Bergsjön

8832 visningar
uppladdat: 2005-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Bergsjön har länge varit bebodd av människor. Redan från stenåldern för 3500 år sedan vet man att det bodde människor här. Vid Siriusgatan låg stenåldersgraven

Stadsdelen Bergsjön ligger i nordöstra Göteborg. Bergsjön har fått sitt namn från sjön Bergsjön (i en äldre karta från 1923 hette sjön Bergsjön, Bärsjön) som bildades när inlandsisen drog sig tillbaka. Idag bor ca 14500 människor och 60% av dessa kommer ifrån något annat land. Det talas över 50 språk sammanlagt. Jag har tänkt på att man måste lära sig väldigt mycket att bo där när det finns över 100 nationaliteter. De första utländska familjerna som bosatte sig i Bergsjön kom vid 70-talet, man tror det men det är inte helt 100% säkra. I Bergsjön var det inga krav att man skulle ha inkomster för att bo där. Det var en väldigt fin natur och det var inte så dyrt att bo där, det var några anledningar varför dom just bosatte sig i Bergsjön.

Vad var det som gjorde att allt fler utländska familjer bosatte sig i Bergsjön? Jo, folk dras till ”sitt folk”. Det är en trygghet att bo med sina närmaste eller släktingar i ett främmande land. Hur skulle du välja om du t.ex skulle flytta till Irak. Skulle du bosätta dig vid en stadsdel med massa Irakier med lite svenskar eller skulle du hellre vilja bosätta dig i en stadsdel som det bor nästan bara svenskar? Jag skulle valt att bo i den stadsdelen där svenskarna bodde. Man dras till sitt eget folk.
Vid 1900-talet byggdes några enklare boställen i Bergsjön. Dessa bostäder var väldigt enkla med oftast ett rum, öppen spis och stampat jordgolv. Gärdsås egnahemsområde började byggas under 1920-talet och betraktas som den första modernare bebyggelsen i Bergsjön.
Det som man idag kallar dagens Bergsjön började man bygga vid 1960-talet och håller på än idag att förbättras. Man vill få Bergsjön till en mer levande stad, efteråt när jag hade varit i Bergsjön så kan jag faktiskt hålla med. Det är själva ”livet” som saknas i Bergsjön.

I Bergsjön finns mycket berg och är kuperat och därför finns det ingen genomfartsled i Bergsjön. Du kan inte köra igenom Bergsjön för att komma till nästa ställe. Om du väl är inne i Bergsjön så måste du köra tillbaka samma väg för att komma vidare. Istället för en genomfartsled finns det en ringled runt staden för motortrafik. Det är svårt med vägarna i Bergsjön och har diskuterats väldigt mycket. Den bergiga grunden och bergen i Bergsjön är det som krånglar mest.

Det finns flest hyreslägenheter i Bergsjön. Den stora arbetslösheten gör att ekonomin blir sämre och folk inte kan ha egna bostäder eftersom deras ekonomi inte tillåter. Det finns även bostadsrätter, radhus och villor, naturen är underbar i Bergsjön (jag håller med), och en del flyttar till Bergsjön p.g.a det.

I Bergsjön trivs såväl yngre som äldre. För barn är möjligheterna oändliga att gå på upptäcktsfärd i naturen, ett flertal lekplatser och härliga gräsmattor. Det finns flest barnfamiljer i Bergsjön. Som jag har uppfattat det så älskar man och ser efter sin familj väldigt mycket i Bergsjön. Det kan faktiskt bo en hel släkt i en lägenhet, om de inte har råd att ha fler lägenheter/hus.

Många lägenheter är anpassade efter seniorer. Senioranpassningen innebär bland annat att bostaden är anpassad för lättare rörelseproblem genom att till exempel sänkta trösklar och ökad dörrbredd.
I Bergsjön Centrum, på bekvämt gångavstånd, finns all service: Post, livsmedel, servicebutik, Medborgarkontor, bibliotek och Kulturhus.
Om du är student så passar det extra bra att bo i Bergsjön. Det är förmånligt och du tar dig lätt med spårvagn eller buss till centrum på 20 minuter.

Nu när vi gick in på spårvagnarna så kan jag berätta om kommunikationerna i Bergsjön. Det finns både bussar och spårvagnar som tar en till och från Bergsjön. Spårvagnarna: 7 och 11 och bussarna: 56, 58, 74, 156 och 159. Det finns ett medborgarhus i Bergsjön som man kan tala med om man är nyinflyttad, behöver få svar på frågor m.m.

Segregationen där alla från olika länder bor för sig, och svenskar för sig skapar isolering från varandra och är ett problem. Detta i kombination med hög arbetslöshet och språksvårigheter utgör en svår psykisk belastning. Många som kommer till Sverige har traumatiska upplevelser med sig från hemlandet, som visar sig i ångest och psykiskt ohälsa först efter ett tag. Det är tungt på många områden.

Bergsjön är en av fyra stadsdelar i Göteborg som omfattas av den så kallade Storstadssatsningen som riksdagen, tillsammans med regeringen, beslutade om 1998. Satsningen är ett lokalt utvecklingsavtal mellan staten och Göteborgs Stad. Det nationella målet med satsningen är att ”bryta den sociala, etniska och diskriminerande segregationen som präglar storstädernas mest utsatta områden”.

Satsningen gjordes alltså för att skapa mer jämlika levnadsvillkor, minskadsegregation och bättre förutsättningar för en långsiktigt hållbar tillväxt. För att nå dit uttalas samverkan, underifrånperspektiv och metodutveckling som viktiga inslag. Det har varit mycket diskussioner om segregationen i Bergsjön, t.ex om man skulle gå in och förändra den eller t o m bryta upp den (se uppåt) men att bryta en segregation handlar inte om att fördela olika grupper i samhället jämnt på olika geografiska områden och på olika yrken, utan det handlar om att ge var och en som lever i Sverige makt att forma sitt liv och sin framtid. Och inte vara beroende av alla andra, utan klara sig själv. Och det är inte faktiskt så många som klarar av det.


Slutsats/diskussion

Som jag har förstått det så behövs det mycket samarbete i Bergsjön för att det ska bli någon förändring. Skillnaderna mellan att bo i Bergsjön och t.ex i Örgryte är väldigt stora skillnader och många framförallt. Anledningen för att invandrare bosätter sig i Bergsjön än i Örgryte är framförallt kostnaderna. Arbetslösa, icke svensktalande invandrare skulle få svåra konsekvenser ifall de skulle bosätta sig i Örgryte. Det skulle bli lite lättare ifall de skulle känna någon annan där eller ifall en del av familjen bor i Örgryte. En annan anledning är att ”folk dras till sitt folk”. Så har det varit jätte långt tillbaka i tiden och är än idag. Man känner trygghet om man bor nära dom man känner och älskar. I Bergsjön så måste svenskar och invandrare träffas oftare och samarbeta. Jag förslår att varje familj är med i någon grupp av något slag och träffas då och då och pratar och umgås. Det skulle bli en stor skillnad om alla i Bergsjön samarbetar och att ingen lämnas ensam. Ett...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bergsjön

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2007-05-11

    Hej Jag arbetar i Bergsjön och

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-02]   Bergsjön
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4356 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×