Ribinson Crusoe

2 röster
6385 visningar
uppladdat: 2005-06-02
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Författare: Daniel Defoe

Handlingen

Robinson lever på 1600-talet. Han har ett stort intresse av skepp och segling. Han vill upptäcka världen, vilket hans far ogillar. Hans far vill att han skulle stanna kvar hemma och jobba som en normal människa. Han trotsar sin far och åker med ett skepp som ska till London. Resan blir inte som Robinson har tänkt sig utan han blir sjösjuk när det blir som mest oväder. Stormen blir värre och båten går till slut under, utan att någon skadar sig, och de tar sig till land. Robinson funderar då på att fara hem igen, men ångrar sig när han tänker på vad svårt det är att återvända. Han stannar då kvar där och senare så tar han ett skepp till Afrikas kust. Denna resa går emellertid bra, men när han nästa gång åker med samma fartyg, råkar de ut för sjörövare. Efter mycket fajtandes så tas de tillfånga av sjörövarna. Där tvingas Robinson arbeta som slav, men efter ett par år lyckas han rymma och ger sig iväg ut till havs i en liten båt. Där ute hittas han sedan av ett stort fartyg som tar hand om honom och tar honom till Brasilien. I Brasilien köper han lite obrukad jord, där han ska anlägga odlingar. Detta går väldigt bra och plantagen växer sig allt större, men Robinson är inte helt nöjd. Han vill nämligen ge sig ut till havs igen, och när han blir tillfrågad om han vill följa med till Afrika för att skaffa negerslavar tackar han inte nej.

Denna resa slutar dock inte lika lyckligt som de andra. De råkar ut för en förfärlig storm, och alla ombord på skeppet går under, utom Robinson som lyckas ta sig iland på en ö. Denna ö är alldeles obebodd, så Robinson är den enda mänskliga varelsen, och där finns inga speciellt farliga djur. Detta vet han i början inte om, och sover då uppe i träden, men efter ett tag börjar han att bygga sig en borg, med murar så inga kan ta sig in. Lyckligtvis finns hans skepp inte alltför långt ut i havet, så han kan simma dit och hämta en del saker som är nödvändiga för en skeppsbruten man. Där finns mycket som han har nytta av, mat och pistoler, men det är mycket som saknas. Maten kommer inte att räcka i all evighet, så Robinson blir tvungen att börja så och ge sig ut på jakt. På ön finns det getter, som han kan få kött och kläder av, men de är inte alltför lätta att skjuta, för de är väldigt skrämda av sig. Robinson förstår snart att hans krut inte kommer att räcka i all evighet, så han fångar några getter och börjar föda upp tama i stället. På detta sätt får han även mjölk. Så han lever där väldigt länge och har ingen aning om hur han ska komma bort från den hemska ön.

En dag upptäcker han ett mänskligt fotspår i sanden, och blir väldigt förskräckt. Efter ett tag får han reda på att det är kannibaler som kommer till ön för att äta upp sina mänskliga fångar. En fånge lyckas rymma från kannibalerna, och Robinson hjälper då denne i skydd för kannibalerna. Fången blir djupt tacksam för att Robinson har räddat honom och lyder hans minsta order. Robinson döper fången till Fredag och utnämner sig själv till Herre. Robinson lär fredag att tala engelska. De blev snabbt goda vänner.


Huvudpersonerna

Huvudpersonerna heter Robinson Crusoe och Fredag. Robinson är lockad av havet. Han ville ut och upptäcka världen, men det var bara när han var yngre. När han hamnade på ön hade han fått nog av äventyr och ville bara hem. Han anpassade sig för det som hände och tog itu med sina problem. Han kommer hela tiden på nya lösningar till sina problem. Om han misslyckas med något fortsätter han tills det blir bra. Han var modig, han vågade utforska världen och tog många risker. Han vågade sig till Afrika, och vågade sina pengar. Han lyckades bra och gjorde bra affärer. Han gjorde alltid något, byggde mur och en båt. Han tyckte aldrig synd om sig själv. Han kollapsade inte, utan var hela tiden saklig och uppfinningsrik. Robinson dödade aldrig oskyldiga, men han var tuff mot slavarna han hade. Han lärde sig hela tiden av sina misstag och gav aldrig upp.

Robinson förändrade sig när han var på ön. Han trodde inte på Gud först. I mitten av boken så började av för första gången be till Gud, fast han inte trodde på Honom. Han drar egna slutsatser och låter förnuftet råda, slösar inte all mat på en gång, utan sparar det så att han hela tiden har någonting att äta. När han sår, sår han inte allt på en gång utan sparar hälften, ifall det skulle visa sig att det inte ger någon skörd.
Fredag är den före detta kannibalen som Robinson räddar. Han lär sig snabbt att bete sig som Robinson, och lär sig tala engelska.
Fredag kunde inte engelska, så Robinson lärde honom det. Han lydde och var snäll mot sin herre (Robinson). Han lärde sig snabbt och blev en utmärkt krigare och en outtröttlig arbetare.


Tid och miljön

Den här boken utspelar sig i slutet av 1600-talet. Robinson föddes i England och det var då det mäktigaste landet i världen. Robinson föddes i en rik familj bland de lägre stånden. Det mesta av boken utspelas på ön, där Robinson är skeppsbruten, som ligger i Karibien. En liten del av boken handlar om Robinsons liv hemma hos sin familj. Ön var inte så jätte stor som han trodde egentligen. Det fanns inte så många elaka djur där som man kan tänka sig. Det fanns mest getter, som Robinson mjölkade. Han odlade där också, och fick bördig jord.

Tidsepoken är mellan 1600-1700-talet. Det märker man för att man handlade mycket med skepp, och det fanns pirater, som det inte finns på 2000-talet. Språket i boken är gammalmodigt och då märker man att boken är gammal tex. Ty, kittel, emellertid och ehuru. Några av de orden visste jag inte vad de betydde, men sen frågade jag mamma till hjälp.


Tema och budskap

Temat med boken är spänning och äventyr. Budskapet med boken för de som läser den i vår tid kanske inte är så starkt som det var på 1700-talet, då boken skrevs. Under denna tid, som kallas upplysningen, ville man få folk att inse att de skulle låta förnuftet råda och att de skulle tänka själva. Robinson var en typisk upplysningsman. Robinson ville upptäcka världen, men på 2000-talet så tror jag att man inte vill upptäcka lika mycket som på 1700-talet för allt är redan upptäckt.


Vad jag själv tyckte om boken

Jag tycker att denna bo...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Ribinson Crusoe

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2010-10-12

    Hej ! Det var bra skrivet. Jag har valt den här boken till min Svenska B som andra språk. Ville fråga dig! Varför den är epokgörande på sitt sätt? Mvh Vala

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2005-06-02]   Ribinson Crusoe
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=4366 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×