dessa i organisationen runt kräftfisket i Råneälv och beror den lyckade förvaltningen på eventuell förekomst av dessa designprinciper eller behövs det mer för att allt ska fungera? Uppsatsens syfte är att analysera institutionerna runt den gemensamma resurspoolen som kräftbeståndet utgör med hjälp av Ostroms designprinciper och the IAD ? framework. Dessa både formella och informella institutioner möjliggör ganska stora regelbundna uttag ur resursen. Ändå överlever den och dessutom utökas. Dessutom undersöker uppsatsen om det finns ytterligare faktorer så som förekomst av socialt kapital eller speciella fysiska, biologiska orsaker till den hållbara förvaltningen. Frågeställningarna är
  • Vilka är de regler och institutioner som organiserar förvaltningen av den gemensamma resurpoolen kräftfisket i Råneälv så att den inte riskerar utarmning?
  • Varför ser de formella och de informella institutionerna ut som de gör?
  • Vilken betydelse har de traditioner och festligheter som är förknippade med fiske och ätande av kräftor, för skapande av socialt kapital och resursens bevarande?
Uppsatsens tredje kapitel tar upp en del biologi i syfte att förstå varför vissa regler ser ut som de gör. Enligt IAD?framework och Mark T. Imperial, forskare i ämnet CPR:s, börjar alltid analysen av institutioner i den biofysiska världen eftersom den påverkar vad institutionerna behöver skydda resursen ifrån. Genom litteraturstudier av lagtexter och en kvalitativ intervju med byaåldersmannen, ordförande och talesman i Rånbyns samfällighetsförening, fann jag de regler som organiserar förvaltningen av resurspoolen. De har på alla nivåer stora likheter med vad the self - governing model och IAD-framework funnit som nyckelförutsättningar för hållbar förvaltning. Och det har nog en stor del i den lyckade situationen. Det sociala kapitalet är dock svårt att se och mäta, men man kan få indikationer på att det finns genom att studera normerna i samhället, den lokala kunskapen om resursen och i vilken utsträckning användarna faktiskt följer reglerna. Det handlar om att lita på "de andra". Det spelar ingen roll om reglerna är framtagna enligt konstens alla regler om inte användarna följer dem. Regler fungerar inte av sig själva...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kräftfisket i Råneälv: en analys av institutionerna som reglerar en gemensam resurspool

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-01-01]   Kräftfisket i Råneälv: en analys av institutionerna som reglerar en gemensam resurspool
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=42834 [2024-05-14]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×