Vietnamkriget

5 röster
17836 visningar
uppladdat: 2005-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:

Jag ska börja skriva det här PM: et som ett specialarbete i So – Sv. Vietnamkriget är väldigt intressant än idag eftersom man kanske inte vet vad som hände och vad det berodde på. Det hände en hel del grejer i Vietnam under den tiden. Bland annat uppkom det ett antal nya vapen som fortfarande är aktiva idag på ett eller annat sätt. Ni kommer att få läsa mer in på Dioxin, det verkande ämnet i växtbekämpningsmedlet ”Agent Orange” som användes under den tiden. Den bevisades vara extremt farlig och många har blivit drabbade av dess effekter. Ni kommer också att få veta vad Napalm är för något och vad det har för effekter. Dessutom kommer ni att få läsa om fler saker som är relativa till ämnet.


Bakgrund:

Kalla kriget:

Kalla kriget började strax efter andra världskriget. Hela saken började när man delade Tyskland till Östtyskland och Västtyskland och efter det så började USA och Sovjetunionen att kapprusta och hota varandra med tomma hot som till slut mycket väl var på väg att förverkligas. De båda länderna började tävla om vem som hade den starkaste styrkan i sina arméer. Dem började hota varandra att ifall de inte rustade ner sin arme så skulle de rusta upp sina arméer och så fortsatte det tills det höll på att bli krig när Sovjetunionen placerade sina robotar på Cuba.


Trumandoktrinen:

Trumandoktrinen är en uppgörelse eller snarare ett löfte som USA lovade när de var i otakt med Sovjetunionen och den gick ut på att USA skulle hjälpa de länder som blivit beroende av Sovjetunionen eller var på väg att bli kommunistiska mot sin vilja. Sovjetunionen var ett väldigt starkt land just då. USA skapade Trumandoktrinen för att hjälpa och bevara de andra länder som kanske skulle bli tvingade att bli kommunistiska. Det var Harry Truman som skapade Trumandoktrinen från första början. Han berättade om doktrinen år 1947 den 12 mars. Efter att han berättat om det var USA tvungna att göra som de hade sagt. Om de inte skulle göra det så skulle folk tro att de bara sa saker och inte stod för det de har sagt.
Så Trumandoktrinen ställde till en hel del problem, inte bara för USA utan även för Sovjetunionen också, inklusive ett fåtal andra länder.


Vietnams historia:

För att kunna ta reda på orsakerna till kriget måste jag gå långt tillbaka i Vietnams historia och ta del av en mängd fakta kring landet. Kina regerade i Vietnam i hela 1000 år, under Kristi födelse var detta. De påverkade språket och kulturen och utvecklade en nationalism som än idag präglas av landets ledare. Vietnam försökte länge driva bort Kineserna ur det som egentligen var deras land från början. De lyckades till slut att år 983 driva ut dem ur landet. Kina, försökte ett antal gånger slå tillbaka och erövra landet ännu en gång, men misslyckades.

Vietnam hade blivit en stor stat, inte bara till makten utan även landets arme och vapen uppgraderades. Det som nu är den södra delen av landet, erövrades i slutet av 1700-talet. Men Vietnam fick inte vara fritt någon längre tid. Fram till 1867 hade Frankrike koloniserat hela södra delen av landet. Detta gick att genomföra då några katolska missionärer hade verkat i Vietnam under 1500-talet och genom dessa kunde fransmännen, men sin armé, ta över södra Vietnam.1885 var Vietnam internationellt känt som ett franskt protektorat, de hade blivit en stat som var underlägsna. 1902 slogs Vietnam ihop med Laos och Kambodja som också de var franska besittningar, det var då de tillsammans bildade Indokinesiska unionen. Detta var en intressant handling eftersom det senare ledde till Vietnamkriget.


Kommunistparti:

1930 bildades Indokinas kommunistparti av bland annat Ho Chi Minh. 1945 bröt andra världskriget ut och Vietnam erövrades av Japan, och de lät fransmännen fortsätta styra området. Tillsammans utnyttjade de både länderna Vietnam. Deras hänsynslösa politik ledde till att 2 miljoner invånare dog i hungersnöd. Men de fick motstånd i kommunistpartiet som gjorde en nationalistisk folkfront, kallad Viet Minh. Tack vare att Ho Chi Minh återvände, (han hade nämligen varit utomlands ett par år), kunde Viet Minh ta kontroll över en stor del av landet. Den 2 september 1945 kunde Ho Chi Minh utropa Demokratiska republiken Vietnam. Av okända skäl beslöts dock att området norr om 16:de breddgraden tills vidare skulle befästas av kineserna medan området söder om det skulle ockuperas av britterna. Med brittisk hjälp kunde nu fransmännen ta sig in i södra Vietnam och den här gången utnyttjade Vietnameserna detta och tog hjälp av Frankrike för att få ut kineserna i norr. Sen lät de fransmännen återvända till den norra delen av landet, i gengäld att Vietnam fick erkännas som en självständig stat inom det franska väldet. Efter valet i januari 1946 bildade Viet Minh regering. Förhållandet mellan Vietnam och Frankrike blev mer och mer fientligt, till slut utbröt det ett krig. Kineserna var väldigt angelägna om att få bort fransmännen från Asien och stödde Vietnam medan USA stod bakom Frankrike. 1954 kom det avgörande segern vid basen Dien Bien Phu i maj, då Viet Minh gjorde slut på fransmännen.


Vietnam frågan:

Den kom att bli ett väldigt intressant ämne i Europa och det pratades mycket om landets framtid. Det bestämdes i Genéve att Vietnam skulle delas vid 17: e breddgraden. Kommunisterna, med Viet Minh, skulle sitta i norr och fransmännen i söder. USA hade stort inflytande på den franskstyrda södra delen av Vietnam och detta ledde till att den USA-stödde katoliken Ngo Dinh Diem valdes till premiärminister. Ngo Dinh Diem blev president efter en tvivelaktig folkomröstning. Hans styrelsesätt utvecklades till diktatur. Buddhisterna i söder och kommunisterna i norr ökade trycket på Diem och 1960 bildades Nationella befrielsefronten (FNL) i södra Vietnam för de som ville bryta sig ur Diems regim. Men södra
Vietnam hade resurserna, och detta ledde till att de kunde utveckla ett system med konstlad krigsekonomi medan de i norr utvecklade ett system baserat på tung industri och ett lågproduktivt kollektivjordbruk. Kommunisterna försökte reparera de skador, fransmännen orsakat under deras intåg 1954. De fick stor hjälp av bla. Sovjetunionen och Kina. Som rådgivare till fransmännen kom 1950 de första amerikanska militärerna. Efter hotet av ett kommunistiskt maktövertagande, ökade president John F. Kennedy den amerikanska styrkan.1962 började man fösa samman befolkningen på landsbygden för att isolera den kommunistiska gerillan, något som bara förvärrade läget. Amerikanerna hade blivit trötta på Diem, så 1963 mördas han i en kupp, som var stödd av USA.


John F. Kennedy:

John F. Kennedy mördades i Dallas efter trettiofyra månaders presidentur. Vid den tidpunkten hade antalet amerikanske rådgivare kommit upp i ca 16 000, och deras främsta uppgift var att utbilda, träna och ge moral åt Sydvietnams armé, som var upp till 200 000 man. Kina framstod fortfarande som den egentliga drivkraften i Vietnamkriget, enligt tidigare etablerad åsikt i Washington. Lyndon B Johnson, nu president i USA, drog en slutsats om att man borde aktivera det ännu hemliga kriget och öka stödet till Sydvietnam. Efter att Diem störtat, växlade generalerna väldigt men en sak var gemensam för dem alla, deras auktoritära (maktfullkomlig) karaktärer. I USA tilltog intresset att börja bomba Nordvietnam efter Viet Minhs framgångar i Sydvietnam, framförallt på landsbygden. Intresset var mycket stort men den amerikanska presidenten ville ha kongressens fulla stöd för att aktionen skulle sätta igång.


”Krocken” i Torpino:

Amerikanska marinfartyg och nordvietnamesiska torpedbåtar råkade samman i Torpino, och de beskyllde varandra för att ha startat. Det sägs att det var USA som startade det hela, men man har inte funnit några bevis. Johnson blev rasande på nordvietnameserna och gav order om anfall i form av luftangrepp mot marina baser i Nordvietnam. Samtidigt fick han kongressens fulla stöd för kriget. Detta betydde att presidenten hade full rätt att slå tillbaka med alla medel, men bara ifall fienden skulle anfalla amerikansk militär. Denna fullmakt gällde inte bara i Vietnam utan hade räckvidd för fred och säkerhet även i hela området i sydöstra Asien, som omfattades av alliansen SEATO. 1964 rådde det enighet mellan Presidenten och hans rådgivare om att man borde bomba Nordvietnam. Verkställigheten dröjde några månader på grund av att man var mitt i en valperiod. Men i februari 1965 inleddes ett luftkrig, då gerillastyrkor anföll ett läger för amerikanske rådgivare i Pleiku. Den amerikanska styrkan ökade snabbt och 1968 beräknades amerikanska militärer i Vietnam vara en halv miljon. Kriget blev hårdare och fler nordvietnameser anslöt sig till FNL samtidigt som det Sovjetiska och Kinesiska stödet till gerillan ökade. USA försökte bekämpa FNL genom att förstöra gerillakontrollerade områden, genom att använda kemisk krigföring. Men USA förstod att kriget skulle bli svårt att vinna. Kostnaderna var orimliga och alldeles för många amerikanska soldater hade mist sina liv. Man hade inget annat val än att sluta fred med Nordvietnam. Förhandlingar gjordes i Paris, samtidigt som bombningarna i norra Vietnam slutade. Men i söder fortsatte bombningarna som vanligt. Protesterna i USA bara ökade bland ungdomar och fredsorganisationer och president Johnson kunde inte ställa upp för omval.


Richard Nixon:

Presidenten valdes om och då vart Richard Nixon president som omedelbart minskade på antalet amerikanska soldater. Förhandlingarna i Paris utvecklades till en konferens med deltagande även av Sydvietnam och FNL. Men USA gjorde ett snedsteg, de misslyckades att

bomba sönder de nordvietnamesiska försörjningslinjerna till södern. Detta ledde till att även Laos och Kambodja drevs in i kriget. Våren 1972 inledde Nordvietnam med en ny offensiv som svarades av USA med att återuppta bombningarna i norr och minera nordvietnamesiska hamnar. USA började bomba de större städerna Hanoi och Haiphong, vilket i sin tur ledde till att Nordvietnam praktiskt taget var tvungna att ingå i ett fredsavtal som undertecknades den 27

Januari 1973. I fredsavtalet stod det bland annat att USA skulle ta ut sina trupper från hela Vietnam, vilket de också gjorde. Med en förlust på 58 000 man var det stora landet i väst mycket, mycket besviket. Men kriget fortsatte ändå fast i mindre skala. Nu när amerikanarna flyttat sina trupper, låg Sydvietnam vidöppet. Den sydvietnamesiska Saigonarmén hade inget annat val än att fly i panik och provins efter provins erövrades, flera ens utan motstånd. President Thieu flydde landet och en vecka senare intogs Saigon. Med ett kommunistiskt maktövertagande skickades personer från den gamla regimen till läger där de "skolades om" för att senare komma tillbaka som kommunister. Socialistiska republiken Vietnam grundades 1976 efter att ett allvietnamesiskt val hade hållits. Detta var början för Vietnam att starta om och bygga upp landskapet som förstörts.


Syfte:

Syftet med detta PM är att ta reda på bland annat vad som utlöste det hela. Vad det användes för kemiska stridsmedel. Det jag inriktar mig mest på är då kemiska stridsmedel som användes då. T.ex. Vilka som användes och vad de gjorde. Hur det är nuförtiden efter alla kemiska medel som användes.


Frågeställning:


• Vilka kemiska stridsmedel använde USA under Vietnamkriget?

• Vilka var de, vad hade de för effekter och vad bestod de av?


Undersökning:

Kemiska stridsmedel: Det användes många olika vapen och krigsmedel under krigstiden. De kanske största var Napalm och Agent Orange. De var båda vapen använda av USA. Napalm kan beskrivas som en vätska liknande bensin bara det att den omvandlats till en sorts gelé. Denna gelé gör att, försöker man ta bort den brinnande gelébiten, sprids bara elden och orsakar värre skador. Agent Orange är ett ämne som man trodde bara skadade växtligheten, men det var helt fel. Amerikanarna spred detta över Vietnam för att skada växtligheten och för att skogen och buskar skulle tappa sina löv, eftersom Gerillan kunde terrängen bättre så kunde de gömma sej och därför skapa många och åter många bakhåll. Vad man då inte visste om var att det var mycket skadligt även för människor. Idag lever många med missbildningar

på grund av detta mycket hemska gift. M-79 "Grenade Launcher" granatgeväret var ett 40mm singelskottvapen som kunde skjuta högexplosiva granater och rökbomber upp till 350 meter. Vapnet hade en psykologisk effekt på soldaterna som kände sig isolerade på de utspridda
Baserna. Vapnet var farligt att använda på nära håll och klassades som värdelöst i närstrid. Senare konstruerades M203 som kunde monteras direkt under M-16-geväret. Ett M-16 som användes av såväl amerikaner som vietnameser. I början var vapnet ökänt bland soldaterna på grund av dess förmåga att låsa sig och inte fungera. Den cyniska inställningen var "You are OK as long as you don´t get wet". US Air Force var helt klart det överlägsna flygvapnet i Vietnamkriget. Amerikanska armén kontrollerade fler flygplan (mest helikoptrar) och flottan gjorde många liknande uppdrag ifrån hangarfartygen men amerikanska flygvapnet ansvarade för mer destruktiv energi än dom andra kombinerat. Amerikanska flygvapnets åtaganden i Vietnam började i slutet av 1961 när president Kennedy skickade dom första stridspiloterna. De var utrustade med propellerdrivna

A-26 bombplan, T-28 attack/träningsplan och C-123 transportplan ombyggda för att spruta växtbesprutningsmedlet Agent Orange. Flygplanet (F-105 Thunderchief) fick äran att ha skjutit ner det första ryska MiG planet över Vietnam. Senare och efter mycket tekniska problem utvecklades ett nytt plan som kallades F-111, uppdaterade versioner användes fortfarande under kriget i Iraq 1991.


”Agent Orange” Användes som ett växtbekämpningsmedel för att få bort alla växter ute i skogen eftersom soldater gömde sig där. USA råkade ofta i bakhåll av Vietnameser. De kände skogarna utantill. De kunde attackera när som helst på dygnet och vart som helst. Men felet var att ”Agent Orange” var skadligt för människorna. De fick hudutslag som var förödande då och nu eftersom att det också är ärftligt. Medlet var effektivt för att få bort löven från träden som det var tänkt från början. Men man hade inte räknat med att det också skulle vara skadligt för människorna varken då eller nu.

”Agent Orange var ett av de farligaste vapen de använde, även fast det inte var menat som ett vapen. Här kommer lite om exakt vad det innehåller och vad för effekter det hade. Det innehåller bland annat ett giftigt ämne som heter ”Dioxin”. Dioxin ämnet är Cancerframkallande. Röda korset i Vietnam har grundat en fond för växtbekämpningsmedlet Agent Oranges offer. Medlet har nu börjat gå in på att skörda sin tredje generation offer, trots att det är 27 år sen, USA sprejade stora mängder över södra Vietnam.

Bakgrund: Agent Orange placerar bl.a. missbildningar i livets själva väsen - i människors gener och på foster. Det är en fruktansvärd tanke att kriget nu fortsätter i barnbarnen, sade John Geoghegan, ansvarig för Vietnambiståndet inom Internationella Röda korset.
Ingen vet hur många människor som lider av Agent Oranges effekter. Amerikanska flygplan sprutade ”Agent Orange” över stora djungelområden under tio års tid för att nordvietnamesiska trupper inte skulle kunna gömma sig bland djungelns blad och löv. Gissningsvis av antalet offer varierar mellan 10 000-tals och ett par miljoner vietnameser.
I april startade premiärminister Phan Van Khai den första rikstäckande enkäten, som ska vara klar nästa år, som ska försöka ta reda på hur många drabbade som finns i hela Vietnam i dagsläget. Och veteraner från fyra länder har stämt de amerikanska tillverkarna för att giftet ska ha orsakat kroniska sjukdomar, missbildningar och dödsfall.
USA sprejade cirka 45 miljoner liter Agent Orange över Vietnam fram till 1971, då laboratorieprov visade att ingrediensen dioxin kan orsaka cancer och fosterskador. En kommitté i Vietnam som utreder giftets effekter har sagt att dioxinhalterna nu sjunker, liksom fosterskadorna, men utländska forskare är fortfarande oroliga för att gruvdrift kan komma att dra upp mer dioxin ur marken och göra ännu mer skada.

Statistik/Effekter: De uppskattar att en sjättedel av dåvarande Sydvietnam dränktes i giftet. I det området bodde två miljoner människor.
På de flesta platser har antalet fosterskador minskat kraftigt sedan mitten av 80-talet, men i vissa områden som sprejades upp till fyra gånger började inte antalet missbildade barn sjunka förrän på 90-talet .De vanligaste missbildningar är förvridna armar och ben, samt ögon utan pupiller. Först trodde de inte att kemikalierna skulle påverka ens den andra generationen. Men det kom fram att dioxin kan stanna i marken väldigt länge, sade Hoang Dinh Cau, som är ordförande för kommittén. Han berättade om familjer som fött åtta barn där alla var missbildade. De allvarligast missbildade barnen behandlas i elva särskilda "fredsbyar", som totalt kan ta emot cirka 500 barn, sade Cau. Fler sådana byar planeras att byggas för att hjälpa till med det stora problemet pga. Agent Orange. Konstigt att ett växtbekämpningsmedel kan ligga kvar i marken i över 27 år. Det verkande ämnet i det krigsmedel USA använde är en kemisk förorening skapad av människan kallad TCDD som också är det giftigaste ämnet på jorden just nu. Det är ett så kallat klorerat ämne som upptäcktes i bekämpningsmedel.

Dioxin är inte ett bestämt ämne, det är precis som med en alkohol. En alkohol är bindningar av olika ämnen. Dioxin består av sammanlagt 210 föreningar, Dioxinerna är uppdelade i två familjer på samma sätt som det finns en karboxylgrupp. Dessa två familjer heter nämligen Dibensodioxin och dibensofuran. Vissa av dessa ämnen i dessa familjer är nästan helt ofarliga men det finns undantag för det, TCDD är det ämnet som man vet idag är det giftigaste på jorden just nu. Kemiska namnet på TCDD är Tetreklorodibensodioxin. Man har ju ingen praktisk användning av dessa ämnen. Så dessa ämnen har inte tillverkats i stor mängd, men det är skrämmande att det finns dessa ämnen ifall det skulle bli ett tredje världskrig.

Effekter: Dioxiner orsakar hudskador hos djur och klorakne på människor, nedsättning av immunförsvaret, störningar av reproduktion (inklusive fosterskador) och tumörer. Men högre doser ger avmagring, som mycket väl kan leda till döden. Dioxin kan bidra till att män kan få

svårare att få söner än om de inte får i sig Dioxin. Än värre är det ifall du utsätts för det om du är i de yngre åldrarna. Dioxin verkar också genom att vara hormonstörande, normalt sätt föds det fler pojkar än flickor men om mannen har blivit utsatt för Dioxin blir skillnaden oerhört stor. I genomsnitt föds det 106 pojkar på 100 flickor. Dioxinet sätter stopp på det ska du se,

Utsatta män producerar 88 pojkar på 103 flickor. Det blir ingen skillnad ifall kvinnan har blivit utsatt för Dioxin. De svenska myndigheterna råder höggravida kvinnor att äta östersjöfisk mer än en gång i månaden. En miljöforskare har för första gången hittat det bakteriedödande ämnet Triclosan som kan vid förbränning förvandlas till det ökända giftet Dioxin. Hon hittade det i mörtar i Gråbo utanför Lerum. Ämne i fisk som kan omvandlas till Dioxin, vad kan man äta riskfritt egentligen?


Napalm: Napalm består av saker som man har hemma såsom bensin och gelatin. Men det är ändå svårt att göra Napalm hemma eftersom att det måste bland annat vara exakt rätt grader när man värmer bensinen och det ska absolut inte koka. Napalm användes också som ett växtbekämpningsmedel men främst för att bränna ut soldater ur skogarna och för att ge stöd åt USA när de låg i underläge. Det är ett fruktansvärt ämne som klibbar sig fast och desto mer man försöker ta bort det desto större blir skadan. Rör man det så sprids Napalmen runt på kroppen och skadar en större yta. Den går inte heller att släcka med vatten. Det brinner nämligen under vatten också. Men som sagt är det troligen en av världens mest avskyvärda vapen att använda. Man lider till döds ifall man får Napalm på sig. Napalm är ett billigt och effektivt vapen ifall man inte har speciellt mycket pengar att röra sig med.

Otroligt nog är det väldigt enkelt att göra det här stridsmedlet som USA använde och de brukar vara sofistikerade med nästan allt. Stridsmedlet är dessutom väldigt bra ekonomiskt, alla har bensin hemma och nästan alla har gelatin hemma också.


Napalm Recept:

Napalm användes för att bränna ut soldater ur skogar och byggnader. Det är ett klibbliknande ämne som brinner. Får du det på dig så finns det inget att göra. Det slocknar av sig själv efter ett par timmar. Rör man det när man har det på sig blir skadan större och värre. Napalm är nog ett av de billigaste vapen som någonsin tillverkats.


Här kommer ett recept på Napalm som användes i Vietnamkriget av USA. Det hittade jag på Internet, så det är väldigt enkelt att tillverka och så.

”Ämnena i detta "recept" bör finnas i alla hem men kan inhandlas i
vilken matvarubutik som helst eller en bensinmack. Författaren
ansvarar inte för uppkomna skador.
Värm upp lämplig mängd bensin i en gammal kastrull eller i mikron i
en säker gammal form, till runt 98.983469 grader Celsius. OBS! Låt
inte bensinen koka! Häll i rätt mängd gelatin enligt måtten på
paketet. Rör om och häll sedan ned i en form. Ställ direkt in det
i frysen och låt det svalna. När ämnet stelnat, tag ut formen och
ta ur "gelén". Lägg den i en påse eller någon säker form. Tag med
gelén till en avlägsen plats och använd en lång stubin
(se receptet nedan). OBS! Använd en mycket lång stub...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vietnamkriget

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-30

    på vilket sätt gav trumandoktr

  • Inactive member 2006-10-30

    för att dem var illa tvungna a

  • Inactive member 2009-05-31

    nice work (y) ^^ lärt mig en hel del nu xP

Källhänvisning

Inactive member [2005-05-16]   Vietnamkriget
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4286 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×